Ugyan már, ez csak egy pofon!

2020. december 25. |

Felismerni, segíteni – igen, te is tehetsz a gyermekbántalmazás ellen!

A koronavírus-járvány okozta félelem, bizonytalanság még veszélyesebbé tette a világot a gyermekek számára. A kiskorúak egyes kutatások szerint akár 30%-kal nagyobb eséllyel válnak bántalmazás áldozatává a pandémia alatt, mint előtte. De hogy ismerjük fel, és mit tegyünk, ha gyermekbántalmazással állunk szemben? Jó-e egyáltalán, ha közbeavatkozunk? Az UNICEF Magyarország társadalmi edukációs kampány keretében hívja fel a figyelmet, hogy a gyermekek védelme mindannyiunk közös felelőssége. Az „Ismerd fel és tegyél ellene” program főtámogatója a Magyar Suzuki Zrt.

Szóban szidni nem bántás. Vagy mégis?!

Bizonyára sokunknak ismerős a helyzet: utcán távoli gyereksírást hallunk, aztán közelebb érve a gyomrunk összeszorul, „Ugyan már, ez csak egy legyintés! Egy maflás nem árt neki! Néha helyre kell pofozni!” – bizonyára ezekkel a kifejezésekkel is találkoztunk már legtöbben, ha gyereknevelésre vagy fegyelmezésre terelődik a szó. Az arcunk fintorba rándul, nem értünk egyet.

UNICEF SUZUKI gyermekbántalmazás

Sokszor mégsem tudatosodik bennünk, hogy ami történik az valójában a gyermekbántalmazás egy formája. A magyarok 38%-a úgy gondolja, egy pofontól nem lesz baja a gyermeknek, a szóbeli szidalmazást csak 30%-uk, a telefon elkobzását 14%-uk, a szobafogságot pedig mindössze 20%-uk ítéli bántalmazó cselekedetnek. (Forrás: a Publicus 1003 fő megkérdezésével elvégzett országos kutatása). Sokszor a végletekben gondolkozunk, pedig nem csak a szexuális abúzus vagy fizikai agresszió lehet bántalmazás.

Ismerd fel és tegyél ellene!

Ha gyermekbántalmazást tapasztalunk, sokunkban felmerül a kérdés: de hát én mit tehetnék? Bizonytalanok vagyunk: szóljunk, avatkozzunk-e közbe?

Az UNICEF szakértői válasza egyértelmű igen. A gyermekek bántalmazásának felismerése, kezelése, és megelőzése ugyanis közös felelősségünk. Aki egy visszaélést látva elgondolkodik, hogy beleszóljon-e, lépjen-e, van-e köze hozzá, az már jó úton jár.

Ha a játszótéren szemtanúi vagyunk egy pofonnak:

  • Avatkozzunk be: az agresszív viselkedés elfogadhatatlan.
  • Reagáljunk nyugodtan és egyben határozottan, de ne kioktatóan.
  • Célunk az erőszakos viselkedés meggátolása, nem a szülő megszégyenítése.

Ha egy tanár rendszeresen kiabál, megalázza a gyermekeket:

  • Tudnunk kell: sok bátorság kell ahhoz, hogy a gyermek elmondja, úgy érzi, rosszul bánnak vele.
  • Szülőként első teendőnk az elfogadható hangvételű párbeszéd a pedagógussal.
  • Ha szükséges, vigyük tovább a problémát a megfelelő fórumokra.

Mindannyian tehetünk a gyermekbántalmazás ellen, legtöbbször pedig a mindennapi, sokszor aprónak tűnő tetteink a legfontosabbak.

További tippek és információk, a témával foglalkozó szakértői videók találhatók az „Ismerd fel és tegyél ellene” kampányoldalon. A kampány részeként a szülők számára egy kisokos, a gyermekeknek pedig egy applikáció is készült: HelpAPP. A kampány főtámogatója a Magyar Suzuki Zrt.

Promóció

Olvasd el ezt is!

2020-ban 59 millió gyermeknek nyújt életmentő támogatást az UNICEF

2020-ban 59 millió gyermeknek nyújt életmentő támogatást az UNICEF

Az UNICEF 2020-ban 59 millió gyermeknek nyújt életmentő támogatást 64 országban, amelyhez 4,2 milliárd dollár támogatásra lesz szüksége – jelentette be a világ legnagyobb gyermekeket segítő humanitárius szervezete. Az UNICEF még soha nem igényelt ilyen nagy összeget a vészhelyzetben lévő gyermekek számára.

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően dallos bogi

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera bemutató

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera