Ezek a gyógynövények használnak felfázás ellen

2021. szeptember 01.
Ha voltál már valaha is felfázva, valószínűleg sosem fogod elfelejteni a betegséggel járó kínzó tüneteket – a folyamatos vécére rohangálás és a csípő, szúró érzés igencsak meg tudja keseríteni a mindennapokat. Éppen ezért fontos tisztában lenned azzal, hogy léteznek olyan természetes módszerek, melyekkel gyorsan és hatásosan enyhíteni tudsz a panaszaidon. (Promóció)

A felfázás vajon mi?

A felfázás csak egy köznyelvi megnevezés: amikor jelentkeznek nálad azok a bizonyos kínzó tünetek valójában egy húgyúti fertőzésen esel át éppen. A közhiedelemmel ellentétben a betegség kialakulásában a hideg felületen való ücsörgés csak közvetett szerepet játszik. Az altest lehűlése ugyan tényleg csökkenteni tudja az immunrendszer védekezőképességét, de a felfázás, vagy pontos nevén a hólyaghurut kiváltó oka jellemzően egy baktériumfertőzés, amit az esetek 80 százalékában az E. coli bélbaktérium okoz.

felfazas

Milyen tüneteket okoz a felfázás?

A felfázás mindenki által jól ismert tünete a szokásosnál jóval gyakrabban és hirtelen jelentkező vizelési inger. A folyamatos vizelési inger miatt megállás nélkül rohangálsz a vécére, de mindhiába: többnyire csak kis mennyiségű vizelet ürül, ami megkönnyebbülést sem tud okozni. Olyan az egész, mintha nem is tudnád kiüríteni a hólyagodat. A vizeleted ilyenkor lehet zavaros, vagy akár véres is, és kísérheti égő, csípő érzés, alhasi görcsök, illetve konkrét fájdalom is a szeméremcsont fölött. Súlyos esetben láz, hidegrázás, deréktáji fájdalom jelentkezhet, ilyenkor már szövődményre is gyanakodni kell.

Hívd segítségül a gyógynövények erejét!

Régóta tudvalevő, hogy a felfázás tüneteire az antibiotikumok gyors és hatékony megoldást kínálnak – ám ezeknek a szereknek van egy hátulütője is. Az antibiotikumok nem csupán a problémát okozó baktériumokat támadják meg, hanem a szervezetben természetesen jelen lévő hasznos baktériumfajokat is pusztítani kezdik, beleértve a bél- és hüvelyflóra jótékony baktériumait is. Ez aztán a fertőzések ördögi körébe kergetheti az érintetteket: nem elég, hogy felfázással küzdenek, a kipusztított hüvelyflóra miatt könnyen szembe találhatják magukat egy kínzó hüvelygyulladással is.

Éppen ezért, a hólyaghurut megelőzésére és korai stádiumban történő kezelésére érdemes lehet olyan szelíd gyógymódokat kipróbálni, melyekkel úgy tudod fel venni a harcot a kínzó tünetek ellen, hogy közben a hüvely- és bélflórádat sem károsítod. Érdemes lehet segítségül hívnod a gyógynövények gyógyító erejét!

A felfázás kezelésénél a legfontosabb cél, hogy a hólyagba jutott baktériumok hólyagfalon történő megtapadását és szaporodását megakadályozzuk. Ezt vízhajtó és antibakteriális hatású gyógynövények alkalmazásával érheted el. Vízhajtásra alkalmas például a nyírfalevél, a pitypanggyökér, a mezei zsurló, az aranyvesszőfű, a lestyángyökér, a csalán, a jávai tea, a petrezselyemgyökér, a tövisesiglice-gyökér, a tarackbúza-gyöktörzs és a kukoricabibe, míg a tőzegáfonyának, valamint a medveszőlőlevélnek antibakteriális hatása van.

Hogyan válaszd ki a számodra megfelelő gyógynövényt?

Ugyan több növény is termel antibakteriális hatású anyagot, de fontos tudni, hogy a húgyúti fertőzések kezelésében csak azok alkalmazhatók sikerrel, amelyek a vesén át kiürülő antibakteriális anyagokat tartalmaznak – ezek egyike például a medveszőlő. De más szempontokat is érdemes figyelembe venned: olyan gyógynövényeket válassz, melyek a népigyógyászatból ismert hatás mellett rendelkeznek klinikai hatásvizsgálattal. Ahelyett, hogy drogériákban kapható élelmiszer kiegészítőkkel kísérletezgetnél, inkább a patikákban elérhető, hatóságok által bevizsgált, engedélyezett formában kapható gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket keress. És persze arra is érdemes figyelned, hogy olyan gyógyszerformát válassz, amelyből a hatóanyag jól és biztosan felszívódik, illetve az íze, mellékhatása kedvező – vagy nincs. A medveszőlőlevél például teaként fogyasztva rendkívül fanyar, kesernyés ízű, ezért sokan nem szívesen isszák meg, ráadásul gyomorirritációt, émelygést, hányingert, hányást is okozhat. Szilárd formában (tabletta) azonban ezek a tulajdonságok nem jellemzők.

Urzinol tabletta – az akut felfázás kezelésére

A vény nélkül kapható Urzinol tabletta medveszőlőlevél­-kivonatot tartalmaz, ennek köszönhetően segíthet csillapítani az enyhe hólyaghurut kezdeti, hirtelen fellépő, kellemetlen tüneteit, köztük a sürgető vizelési ingert, illetve az égő érzéssel járó hólyagürítést. A felfázás első jeleinek észlelése után nem sokkal elkezdett kezelés 2-3 napon belül eredményes szokott lenni. Ha azonban a néhány napos kezelés nem jár eredménnyel, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a diagnózis pontosítása, valamint a további kezelés megbeszélése céljából.

Hirdetés

urzinol

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció