Vigyázz, kész, teszt: ápoló összetevőkkel a korpa ellen

2021. szeptember 21.
Folyton viszket, hullik a válladra vagy még nagyobb a baj? Egyébként azt például tudtad, hogy kétféle korpa létezik? Teszteltük a Naturprodukt Forforin kétféle samponját korpa ellen.

Kínosan érezzük magunkat, ha a korpáról esik szó. Pedig egyáltalán nem kellene. A fejbőrünk ugyanis, ahogy a bőrünk úgy általában, szintén állandóan megújul, ilyenkor a bőr legfelső rétege hámlás során leválik és így keletkezik a korpa. Ráadásul ez az egyik leggyakoribb fejbőrprobléma, majdnem minden második ember életében előfordul. Általában a legelső tünet, hogy a fejbőrünk rettenetesen viszket. De vajon mi okozhatja a viszketést? Szóba jöhet az okok között a nem megfelelő, szárító sampon használatától kezdve, a túl gyakori vagy túl kevés hajmosáson át egészen a korpásodásig, de akár a fejeden megtelepedő élősködőkig.

korpasodas-ellen

A korpásodás a szakemberek szerint csak egy tünet, és először érdemes megkeresnünk, hogy mi állhat a hátterében. A fejbőr egészséges megújulásának folyamata ciklikus, vagyis 21-28 naponként megújul, ennek során az elhalt apró hámsejtek észrevétlenül leválnak, helyettük újak keletkeznek. Korpásodás esetén ez az élettani folyamat felgyorsul, a hámsejtek közötti összeköttetések nem szűnnek meg teljesen, amely nagyobb hámsejt csoportok leválását eredményezi. Ezeket a pici kis „szarupikkelyeket” látjuk a fejbőrön, illetve a vállunkon.

Száraz korpa?

Kétféle típusát különböztetjük meg, ezzel fontos, hogy tisztában vagyunk. Éppen ezért nem mindegy, milyen megoldást keresünk és hogy milyen sampont választunk. Érdemes olyan márkát választani, amelynek külön-külön is van terméke a kétféle típusra.

A száraz korpa kicsi, a fejbőrön és a hajszálak között oszlik szét. Kialakulhat amiatt, mert genetikai hajlamunk van rá, vagy állhat a hátterében hajápolók, festékek által okozott kontakt bőrgyulladás is. Például ha a samponunk vagy a hajfestékünk bizonyos komponensére túlérzékenyek vagyunk… Ugyanígy nem tesz jót a fejbőrünknek az sem, ha túl forró levegővel szárítjuk a hajunkat, vagy túl sok stressz ér minket. Persze nemcsak a látvány miatt zavarhat minket: száraz korpa esetén gyakori a túlzott felviszketés is A száraz korpa nemcsak látványnak nem szép: a viszketési inger is megkeserítheti az életünket.

A Forforin korpásodás elleni sampon száraz korpára előnye, hogy speciálisan erre a problémára fejlesztették ki. A sampon kímélő tenzideket tartalmaz, és összetétele épen hagyja  a bőr savvédő köpenyét. Olyan természetes összetevőket is tartalmaz ezeken felül, mint az olívaolaj, amely ápolja az irritált bőrt, a borsmentaolaj, amely csökkenti a viszketési ingert és felfrissíti a fejbőrt és a gyógyszerészeti koffein, ami szintén ápolja a hajat és a fejbőrt. A sampon nagyon könnyen kimosható, kellemes illatú, és már alig pár mosás után (kb. 2 hét) látható eredményt produkált.

Zsíros korpásodás

A zsíros korpádás esetében egészen más a helyzet. Ebben az esetben a faggyúmirigyek túlműködnek, és a fejbőrünkön megnövekedhet a faggyú mennyisége, és a hajunk zsírosan fénylővé válhat. A megnövekedett faggyútermelés pedig kedvez bizonyos – a bőr normál flórájában is jelenlévő – mikroorganizmusok elszaporodásának. Ezek közül a legismertebb a Pityrosporum ovale nevű gomba, amely gyulladásos folyamatot, a hajas fejbőrön hámlást, kipirosodást és viszketést okozhat. Ráadásul ilyenkor a legrosszabb, amit tehetünk, ha folyton vakaródzunk: a kórokozók ilyenkor még mélyebbre juthatnak.

Mivel zsíros korpa esetén gyakran a bőrgomba okozza a túlzott korpaképződést, érdemes zsírtalanító hatású sampont választanunk, amely megvonja a gombától a táplálékforrást, vagyis a faggyút. A zsíros korpára kifejlesztett Forforin korpásodás elleni sampon láthatóan csökkenti a korpát, a fejbőr túlzott faggyútermelődését, enyhíti a fejbőr viszketését és lassítja az újrazsírosodást is. Persze nem egy hajmosás után. Türelmesnek kell lennünk, de négy hét használat után már érezni fogjuk a pozitív változást. A samponban található pantenol hozzájárul a fejbőr hidratáltságához, rozmaringolaj-tartalmának köszönhetően pedig kellemesen hűsíti a fejbőrt.

Hogyan használjuk?

Fontos arról is szót ejtenünk, hogy ha már kiválasztottuk a megfelelő típusra való sampont, hogyan is alkalmazzuk. Érdemes hetente háromszor, vagy körülbelül kétnaponta hajat mosnunk, és arra is nagyon figyeljünk, hogy a víz sose legyen túl forró. Ez ugyanis nem tesz jót a fejbőrünknek egyébként sem. Ilyenkor érdemes a hajszárítást is elfelejtenünk, és hagyjuk, hogy a hajunk magától száradjon meg, vagy ha erre nincs időnk, legalább a legenyhébb fokozatra állítsunk a hajszárítót. A legjobb az egészben, hogy a Forforin korpásodás elleni samponokat nem kell kúraszerűen használnunk, hosszú távon is letehetjük mellette a voksunkat, és végleg beköltözhet a fürdőszobánkba.

Bővebb infót ITT találsz!

Fotó: Getty Images

Promóció

Olvass tovább!