Vásárolj ökotudatosan! Ezekkel a trükkökkel csökkentheted jelentősen a vásárlások ökolábnyomát

2021. július 20.
2021. július 1-től új világ vette kezdetét, ugyanis számos egyszer használatos műanyag termék betiltásra került az Európai Unió teljes területén. Ezek azok a műanyagok, amik a tengerekben megtalálható hulladékok 70%-át teszik ki együttesen. Leggyakrabban civilként a bevásárlások alkalmával találkozhattunk eddig ezekkel az egyszer használatos műanyagokkal, de ez most változni fog! Hogy mivel fogjuk ezeket kiváltani, és általánosságban, hogyan tudunk a lehető leginkább fenntarthatóan vásárolni a jövőben? Mutatjuk!

Le az impulzusvásárlással!

Jó, ha az ökotudatos vásárlás mindig előre megtervezett, hiszen így kontrollálni tudjuk, hogy pontosan mit és hogyan, mibe csomagolva veszünk meg. Készítsünk listát indulás előtt, tervezzük meg előre, hogy hova megyünk és ne felejtsünk magunkkal vinni kellő mennyiségű vászonszatyrot, valamint dobozokat a kimérős termékeknek. Ezzel két legyet is üthetünk egy csapásra: nemcsak spórolni fogunk, de a kevésbé egészséges termékek is a polcon maradnak, hiszen nem nézelődni fogunk a boltban, hanem céltudatosan kipipálni a listánk tételeit.

Ha az ALDI-nál vásárolunk, még a papíralapú listákkal sem kell bajlódnunk, ugyanis az üzletlánc telefonos alkalmazásában van egy Bevásárlólista fül, melyben még indulás előtt össze tudjuk szedni a megvásárolni kívánt termékeket, majd elmenteni ezeket a jövőbeli vásárlásokhoz. Sőt, az applikáció még árat is kalkulál nekünk!

klimatudatos_aldi_csempek_168x108_016

Használjuk, amíg tudjuk!

A környezettudatosság jegyében sok cég további termékek megvásárlására buzdítja vásárlóit, pedig valójában az ökotudatossághoz a már meglévő eszközeink használati idejét kellene maximalizálnunk. Ahelyett, hogy a már meglévő műanyag zacskóinkat kidobnánk, hogy helyettük vászonzsákokat szerezzünk be, járjunk addig bevásárolni ezekkel, míg teljesen el nem használódnak. És ugyanígy ne vegyünk csak azért fém szívószálat, mert az ökoinfluenszerek ezt hirdetik. Ha korábban nem használtunk ilyesmit, ezután sem kell. Azt viszont fontos tudnunk, hogy a PET-palackok újrahasznosítása kifejezetten nem ajánlatos: ezeket egyszeri használatra tervezték, és hosszabb használatuk során rákkeltő vegyületek olvadhatnak ki belőlük. A PET-palackok hosszú távú használata helyett a BPA-mentes műanyag vagy fémkulacs jelenti a megoldást!

Zöldebb opciókat válasszunk!

Minden egyes vásárlásunkkal letesszük a voksunkat: ha fenntartható forrásból származó, kisebb ökolábnyommal rendelkező termékeket vásárolunk, azzal a piaci igényeket, így a termékek fejlesztési irányát is befolyásolhatjuk. Ennek a folyamatnak az eredménye az is, hogy júliustól betiltásra kerülnek az egyszer használatos műanyag termékek, például a műanyag fültisztító-pálcikák. Az ALDI-ban azonban nem július elsejével lesznek fenntarthatóbbak a fültisztító-pálcikák, hiszen már régóta csak fenntartható erdőgazdálkodásból származó, papírpálcás termékeket találhatunk az üzleteik polcain, amivel egy évben mintegy 24 tonna műanyagot spórolnak meg, ez pedig a jövőben is ugyanígy tervezik.

Általánosságban elmondható, hogy a papíralapú termékek mindig jobb opciók, mint a műanyagok, már csak azért is, mert a papírnak sokkal rövidebb a lebomlási ideje, ráadásul ezek a termékek teljesen lebomlanak, nem úgy, mint a műanyag, ami csak apró darabokra esik szét. (Azt viszont fontos tudni, hogy a szennyezett papírcsomagolásokat, például a pizzásdobozt, használt zsebkendőt vagy fültisztító-pálcikát nem szabad a szelektívbe dobni, csak a kommunálisba!) Az ALDI kínálatában a mélyhűtött termékektől a grillsajtokon, zöldségeken, gyümölcsökön át a péksüteményig számos papírcsomagolású tételt találunk. Sőt, az üzletlánc azt is támogatja, hogy a kimérős termékekhez saját zacskót, vászonzsákot vigyünk, így a gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat és péksüteményeket akár zero waste módon is beszerezhetjük náluk.

FSC, GOTS = jó barát

Mivel a ruhaipar a második legszennyezőbb ipar a világon, a ruhaüzletekben nemcsak arra kell figyelni, hogy ne kérjünk szatyrot, hanem arra is, hogy a megvásárolni kívánt termék milyen körülmények között, milyen anyagból készül. Jó iránymutató lehet, ha a GOTS logóját keressük a ruhadarabokon: a Global Organic Textile Standard (Globális Organikus Textil-szabvány) textíliaminősítő tanúsítás garantálja, hogy a teljes gyártási folyamat és a forgalmazás magas környezetvédelmi kritériumoknak felel meg. A ruhaüzleteken kívül például az ALDI üzleteiben is találhatunk ilyen ruhaneműket, így érdemes ott is szétnézni ruhakereséskor!

Ami a textileknél a GOTS, az a papírtermékeknél az FSC. A Forest Stewardship Council (Erdőgondnoksági Tanács) logója garantálja, hogy az adott termékhez felhasznált fa alapanyag felelős erdőgazdaságból származik. Az ilyen termékeknek a vásárlásával egyebek mellett ahhoz is hozzájárulunk, hogy új fát ültessenek a kivágott fák helyett, hogy a természetvédelmi területek sértetlenek maradjanak, és hogy veszélyes kemikáliáktól mentesen folyhasson a kitermelés. A fültisztító-pálcikától a kávécsomagoláson keresztül egészen a faszén brikettig számos terméken megtaláljuk az FSC logót az ALDI üzleteiben.

Viszlát, pálmaolaj!

Az utóbbi időben egyre többet hallani a pálmaolaj környezetkárosító hatásáról és a kitermelés embertelen körülményeiről. A pálmaolaj-kitermeléssel kapcsolatban a két legaggasztóbb tény, hogy számos fajt a kihalás szélére sodort, és hogy veszélyezteti a „Föld tüdejeként” számon tartott őserdők diverzitását, mennyiségét. Ha egy napot arra áldoznánk, hogy pálmaolaj-tartalom szempontjából végignéznénk mindent, amit eszünk, a bőrünkre kenünk vagy gyógyszer formájában fogyasztuk, akkor biztosan ledöbbennénk, ugyanis ez az olajfajta szinte minden termékben benne van. A probléma tehát égető. A leghatékonyabban úgy tudjuk visszaszorítani a pálmaolaj-fogyasztásunkat, ha arra törekszünk, hogy minél több ételt otthon készítsünk el, és nem csomagolt, félkész állapotban vásárolunk meg. Minden más esetben pedig a pálmaolaj-mentességet vagy a fair trade kitermelést jelző logókat keressük. Az ALDI saját jelölőrendszert is használ ahhoz, hogy megmutassa, mely termékei készülnek pálmaolajtól mentesen, mindig keressük az áthúzott, narancssárga olajcseppes logót vásárláskor!

Műanyag és műanyag között is van különbség

Általános tévhit, hogy a műanyagok mindegyike újrahasznosítható, ezért mindet gond nélkül bele is dobhatjuk a műanyaghulladékos szelektív szemetesbe. A műanyagokból készült termékeken, csomagolóanyagokon 1-től 7-ig vannak számok – ezeket főleg az aljukon találjuk, egy háromszögbe foglalva. Ezekre a számokra fontos lenne figyelnünk, mivel a 3-as, 6-os és 7-es típust valójában nem lehet szelektívben gyűjteni, az újrahasznosításuk ugyanis jelenleg nem megoldott. Ráadásul a 3-as típusú, PVC-tartalmú műanyag különösen veszélyes: ha forró, zsíros ételeket tárolunk bennük, káros anyagok válhatnak ki a tárolóból, melyek az élelmiszerbe is belekerülhetnek. Ha egy vis maior szituációban semmiképpen nem tudjuk megúszni a műanyagba csomagolt termék megvásárlását, mindenképpen az újrahasznosítható fajták közül válasszunk!

Legyünk türelmesek magunkkal!

Ha a fentebb vázoltak nagyon távol állnak a jelenlegi vásárlási és életmódbeli normáinktól, akkor a váltás bizony időigényes lehet és nem feltétlenül könnyű feladat. De legyünk magunkhoz türelmesek: haladjunk lépésről lépésre, tegyük normává a most még idegennek tűnő, kisebb-nagyobb változtatásokat, és mindig tartsuk szem előtt, hogy nem vagyunk egyedül a környezettudatosság útján! Világszerte egyre több ember halad az ökotudatosság rögös útján annak érdekében, hogy unokáinknak, dédunokáinknak élhető bolygót tudjunk örökül adni.

Promóció

Olvass tovább!