Hogyan tudod lassítani az őszülést?

2021. augusztus 18.
Míg a férfiak inkább a kopaszodástól tartanak, a nőket inkább az első ősz hajszálak megjelenése viseli meg. Ezért is keresik a választ sokan a kérdésre, hogy a hajfestésen kívül mivel lehet útját állni az őszülésnek? Utánajártunk!

Bosszantó vagy nehezen megoldható helyzetben, netán idegesítő ember társaságában könnyen hagyja el a szánkat a mondás, hogy megőszülünk tőle, vagy hogy kihullik a hajunk az adott helyzetben. Ami azt illeti, a felvetés nem alaptalan, a fokozott stressz ugyanis nagyban hozzájárul mind az őszüléshez, mind a hajhulláshoz.

Tippek, hogy lassítsd az őszülést

Persze a géneket sem hagyhatjuk figyelmen kívül: van, aki már a húszas évei végén őszülni kezd, míg mások negyvenen túl sem bukkannak ősz hajszálakra. Az, hogy előbb-utóbb mindannyiunk hajszálai pigmenthiányossá válnak, teljesen természetes folyamat, a nők jelentős többsége mégis nehezen békél meg ezzel a változással.

Mit tehetünk, hogy útját álljuk az őszülésnek?

  • Az, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk-e, a hajunk épségét és szépségét is befolyásolja. Ha nem iszunk eleget, sejtjeink kevesebb tápanyaghoz juthatnak, ez pedig a hajunknak sem tesz jót.
  • Mivel a vitaminok fontos szerepet játszanak a haj egészségének megőrzésében, egyéb kedvező
    hatásuk mellett ezért is érdemes minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Fájdalmas igazság, hogy a szervezet számára fontos ásványi anyagokat károsíthatják, és ki is üríthetik a szervezetből a koffeint tartalmazó italok, a szénsavas üdítők és az olyan finomított élelmiszerek, mint a fehér cukor, a fehér liszt és társaik.
  • A szintetikus anyagokat bőven tartalmazó hajfestések, samponok és balzsamok is kedvezőtlenül hatnak a haj szerkezetére, elősegítve az idő előtti öregedést. A haj kémiai anyagokkal történő világosítása komoly megpróbáltatást jelent a hajszálaknak, akárcsak a dauerolás. Sokat tehetünk hajunk védelmében, ha a vegyszermentes natúrkozmetikumokat részesítjük előnyben – ma már a vegyi anyagokat nélkülöző hajfestékekből is kedvünkre válogathatunk, ha szeretnénk elkendőzni a megőszült tincseket.
  • Mivel a stressz nagyban hozzájárul ahhoz, hogy hajkoronánk idő előtt megőszüljön, a feszültség
    levezetésével lassítható a kedvezőtlen folyamat. A relaxáció és a meditáció nagy segítséget
    nyújthat ebben, de a számunkra ideális sportág megtalálásával (és rendszeres gyakorlásával) is megszabadulhatunk a lelki terhektől.
  • A pihentető alvás is hozzájárul ahhoz, hogy testünk minél tovább fiatalos és életerős maradjon, a stressz azonban alááshatja az éjszakai nyugalmat – ez plusz egy érv amellett, hogy megkeressük a nálunk leginkább működő stresszűző módszert.

Tippek, hogy lassítsd az őszülést

Amiktől gyorsabban őszül a haj

A pajzsmirigy alulműködésének tünetei között a hajhullás mellett a hirtelen őszülést is számon tartják – sok más kellemetlenség mellett.

A kívülről érkező környezeti ártalmak is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hajszálak gyorsabban és idő előtt öregedjenek. Ilyen például az erős napsugárzás, amiről mindannyian tudjuk, hogy kiszívja a haj színét. Az intenzív napsugárzás hosszabb távon nemcsak néhány árnyalattal világosítja a hajkoronát, hanem felgyorsíthatja az őszülést is.

A dohányzás rendkívül öregíti a bőrt – ez a hatás 35-40 éves kor körül már szembetűnővé válhat  – és a hajszálakra is kedvezőtlenül hat: fénytelenné, szárazzá és nem utolsósorban pigmenthiányossá válhatnak a rendszeres füstölgés miatt.

A haj barátai

  • Az A-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, ami hozzájárul a fejbőr és a hajszálak
    egészségéhez. Megtalálható a tojássárgájában, a leveles zöldségekben és a halakban.
  • Az E-vitamin remek antioxidáns, azaz közömbösíti a szabad gyökök káros hatásait. Magunkhoz vehetjük a növényi olajokból és teljes kiőrlésű gabonákból.
  • A B2-vitamin elősegíti a sejtek regenerálódását. Legfőbb forrásai a tejtermékek, a tojás, a
    brokkoli és a hüvelyesek.
  • A B4-vitamin fokozza a hajhagymák aktivitását. Gabonafélékkel, burgonyával és
    paradicsommal vihetjük be a szervezetünkbe.
  • A B5-vitamin erősíti a hajszálakat és gyorsítja a hajnövekedést. Sok található belőle a tojásban,
    a mogyorófélékben, a brokkoliban és a gombában.
  • Az ásványi anyagok közül a vas, a réz, a magnézium, a cink és a kén járulnak hozzá leginkább
    ahhoz, hogy a hajunk szép, egészséges és minél tovább fiatalos maradjon.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?