Külföldi és hazai táncművészek a tánc legrangosabb ünnepén a Nemzeti Táncszínházban 2021. szeptember 18. – október 9. között

2021. szeptember 06.
Nem könnyű, sőt majdnem lehetetlen csak egy előadást választani az idei Budapest Táncfesztivál programkínálatából. Ha lehetne, azt ajánlanánk a közönségnek, hogy minden estét töltsenek a Millenárison, ünnepeljék a táncművészetet a Nemzeti Táncszínház programjaival. Neves külföldi táncegyüttesek, jubiláló magyar művészek és természetesen a hazai közönség kedvencei is ott vannak az előadók sorában a 2021-es Budapest Táncfesztiválon.

A Nemzeti Táncszínház kétségkívül erős évadot kezd 2021 szeptemberében. Alig köszönt be az ősz, itt lesz rögvest a Budapest Táncfesztivál, három külföldi együttessel, három hazai bemutatóval és egy önálló esttel. Késő ősszel elindul az intézmény húsz évét ünneplő sorozat, és alig jön el a tavasz, újra fesztivált szervez a Táncszínház a hazai közönségnek. Azt még persze nem tudni pontosan, hogy mit tartogat a teljes évad, de azt igen, hogy a 2021-es Táncfesztivált nem lesz könnyű felülmúlni.

A szeptemberi táncünnep során három neves együttes érkezik a kontinensünk három városából. A nyitás estéjén a svájciaké a színpad, a Genfi Balett két előadással mutatkozik be Budapesten. A Glory és Paron című koreográfiákból álló táncest központi gondolata a virtuozitás. Andonis Foniadakis neve nem ismeretlen a táncművészetben jártas közönség számára. A budapesti előadás az ismert, megszokott mozgás-hangzás összhangját ígéri az előadásban felcsendülő Händel és Glass zeneművekkel.

genfi-balett-tancfesztival

A másik külföldi fellépő a Scapino Ballet Rotterdam. A holland társulat három, egymástól műfajában jelentősen eltérő produkciót hoz el Budapestre. Justin de Jagerrel egészen formabontó trióval készülnek: a breakdance stílusból ismert „threading” technikára épülő Carried Alive mellett Ed Wubbe: Risonanza című bájos duettje varázsol el minket, majd a The Great Bean című darabja repíti a harsogó húszas évekbe a közönséget.

scapino_thegreatbean_photobybasczerwinski_300dpi-7_k

A harmadik külföldi fellépő a fesztivál záró előadásaként a tanzmainz kortárs tánctársulata. A Soul Chain című művet Sharon Eyal izraeli koreográfus készítette, aki az elmúlt pár évben intenzív stílusával meghódította az európai táncvilágot. A szerelemhez kötődő erős érzelmek ihlette koreográfia izgalmas kortárs tánccá ötvözi a balettet és az electro műfajt.

tanzmainzsharon-eyal-soul-chain_foto-andreas-etter_k

A külföldiek mellett a hazai táncművészet egyik meghatározó előadója teszi biztosan emlékezetessé az idei Fesztivált. Sztárvendég, a szó legnemesebb értelmében: a Kossuth-díjas Ladányi Andrea hat olyan kiemelkedő férfi táncművésszel osztja meg a teret, akikkel eddigi pályája során együtt alkotott. Hat meghívott férfi, hat „évtizedből” vállal a művésznővel újra közösséget.

Éppen elég is volna ez a sok-sok fesztivál élmény, de bizony itt még nincs vége a sornak: a három külföldi mellett három hazai együttes is bemutatóval gazdagítja az idei Táncfesztivált. A Don Quijote a Feledi Project előadásában, a Chaos | The Waves című táncmű a Győri Balett előadásában, valamint a 60 éves Pécsi Balett jubileumi estje is várja a közönséget.

Nem szívesen említjük újra a pandémia okozta nehézségeket, amelyeket az elmúlt másfél évben a Nemzeti Táncszínház igyekezett online vetítésekkel, virtuális előadásokkal könnyebbé tenni. A program sikerén felbuzdulva történt meg az, amire soha nem gondoltunk volna: tíz premiert egyenesen az otthonaink kanapéiról nézhettük. A kivételes idők egyfajta búcsúztatására most mind a tíz bemutatót újra színpadra kéri a Nemzeti Táncszínház, így tisztelegve klasszikus módon, élőben a táncosok és a kitartó közönségük előtt.

A 2021-es Budapest Táncfesztivál így lesz teljes, tapssal és közös élménnyel újrajátszva a sort. A Szegedi Kortárs Balett legújabb előadásaival érkezik: a The Black Paintings és a Blue című táncjátékot mutatja be, a Gangaray Dance Company darabjában öt kivételesen tehetséges táncművész a tiszta tánc erejével nyűgöz le minket, Frenák Pál egy új kompozícióban idézi meg idén negyven éves munkásságának esszenciális elemeit. Pirók Zsófia és a FlamenCorazónArte Táncszínház Caminos című darabja utazásra invitál minket térben, időben, gondolatban és lélekben.

Az új szereplőkkel és alkotótársakkal kiegészült Kovács Gerzson Péter – TranzDanz bemutatója, Az utolsó csárdás a csárdássorozat záró darabja.

A Duna Táncműhely az autentikus néptánc és a kortárs tánc elemeit vegyítve mutatja be A tizedik menyasszony című táncszínházi előadását, amely a férfibúcsú ünnepe ihlette, A tizedik vőlegény „női változata”.

A Székesfehérvári Balett Színház az örök klasszikust, a Hattyúk tavát állította színpadra, Csajkovszkij erőteljes és briliáns zenei világának képpé formálásával.

A Badora Társulat KINGDOM című előadása felteszi azt a nem mindennapi kérdést, hogy valóban csakis annyi lenne a teljes valóság, amit érzékelünk a világból.

A Duda Éva Társulat legújabb produkciója, a RAMAZURI látványos és nagyszabású, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád.

Az idén 30 éves Budapest Táncszínház Egyszer visszatérsz című két részből álló estjének első felében öt vendég koreográfus – Földi Béla tanítványai és korábbi Budapest Táncszínház tagok – készítenek rövid koreográfiákat táncművészeiknek, az est második felében pedig Jiří Pokorný Egyszer visszatérsz koreográfiája látható.

A 2021-es Budapest Táncfesztivál méltó felvezetése egy igen fontos évfordulónak. A Fesztivál a Nemzeti Táncszínház törekvésének bizonyítékaként nem kizárólag az ínyenc közönséget, hanem a kikapcsolódást, tartalmas kulturális élményt keresőket is invitálja a Millenáris csodaszép épületébe.

Promóció