Ismerd meg a tökéletes otthoni jegeskávé titkát!

2021. június 14.
A fényvédő és a napszemüveg mellett a jegeskávé a forró nyarak elengedhetetlen kelléke. Készíthetjük tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal, sziruppal vagy tonikkal, tejjel vagy feketén, a lényeg mindig ugyanaz: a kávéaromák találkozása a jeges frissességgel.

Kevesen tudják, hogy a jégre elkészített kávé egész máshogy bontakoztatja ki az aromáit, mint a hagyományos. Nem véletlen, hogy a jegeskávénak minden kávékultúrában saját művészete van: a bécsit tejszínhabbal, a balkánit sziruppal, az olaszt vaníliafagylalttal, a skandinávot pedig tonikkal isszák. A jó minőségű alapanyagokból álló jegeskávé igazi kulináris élvezet lehet, amit akár otthonunkban is elkészíthetünk.

A Nespresso kávészakértői az elmúlt években végigkóstolták, tanulmányozták a világ leghíresebb jegeskávé-receptjeit, és ez alapján alkották meg a Barista Creations for Ice jegeskávé-kollekciót. Ezeket a blendeket kifejezetten úgy pörkölték és házasították össze, hogy a kávék frissítő aromái közvetlenül jégre elkészítve bontakozzanak ki legjobban.

A jég megváltoztatja a kávé ízét, mert a forró és hideg találkozásánál keletkező hősokk a megszokottól eltérő aromákat szabadít fel. De mi a tökéletes jegeskávé titka? „Mindig a jég legyen az első összetevő. A nagyobb méretű jégdarabok nem olvadnak el azonnal, és nem hígítják fel túlzottan a kávét. Édesítéshez szirupot javaslok, mert a hideg folyadékban nem oldódik olyan jól a cukor. A jég és a kávé aránya legyen kettő, de inkább három az egyhez” – foglalta össze Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete a legfontosabb alapszabályokat.

A kávérajongók tavaly nyáron már kipróbálhatták a Nespresso Original jegeskávé kapszuláit; a világos pörkölésű, enyhén gyümölcsös ízvilágú Barista Creations Freddo Delicato és a mélyebb, pörköltebb ízvilágú Freddo Intenso kávékat. Ezek idén nyáron új csomagolásban, de a már jól ismert remek ízekkel térnek vissza. 

Ráadásul mellettük egy új, izgalmas kávéval bővül a Nespresso Original és a Vertuo jegeskávé-kollekciója. A Limited Edition Coconut Flavour over Ice kapszulát úgy alkották meg, hogy a frissítő kókusz gyönyörűen kiegyensúlyozza a latin-amerikai és afrikai Arabica szemekből készült kávé pörkölt, karamellás ízjegyeit. A kapszula a hagyományos Original kávégépekhez és a nemrég bemutatott Vertuo rendszerhez is elérhető, és mindkét változatban izgalmas jegeskávé-koktélokat készíthetünk belőle. 

Az Original kínálathoz megalkotott receptben valósággal robbannak a Freddo Intenso ízei, hogy távoli, fűszerillatú vidékekre repítsék az embert. Az italt mindenki könnyen elkészítheti:

FREDDO INTENSO TIKI FRISSÍTŐ

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 1 Nespresso Freddo Intenso kávékapszula (40 ml)
  • 150 g (5 nagy méretű) jégkocka
  • 90 ml gyömbérsör vagy citromos üdítő
  • 10 ml Tiki szirup
  • 1 szelet friss lime
  • 4-5 bazsalikomlevél
  • opcionális: friss gyömbér, limehéj

Elkészítés:

Tegyünk 1 nagy jégkockát (30 g) egy shakerbe, és készítsünk el közvetlenül a jégre 40 ml Barista Creations Freddo Intenso espressót. Keverjük meg, zárjuk le a shakert, majd rázuk össze erősen. Tegyünk 4 jégkockát (egyenként 30 g) egy nagy üvegpohárba. Adjunk hozzá 10 ml Tiki szirupot, és facsarjunk bele egy gerezd lime-ot. Gyűrjünk össze a tenyerünkben 4-5 friss bazsalikomlevelet, és dobjuk ezeket is a pohárba. Öntsük fel 90 ml szénsavas gyömbérsörrel vagy citromos üdítővel. Óvatosan öntsük rá a lehűtött kávét. Dekoráljuk az italt friss gyömbérszeletekkel, limehéjjal és bazsalikomlevéllel.

A Nespresso Barista Creations for Ice kávék elérhetők a www.nespresso.com weboldalon és a Nespresso Boutique-okban.

Promóció

Olvass tovább!