5+1 lépés, amit ne hagyj ki az anti-aging bőrápolásból

2021. május 25.
Az anti-aging bőrápolással ráérünk valamikor ötven felé foglalkozni? Dehogy! Az anti-aging hatóanyagokat érdemes időben beépíteni arcápolási rutinunkba.

Az anti-aging bőrápolásra sokáig népszerű volt úgy tekinteni, mint amivel ráérünk majd ötödik X felé foglalkozni, a tápláló és simító jelzők valahogy nem sorakoztak a fiatalabb korosztályoknak szánt kozmetikumok dobozain. Mára azonban megtanultuk, hiába a harminc az új húsz, a negyven meg a harminc, az anti-aging hatóanyagokat érdemes időben beépíteni arcápolási rutinunkba, ha szeretnénk, hogy bőrünk a lehető legtovább megőrizze feszességét, rugalmasságát.

Hogyan tegyük mindezt?

Elég, ha néhány dologra odafigyelünk arcápolási rutinunk kialakításakor.

1. Gyengéd arctisztítás

Minden arcápolási rutin alapja, hogy beszerzünk egy alapos, ám gyengéd arctisztítót. Fontos, hogy a nap során felgyűlt szennyeződéseket, sminkmaradványokat megfelelően eltávolítsuk, de ügyeljünk rá, hogy ne tisztítsuk túl a bőrt. Védő, barrier funkciója ne sérüljön, máskülönben érzékennyé, irritálttá válhat, vagyis romolhat a bőr általános állapota, ami anti-aging szempontból sem kedvező.

2. Rendszeres hámlasztás

Egy jó minőségű (nem fizikai szemcsés) hámlasztó alapvetés egy jól összerakott anti-aging arcápolási rutinban. Kíméletesen, de hatásosan segíti az elhalt hámsejtek eltávolítását, a természetes bőrmegújulási folyamat intenzívebb lesz, ami simább, egészségesebb bőrképet eredményez, ráadásul a célzott bőrápolók is jobban kifejtik hatásukat.

3. Célzott bőrápolók

Mind a reggeli, mind az esti arcápolási rutinba érdemes belevenni célzott bőrápolókat, amik lehetnek szérumok, tonikok, esszenciák, vagy magas aktív hatóanyagtartalmú maszkok is. A különféle A-vitamin származékok (retinoidok), a C- és E-vitamin, a niacinamide megkerülhetetlenek anti-aging szempontból, de számos bőrfiatalító hatású peptidféle és növényi kivonat is segítségünkre lehet, ha feszesebb, simább bőrt szeretnénk. Tekintve, hogy ezek az összetevők különböző módokon fejtik hatásukat, érdemes őket kombinálni, saját arcbőrünk igényeinek megfelelően kialakítani legoptimálisabb használatukat.

4. Megfelelő hidratálás

Míg a célzott bőrápolókról bőrproblémánk, jelen esetben az anti-aging szerint döntsünk, addig a hidratáló krémet bőrtípusunknak megfelelően válasszuk ki. Sűrűbb, krémesebb állagú készítményre a száraz bőrnek, könnyedebb, géles-lotion állagúra a zsíros vagy kombinált bőrnek van szüksége. Emellett persze egy jó hidratáló krém fontos, hogy többféle aktív összetevőt is tartalmazzon: peptideket, antioxidánsokat, vitaminokat, hidratáló összetevőkből kisebb és nagyobb molekulasúlyút egyaránt, a megfelelő ápolás érdekében.

5. Fényvédelem

Kezdhettük volna ezzel is a sort, hisz rendszeres, napi szintű fényvédelem nélkül mit sem ér a sok szuper hatóanyag, amivel kényeztetnék bőrünket. Az UV-sugárzás bőrkárosító, ráncosodást erősítő hatása sajnos éven át köztünk van, ezért a nyári hónapokban SPF50-es, az évi többi szakában legalább SPF30-as fényvédő krém használata javasolt.

+1. Szemkörnyékápolás

Érdemes beszereznünk egy jól formulázott szemkörnyékápolót is. Ezeket célzottan az érzékeny, vékonyabb szem körüli bőr számára alakítják ki, olyan aktív hatóanyagokkal, melyek segítik csökkenti a ráncok és a sötét karikák kialakulását, enyhítik a puffadtságot.

1. Maria Galland Lágy textúrájú letisztító tej 61 / 2. Maria Galland Gyengéd, enzim alapú, viaszos hámlasztó 66 / 3. Maria Galland Extrém ápolást nyújtó lotion 64 és Maria Galland Extrém gazdag, regeneráló krémmaszk 81 / 4. Maria Galland Ragyogásfokozó nappali krém 361 / 5. Maria Galland Anti-aging ápoló naptej SPF50+ 194 / 6. Maria Galland Kettős hatású multizonális krém a ráncokra és szemkörnyéki területekre 650

Promóció

Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?