Ezek a hangok a legkellemetlenebbek az emberi fülnek

2020. november 09.
Mit vált ki az emberből a babakacagás vagy a pattogó tűz hangja? És mi a helyzet a kréta csikorgásával vagy a fogorvosi eszközök zúgásával? Valamennyire szubjektív, hogy mely hangokat tartjuk megnyugtatónak és melyeket felzaklatónak, de kutatások szerint a legkellemetlenebb és a legkellemesebb hangok mindannyiunk számára univerzálisak. 

Brit kutatók

A Newcastle-i Egyetem kutató mágnesrezonanciás mérést végeztek azért, hogy kiderüljön, melyek hivatalosan is a legzavaróbb hangok nekünk, emberek számára. De hogy hogyan lehet vizsgálni ezt?  A brit kutatók 74 különféle zajt játszottak le a kutatásban résztvevőknek és mérték közben az agy reakcióit: az agynak van egy hallásért felelős kéregrésze is, de elviselhetetlen zajok hallatán más, érzelemfeldolgozásért felelős agyi terület is aktiválódik.  Mindez alapján a kutatók rájöttek, hogy a 2000–5000 hertz közötti frekvencia a legkevésbé elviselhető az emberi fülnek.

A dobogósok

Az angolok a lista élére a táblán csikorgó körmök elviselhetetlenségét tették, ezt követte a hányáshang, majd az autóriasztók fülsiketítő vijjogása. Egyik legrosszabb zaj címet tudhatja magának a fogorvosi fúróhang, a köpéshang, a kutyacsaholás, a síró baba, a teleszájjal beszélés, a fogcsikorgatás és a tányéron végighúzott kés zaja. Téged is kirázott a hideg már csak az olvasás során is?!

A briteket annyira érdeklik a legkellemetlenebb zajok, hogy 2015-ben külön kutatást szenteltek a legkellemetlenebb irodai zajoknak is. Itt a nyertes az irodai beszéd lett, de szorosan követte a köhögés, szipogás, orrfújás, krákogás csoportja, a telefonos zajok pedig a harmadik helyre szorultak.

Szegény mizofónok!

Az sem mindegy, hogy ki mennyire tud elvonatkoztatni az idegesítő hangoktól. Léteznek ugyanis a mizofónok, azaz azok az emberek, akik egyszerűen képtelenek kizárni a zavaró hangokat és egyre ingerültebbé, frusztráltabbá válnak tőlük, sőt, akár testi tüneteket is produkálnak kellemetlen hangok hallatán. Nem enyhe kellemetlenséget, szinte szenvedést kell elképzelnünk a mizofón emberek esetében. A mizofónia fehér zaj hallgatásával vagy légzőgyakorlatok rendszeres végzésével enyhíthető.

De mik a legkellemesebb hangok?

A kutatás szerint a legkellemesebb hangok között olyan természeti hangok szerepelnek, mint a hullámverés vagy az esőkopogás hangja, de szerették még a talp alatt ropogó havat és a babanevetést is. Ezeken túl befért a top10-be a madarak éneke, a tűzpattogás, csoportos nevetés, a száraz avaron lépdelés, a macskadorombolás és a harangszó is.

Huawei FreeBuds Pro például nem csak divatos kütyü, de arról is gondoskodik, hogy kizárhassuk a zavaró külvilágot. Az ízléses kialakítású fülhallgató intelligens zajszűrésre képes, tehát a mikrofonoknak hála a szoftver képes érzékelni, milyen környezetben vagyunk, és ennek megfelelően állítja az erősséget. Így kiszűri például egy iroda zsongását, az ősszel már rendszeresen bekapcsoló fűtés monoton zúgását, vagy az utca zaját. Bővebb infó ITT!

Szponzorált tartalom