Vigyázz, kész, teszt: ápoló összetevőkkel a korpa ellen

2021. szeptember 21. |

Folyton viszket, hullik a válladra vagy még nagyobb a baj? Egyébként azt például tudtad, hogy kétféle korpa létezik? Teszteltük a Naturprodukt Forforin kétféle samponját korpa ellen.

Kínosan érezzük magunkat, ha a korpáról esik szó. Pedig egyáltalán nem kellene. A fejbőrünk ugyanis, ahogy a bőrünk úgy általában, szintén állandóan megújul, ilyenkor a bőr legfelső rétege hámlás során leválik és így keletkezik a korpa. Ráadásul ez az egyik leggyakoribb fejbőrprobléma, majdnem minden második ember életében előfordul. Általában a legelső tünet, hogy a fejbőrünk rettenetesen viszket. De vajon mi okozhatja a viszketést? Szóba jöhet az okok között a nem megfelelő, szárító sampon használatától kezdve, a túl gyakori vagy túl kevés hajmosáson át egészen a korpásodásig, de akár a fejeden megtelepedő élősködőkig.

korpasodas-ellen

A korpásodás a szakemberek szerint csak egy tünet, és először érdemes megkeresnünk, hogy mi állhat a hátterében. A fejbőr egészséges megújulásának folyamata ciklikus, vagyis 21-28 naponként megújul, ennek során az elhalt apró hámsejtek észrevétlenül leválnak, helyettük újak keletkeznek. Korpásodás esetén ez az élettani folyamat felgyorsul, a hámsejtek közötti összeköttetések nem szűnnek meg teljesen, amely nagyobb hámsejt csoportok leválását eredményezi. Ezeket a pici kis „szarupikkelyeket” látjuk a fejbőrön, illetve a vállunkon.

Száraz korpa?

Kétféle típusát különböztetjük meg, ezzel fontos, hogy tisztában vagyunk. Éppen ezért nem mindegy, milyen megoldást keresünk és hogy milyen sampont választunk. Érdemes olyan márkát választani, amelynek külön-külön is van terméke a kétféle típusra.

A száraz korpa kicsi, a fejbőrön és a hajszálak között oszlik szét. Kialakulhat amiatt, mert genetikai hajlamunk van rá, vagy állhat a hátterében hajápolók, festékek által okozott kontakt bőrgyulladás is. Például ha a samponunk vagy a hajfestékünk bizonyos komponensére túlérzékenyek vagyunk… Ugyanígy nem tesz jót a fejbőrünknek az sem, ha túl forró levegővel szárítjuk a hajunkat, vagy túl sok stressz ér minket. Persze nemcsak a látvány miatt zavarhat minket: száraz korpa esetén gyakori a túlzott felviszketés is A száraz korpa nemcsak látványnak nem szép: a viszketési inger is megkeserítheti az életünket.

A Forforin korpásodás elleni sampon száraz korpára előnye, hogy speciálisan erre a problémára fejlesztették ki. A sampon kímélő tenzideket tartalmaz, és összetétele épen hagyja  a bőr savvédő köpenyét. Olyan természetes összetevőket is tartalmaz ezeken felül, mint az olívaolaj, amely ápolja az irritált bőrt, a borsmentaolaj, amely csökkenti a viszketési ingert és felfrissíti a fejbőrt és a gyógyszerészeti koffein, ami szintén ápolja a hajat és a fejbőrt. A sampon nagyon könnyen kimosható, kellemes illatú, és már alig pár mosás után (kb. 2 hét) látható eredményt produkált.

Zsíros korpásodás

A zsíros korpádás esetében egészen más a helyzet. Ebben az esetben a faggyúmirigyek túlműködnek, és a fejbőrünkön megnövekedhet a faggyú mennyisége, és a hajunk zsírosan fénylővé válhat. A megnövekedett faggyútermelés pedig kedvez bizonyos – a bőr normál flórájában is jelenlévő – mikroorganizmusok elszaporodásának. Ezek közül a legismertebb a Pityrosporum ovale nevű gomba, amely gyulladásos folyamatot, a hajas fejbőrön hámlást, kipirosodást és viszketést okozhat. Ráadásul ilyenkor a legrosszabb, amit tehetünk, ha folyton vakaródzunk: a kórokozók ilyenkor még mélyebbre juthatnak.

Mivel zsíros korpa esetén gyakran a bőrgomba okozza a túlzott korpaképződést, érdemes zsírtalanító hatású sampont választanunk, amely megvonja a gombától a táplálékforrást, vagyis a faggyút. A zsíros korpára kifejlesztett Forforin korpásodás elleni sampon láthatóan csökkenti a korpát, a fejbőr túlzott faggyútermelődését, enyhíti a fejbőr viszketését és lassítja az újrazsírosodást is. Persze nem egy hajmosás után. Türelmesnek kell lennünk, de négy hét használat után már érezni fogjuk a pozitív változást. A samponban található pantenol hozzájárul a fejbőr hidratáltságához, rozmaringolaj-tartalmának köszönhetően pedig kellemesen hűsíti a fejbőrt.

Hogyan használjuk?

Fontos arról is szót ejtenünk, hogy ha már kiválasztottuk a megfelelő típusra való sampont, hogyan is alkalmazzuk. Érdemes hetente háromszor, vagy körülbelül kétnaponta hajat mosnunk, és arra is nagyon figyeljünk, hogy a víz sose legyen túl forró. Ez ugyanis nem tesz jót a fejbőrünknek egyébként sem. Ilyenkor érdemes a hajszárítást is elfelejtenünk, és hagyjuk, hogy a hajunk magától száradjon meg, vagy ha erre nincs időnk, legalább a legenyhébb fokozatra állítsunk a hajszárítót. A legjobb az egészben, hogy a Forforin korpásodás elleni samponokat nem kell kúraszerűen használnunk, hosszú távon is letehetjük mellette a voksunkat, és végleg beköltözhet a fürdőszobánkba.

Bővebb infót ITT találsz!

Fotó: Getty Images

Promóció

Olvass tovább!

Hajápolási kisokos: mesterfogások otthonra

Hajápolási kisokos: mesterfogások otthonra

Az otthoni hajápolást profi szintre emelni sosem volt ilyen könnyű: a személyre szabott samponokon és kondicionálókon túl eljött az egzotikus alapanyagok és az okos textúrák kora.

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

Te mire vagy képes két perc alatt? ageLOC Boost™

Te mire vagy képes két perc alatt?

Az unikornisgyártó – interjú Sohajda Júliával interjú

Az unikornisgyártó – interjú Sohajda Júliával

Vigyázz, kész, teszt: csökkentjük a hajhullást hajápolás

Vigyázz, kész, teszt: csökkentjük a hajhullást

A fenntarthatóság és a szépség csomagolás

A fenntarthatóság és a szépség