Hasznos tippek a műanyagmentes júliushoz

2021. július 06.
Zöldítenél az életeden, de nem igazán tudod, hogyan? Bernáth Melinda, a Smarta bloggere a műanyagmentes július alkalmából hozott néhány hasznos tippet.

2011-ben Ausztráliában született meg a kezdeményezés, és azóta évről évre többen csatlakoznak a mozgalomhoz. Mindenki, aki vállalja a kihívást és részt vesz benne, egy hónapon keresztül tudatosan figyel arra, hogy elkerülje az egyszer használatos műanyagokat. 

Évente 300 millió tonna műanyaghulladékot termelünk, amely több száz éven keresztül velünk marad, nem bomlik le, csak felaprózódik, és mikroműanyagként, a vizeinken keresztül visszajut a táplálékláncba. A WWF tanulmánya szerint mára már ott tartunk, hogy havonta egy bankkártyának megfelelő nagyságú műanyagot fogyasztunk el, etetünk meg a gyerekeinkkel – anélkül, hogy tudnánk róla. Ha nem teszünk ez ellen valamit, akkor ez a mennyiség exponenciálisan nőni fog, amelynek beláthatatlan következményei lesznek mind a Földre, mind ránk nézve.

muanyagmentes-julius-oko-tippek

Hogyan tudsz csatlakozni a műanyagmentes július kihíváshoz?

Nem kell mást tenned, mint hogy nem vásárolsz semmilyen olyan terméket, amelynek műanyag csomagolása van, és visszautasítasz minden olyan dolgot, amellyel fölösleges műanyaghulladék keletkezne. Ha pedig tetszik az kihívás, akkor vond be a barátnődet, az édesanyádat, a szomszédodat!

Persze, ez azért nem annyira könnyű, mint ahogy elsőre hangzik, mert a megszokott rutint fel kell adni, és új szokásokat kell kialakítanod. Ha csökkenteni akarod a háztartásodban a hulladékok mennyiségét, akkor kezd azokon a pontokon, amelyek a legkisebb fájdalmat okozzák. Ha az már megy, akkor jöhet az egyel nehezebb. Ha jól jönne néhány tipp ebben a témában, akkor nézd meg a hulladékcsökkentési tippek kezdőknek videómat.

Mivel lehet kiváltani a műanyag csomagolású termékeket?

Vissza egy kicsit a műanyagmentes júliushoz. Jöjjön néhány konkrét tipp, hogy miket kerülj júliusban (és ha rutinná vált, akkor még tovább).

  • Ne vásárolj PET-palackos üdítőt és ásványvizet! Nemrég hoztak nyilvánosságra egy tanulmányt, amely szerint az ásványvizek 22-szer több mikroműanyagot tartalmaznak, mint a csapvíz. Ha pedig nem szereted a csapvíz ízét, használj vízszűrőt. De a legfontosabb, hogy ha úton vagy, legyen nálad a kulacsod, mert egyre több helyen van lehetőséged ingyenesen újratölteni. Ha pedig jobban szereted az ízesített italokat, készíts limonádét vagy frissítő smoothie-kat valódi gyümölcsökből!
  • Ne tépkedj zacskót! Szerezz be néhány textilzsákot, és menj ezekkel vásárolni! A zöldséget, gyümölcsöt, pékárut nyugodtan tudod ebbe tenni. Természetesen, a textilszatyrodat se felejtsd otthon, hogy elfelejthesd a műanyag szatyrokat!
  • Ne vásárolj előre csomagolt élelmiszereket! Talán ez az egyik legnagyobb kihívást jelentő pont, mert nagyon sok boltban nincs frissáru pult, és csak előre csomagolva tudsz húsárut és tejterméket venni. Ha van a közelben piac, hentes, tejbolt, akkor itt az ideje, hogy felkeresd őket, ahova tudod magaddal vinni a műanyag dobozaidat, és kérheted abba a kimért árut!
  • Ne kérj szívószálat! Ez sem egyszerű, mert sajnos a legtöbb vendéglátóhelyen automatikusan beleteszik a limonádéba, de még az üdítőbe is a szívószálat anélkül, hogy megkérdeznék, kérsz-e hozzá. Sajnos én is sokszor belefutok, hogy előre elfelejtek szólni, amikor meg már ott van az italban, akkor meg már nincs mit tenni. Légy figyelmes és proaktív, ha limonádét kérsz, akkor szólj, hogy ne tegyenek bele szívószálat. Ha pedig nem tudsz meglenni szívószál nélkül, szerezz be néhány tartós darabot fémből, és vidd magaddal!
  • Saját bögrédbe kérj elviteles kávét! Ha szereted útközben kortyolni a kávét, akkor rendszeresíts neki egy állandó to-go poharat, bögrét, termoszt, és abba kérd, ne egyszer használatosba!
  • Ne rendelj házhoz ételt, ha tudod, hogy műanyagban hozzák! Ez megint egy kritikus pont, mert a legtöbb kiszállítócég egyszer használatos, olcsó műanyag tárolókban szállítja az ételt. Ha megkérdezed, hogy miért nem környezetbarátba, egyszerű választ kapsz, mert sokkal drágább, és azt a fogyasztó már nem akarja megfizetni. Szóval a legegyszerűbb, ha magadnak készítesz ételt, vagy ha valami másra vágysz, menj inkább el az étterembe.

Remélem, hogy idén te is csatlakozol!

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta) Fotó: Unsplash.com

Még több hasznos tippért kattints a

Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!