Tinik és az internetes bántalmazás: a szerető szülők gyerekeit kevésbé fenyegeti a bullying

2020. szeptember 04.
Nem elég, ha a szülők érzik úgy, hogy ők mindenben támogatják tinédzser gyereküket. A friss kutatás szerint, ha a gyermekek érzik azt, hogy a szüleik szeretik, mellettük állnak döntéseikben, az felvértezi őket a kortársaiktól érkező online kegyetlenkedéssel szemben.

A koronavírus-járvány miatt sokkal több időt töltöttek az online térben a tizenévesek, mint korábban, ezért különösen fontos a New York-i Rory Meyers Tanárképző Főiskola kutatása, amely hasznos tényekre mutat rá az diákok között gyakori online kegyetlenkedésekkel, a cyberbullyinggal kapcsolatban. 

„Az online oktatással a fiatalok sokkal gyakrabban és hosszabb ideig használják a különböző eszközöket, amelyeken nemcsak tanulnak, hanem az ismerőseikkel, barátaikkal csevegnek, üzeneteket küldenek és a közösségi oldalakra posztolnak. Ez sokkal több lehetőséget ad az internetes kegyetelenkedésre – mutatott rá Laura Grunin doktorandusz, a tanulmány vezető szerzője. – Az újfajta családi dinamika és az otthoni stresszfaktorok szintén nagy szerepet játszanak, köszönhetően a szülők bizonytalanná vált munkahelyi körülményeinek és a home office-nak.”

A tinik közel fele tapasztalta már meg legalább egyszer életében az interentes kegyetlenkedést. A cyberbullying megnyilvánulhat nyílt zaklatásban, fenyegetésben, különböző inzultusokban vagy mások által elindított pletykákban. „Annak megértése, hogy milyen tényezők kapcsolódnak a kortársak közötti internetes kegyetlenkedésekhez azért fontos, mert csak így előzhetjük meg vagy kezelhetjük a családban, iskolákban és a közösségekben” – mondta Sally S. Cohen klinikai pszichológus, a tanulmány másik szerzője.

Olvastad már?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatait elemezték a tudósok. Ebben több mint tizenkétezer 11 és 15 év közötti tinédzser bullyingról és a családi kapcsolataikról, szüleikről adott válaszaikkal. A kutatók úgy találták, hogy azok a gyerekek, akik szüleiket szerető szülőkként jellemezték, sokkal kevésbé voltak kitéve az internetes kegyetlenkedésnek. Azok a gyerekek, akik szerint szüleik szinte sohasem mutatják ki feléjük szeretetüket, hatszor akkora eséllyel váltak kortársaik kegyetlenkedésének céltáblájává. Az érzelmi támogatás más szülői megnyilvánulásai, így a megértő viselkedés és a segítségnyújtás szintén csökkentették annak esélyét, hogy a fiatalok akár áldozatként, akár elkövetőként cyberbullying részesei legyenek. „Az eredményeink rámutatnak, milyen fontos a szülők érzelmi támogatása” – hívta fel rá a figyelmet Grunin. 

Ám nem az számít, hogy a szülők úgy gondolják, hogy ők a gyermekük mellett állnak. Az a fontos, hogy a gyermek is így érzi-e.

„2010 óta, amikor a legutóbbi ilyen kutatást végezték, rengeteget változott, fejlődött a technológia, a közösségi oldalak és az internethasználat. A képernyő előtt töltött idő jelentősen nőtt, ami új helyzetet teremtett. Az online hozzáférés és az anonimitás sokkal nagyobb teret adott az internetes kegyetlenkedésnek a kortársak között” – mondta Cohen. A tudósok szerint ezért nagyon fontos, hogy a tanárok, egészségügyi szakemberek és a közösségi oldalak fejlesztői haladjanak a korral, és vegyék figyelembe a családi dinamikát is, amikor a cyberbullying problémájának megoldását keresik. 

„A kutatásunk nem azt mondja, hogy a szülői támogatás hiánya egyenes út lenne az cyberbullyinghez. Hanem azt, hogy a szülők és a gyermekek kapcsolata befolyásolhatja a tinik egymással szembeni viselkedését. Csökkentheti annak esélyét, hogy másokkal szemben kegyetlenkedjenek, így figyelembe kell venni a szülő-gyermek kapcsolatokat is, amikor a bullying megelőzésén, megoldásán dolgozunk.”

Olvass tovább!

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash