Viszlát, macskaszőr! Kipróbáltuk az AROMAX 5 az 1-ben levegőtisztítót

2020. október 19.
Bevallom, eleinte, kicsit szkeptikusan álltam az AROMAX 5 az 1-ben levegőtisztítójának a teszteléséhez, de most, két és fél hét használat után el kell ismernem: tényleg működik. Két cica boldog tulajdonosaként folyamatos harcot vívok a macskaszőrrel, a levegőtisztítónak köszönhetően azonban végre valahára én állok nyerésre.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a macskaszőr már egyáltalán ne okozna problémát az otthonomban, viszont abban a szobában, ahol az AROMAX 5 az 1-ben levegőtisztítója már több mint két hete teszi a dolgát, már érezhetően tisztább a levegőt. De lássuk is pontosan, mi ez a gömb alakú, dekoratív kis szerkezet, és miért kifejezetten hasznos nemcsak a hozzám hasonló állattartóknak, hanem úgy általában bárkinek – főleg ebben az őszi, megfázásos időszakban.

aromax

Maga a levegőtisztító szerencsére nem túl nagy darab, így hát rögtön találtam számára helyet a nappaliban – ami nem mellesleg a macskák kedvenc helyisége a lakásban. Nem volt túl bonyolult az összeszerelése, csak víz kellett bele, majd azt kellett eldöntenem, hogy milyen fokozaton szeretném használni. Összesen 7 fokozat közül lehet választani: a legalacsonyabb beállítás a leghalkabb, míg a legmagasabb két fokozat a leghangosabb – sőt, ekkor már bekapcsol az UV-fény is, amely szintén a fertőtlenítést segíti elő. Éjszakára a halkabb üzemmód javasolt, de mivel én úgyis a nappaliban használtam, ahol nem zavart az alvásban, bátran működhetett magasabb fokozaton. A fokozatokat egyébként egy kis kulccsal lehet állítgatni, amit az adapteren található szabályozóba kell beledugni.

Ahogy a nevéből is sejteni lehet, az AROMAX 5 az 1-ben levegőtisztító 5 problémára is megoldást kínál: nemcsak semlegesíti a lakásban a kellemetlen szagokat, de vírusszűrőként, baktériumszűrőként, pollenszűrőként is funkcionál, ráadásul illóolajokkal is használható. Bizony, a vírusokat és baktériumokat is kitudja szűrni, ez pedig azt jelenti, segíthet megelőzni a légúti betegségek kialakulását, ami ebben a megfázásos időszakban és a koronavírus-járvány kellős közepén igencsak hasznos lehet.

Az már csak hab a tortán, hogy mivel a levegőtisztító vízzel működik, ezért egy kicsit párásítja is a levegőt, hogy egészen pontos legyek, fenntartja a helyiség optimális páratartalmát. Ami pedig tudjuk jól, hogy az őszi–téli hideg időszakban ismét nagyon hasznos tud lenni, hiszen nem hagyja, hogy a fűtéstől kiszáradjon a szemünk vagy orrunk nyálkahártyája.

Én szerencsére nem vagyok allergiás, pedig ez a kis szerkentyű még ezen is segíteni tudna, hiszen összegyűjti a lakásba bejutó polleneket is. És bár tény, hogy allegriás nem vagyok, a macskaszőrrel így is meggyűlt a bajom. A porszívózás az elmúlt években szinte a mindennapjaim részévé vált, de azzal is folyamatosan próbálom csökkenteni az elhullajtott szőrszálak számát, hogy rendszeresen lekefélem a cicák bundáját. Igazi áttörést azonban egészen mostanáig semmivel sem tudtam elérni. A levegőtisztítónak hála viszont az elmúlt hetekben tényleg megváltozott valami. Persze a macskák szőre továbbra is hullik, én pedig továbbra is kefélem a bundájukat, ám azt vettem észre, hogy porszívóznom már sokkal ritkábban kell. Az elmúlt héten már nem kellett naponta vagy kétnaponta felporszívóznom a nappaliban, hanem elég volt csak egyszer, a hétvégén. Néhány nap után már észrevehető volt, hogy sokkal kevésbé száll a szőr a levegőben, és ahogy belépek a nappaliba, nem érzem azt a torkomban, mintha csak az imént nyeltem volna le egy szőrgombócot. A szerkezet tehát tényleg tud valamit, én pedig elképesztően örülök neki, hogy legalább ennyivel megkönnyítette az életemet.

Plusz pont, hogy a gépezet csak minimális karbantartást igényel, szóval szerencsére ezzel sem kell sokat bajlódnom. Arra kell mindössze odafigyelni, hogy egyszeri vízfeltöltéssel maximum 5 vagy 7 napig üzemeltethető. Én a heti tisztítás mellett döntöttem, ami annyiból állt, hogy a berendezésben található szűrőt kivettem, és a készüljék aljával együtt ecetes vízzel, kézzel kimostam. Még azt sem kell megvárni, hogy a szűrő megszáradjon (csak arra figyeljünk, hogy a motortérbe ne szivárogjon bele a víz), majd folytatódhatott is a levegő tisztítása.

Ahogy korábban írtam, kicsit szkeptikusan vágtam bele ebbe a két hétbe – nem gondoltam volna, hogy bármit is észreveszek majd a levegőtisztító hatásából. Most már azonban kifejezetten örülök, hogy az otthonomba került ez a kis gépezet.

Promóció