Koffein fájdalom ellen?

2021. március 15.
Ahogy öregszünk, úgy válik egyre jobban az életünk részévé egy vagy akár napi több csésze finom fekete, többek között ez derült ki a Pulzus országos reprezentatív koffeinkutatásából. A koffein több mint élénkítő, bevethető fejfájás esetén is.

A magyarok körében a kávé (76%), a tea (44%), a csokoládé (38%), a kóla (22%) és a kakaó (14%) a legkedveltebb koffeinforrások. Sokan megszokásból fogyasztják, a magyarok kétharmada szerint kis mértékben kifejezetten egészséges.

Algoflex fejfájás

Nem csak egészséges, kedélyjavító is lehet

A legtöbben az élénkítő hatásért fogyasztják a koffeintartalmú italokat. A kutatásban résztvevők 71%-a az anyagcsere serkentésének érdekében is szívesen nyúl valamilyen koffeines italhoz. Így nem csoda, ha minden ötödik ember úgy gondolja, hogy az emésztés megindításában vezető szerepe van a reggeli kávénak. Kedélyjavítónak is kiváló a koffein, a nők a hangulatukra, míg a férfiak a kreativitásukra gyakorolt pozitív hatását emelték ki. Minden hetedik ember egyfajta fájdalomcsillapító alternatívaként tekint rá.

Minden második magyarnak rendszeresen fáj a feje

Sokan a fájdalmuk enyhítésének érdekében ösztönösen a kávéhoz nyúlnak. A legtöbben, a megkérdezett hölgyek közül például minden ötödik, a fejfájásának csillapítására használja. Fejfájásra panaszkodó emberből pedig bőven akad itthon! A magyarok több mint hatvan százaléka ugyanis rendszeresen küzd ezzel a problémával, derült ki egy másik, 2020 tavaszán készített felmérésből.

Algoflex fejfájás

Jótékony koffein

Bár a koffeinnek az orvos szakértők szerint megfelelő mennyiségben – ami napi kb. 300 mg –, van ugyan egyfajta gyenge fájdalomcsillapító hatása, sokszor nem elég ahhoz, hogy el is múljon a fejfájásunk. A koffein serkentőleg hat a központi idegrendszerünkre és javítja az egyes szervek vérellátottságát, melyek abban segíthetnek, hogy enyhüljön a fájdalmunk. Ha gyors és hatékony megoldást szeretnénk, olyan fájdalomcsillapítót érdemes bevetni, amelyben fájdalomcsillapító hatóanyagot koffeinnel egészítik ki, ugyanis ez a kombináció az egykomponensű készítményekhez képest rövidebb idő alatt szabadítja meg a fájdalomtól szenvedő embert a kellemetlen érzéstől, ráadásul a hatása erősebb.

MAT-HU-2100243 (2021.03.05.)

(Promóció)

Olvasd el ezt is!