Az energia, ami sosem fogy el

2021. május 03.
Az energiaforradalom dübörög – egyéni szinten a megújuló energiaforrásokra való váltással mi is tehetünk a környezetért!

A megújuló energiaforrások, mint például a napsugárzás, szél, vízenergia, biomassza, geotermikus energia stb. legnagyobb előnye, hogy emberi léptékben nézve sosem fogynak el és alapvetően káros anyagok kibocsájtása nélkül tehetők energiává. Számos hátrányának – például egyenlőtlen termelés és nehéz tárolhatóság –  ellenére is fontos elemei a klímaválság kezelésének: olyannyira, hogy a Science Alert szerint 2020 első felében a nap- és szélenergia biztosította a Föld energiaellátásának 10%-át, a szénerőművek pedig kevesebb, mint fele kihasználtságon üzemeltek.

A jövő a zöld energiáé

Magyarország adottságai ideálisak a legtöbb zöldenergia fejlesztésére, hiszen magas a napos órák száma, bővelkedünk termálvízben és a széljárás sem extrém alacsony. Szakértők szerint a pandémia lehet, hogy jót fog tenni a megújuló energiaforrások alkalmazásának, mert a világ rájött, mennyire sebezhetőek a globális rendszerek, és hogy erre a zöld energiaforrásokban rejlő lehetőségek jobb kihasználása adhatna választ hosszú távon.

pmi-legszennyezes

Mit tehetek én?

Akár magánemberként is úgy dönthetünk, hogy a rengeteg károsanyag-kibocsátással járó, hatalmas energiát igénylő berendezéseinket, például a fűtésrendszert, vízrendszert vagy az áramellátást zöldítjük. Ha azonban jelenleg nem engedhetjük meg magunknak ezt a befektetést, jelentősen csökkenthetjük az energiaszükségletünket nyílászárócserével, házszigeteléssel vagy esetleg kisebb, napfényesebb otthonba költözéssel is. A témában való információgyűjtés megkerülhetetlen, tájékozódjunk a lokális és hazai lehetőségekről, kövessünk számunkra hiteles környezetvédelmi szakembereket, szervezeteket!

 Mindemellett a kisebb környezetvédelmi súllyal bíró döntések is fontosak – a kulcs ezen esetben is a tájékozódás. Például nemzetközi felmérések szerint a Földön jelenleg több mint egymilliárd, hazánkban több mint kétmillió ember dohányzik: az elsődleges cél, hogy egyre többen szokjanak le a dohányzásról, habár a legjobb az, ha el sem kezdünk dohányozni. Ha valaki viszont valamilyen okból kifolyólag mégsem szokik le, akkor fontos, hogy tájékozódjon a cigarettánál alacsonyabb károsanyag kitettséggel járó, égés- és füstmentes alternatíváról, mert az elsődleges veszélyforrást nem a nikotin, hanem az égés során keletkező füstben lévő vegyi anyagok jelentik. Habár ezek a technológiák sem kockázatmentesek, mivel tartalmaznak például nikotint, ami erős függőséget okozó anyag, illetve egyéb káros hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát, valamint a vérnyomást. Használatukkal azonban a felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból nem szoknak le, tehetnek egy lépést saját és környezetük érdekében, bár egyértelmű, hogy a legjobb az, ha nem fogyasztunk dohány- és nikotintartalmú termékeket, az energiafelhasználás tekintetében pedig az, ha „zöldebb” megoldást keresünk.

pmi-legszennyezes

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

Olvass tovább!