Tönkreteheti a gyakori hajszínváltás a hajunkat

2020. december 29.
Aki egy kicsit is aktív a közösségi oldalakon, és figyelemmel követi nemcsak a sztárok, hanem az influenszerek népes táborát is, frizura- és hajszínváltások tömkelegének lehet tanúja. Ezt a tempót azonban a hajunk egészsége érdekében nem feltétlenül érdemes követni.

A hajszín- és frizuratrendek szinte napról napra változnak, és ma már messze nemcsak a kifutói divatot követjük ebben, hanem a közösségi felületeken, főleg az Instagramon felbukkanó kedvenceinket is. Sokak telefonján mappákba mentett inspirációk sokasága várja, hogy adott esetben ők maguk is átváltozzanak a segítségükkel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Emily Ratajkowski (@emrata) által megosztott bejegyzés

Kim Kardashian, Kylie Jenner, Emma Roberts, Emily Ratajkowski vagy J.Lo szinte olyan gyakran váltanak frizurát, mint jól megtervezett outfiteket. Hol bobot, hol hosszú hajat villantva, egyik nap szőkén, következő héten pedig már barnán vagy vörösen kapják őket lencsevégre a paparazzók.

Őrült frizuratempó

Kedvenceinket követni mindebben egész egyszerűen irreális a hétköznapok szintjén, nem beszélve arról, hogy a hajunkat is tönkreteheti a gyakori hajszínváltoztatás a szakemberek szerint. Az Insta-„hajálmok” ugyanis sokszor a valóságban egyszerűen nem reálisak.

Láttad már?

 

Szakemberek szerint ugyanis a hírességek a feedjeikben kizárólag a „szépet és a jól sikerültet” mutatják meg frizurák terén is, vagyis egy szép új hajszínt, hajvágást – kihagyva a számos átmeneti stádiumot, a macerás köztes fázisokat –, elég itt a sötétbarnából a hirtelen szőkévé váló sztárokra gondolunk.

A két állapot között persze számos momentum van, nem beszélve a költségekről, amit a rajongók nem látnak, és sokszor nem is gondolnak végig teljes egészében. A nem túl realisztikus elvárásokkal, és a lementett szupermenő frizurákkal többnyire már a fodrászoknak kell megbirkózniuk, akik jó esetben elmondják az ügyfélnek, hogy valójában mekkora költséggel járó, munkaigényes választás az adott frizura. Egy jó szakember ilyenkor arra is kitér, hogy a démoni vörösek, a karamellszínek, a jeges szőkék és a sötétbarnák közötti gyakori váltogatás semmiképp sem tesz jót a hajnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kylie 🤍 (@kyliejenner) által megosztott bejegyzés

A megálmodott frizurák ugyanis sokszor nem is egy alkalommal kivitelezhető választások. Amikor pedig lementünk egy-egy látványos, kreatív frizurainspirációt, érdemes abba is belegondolunk, hogy az egy speciális appok segítségével jelentősen felturbózott fotó, netán paróka, vagyis egy illúzió is lehet.

Mielőtt a fodrászoktól azonnal egy hasonlót követelnénk, gondoljunk végig pár dolgot, például azt, hogy az Instagramon látott képek között nagyon sok nem 100%-ban valóságos. Inspirációnak persze jók lehetnek, de a hajunk egészségét veszélyeztetni semmiképp sem éri meg értük. Pláne, ha vannak trükkök, amelyekkel megóvhatjuk a hajunk egészségét, ha esetleg valamelyik inspirációba mégis nagyon beleszerettünk volna.

Olvass tovább!

Kimosható a hajszínezők
A drasztikus hajszínváltással ellentétben itt átmenetileg válthatunk színt, mégpedig a szivárvány minden árnyalatában, akár rövid távon is.

Színfrissítés hajhosszabbítással
Ha csak egy izgalmas, új árnyalatot szeretnénk a frizuránkba csempészni, jó és gyors átmeneti megoldás lehet. Könnyen el is távolíthatjuk anélkül, hogy túl nagy tehernek tennénk ki a hajunk gyökerét.

Mélyhidratálás
Ha már eldöntöttük, hogy igenis bevállalunk egy komolyabb hajfestést, érdemes előtte kényeztetni és táplálni a hajunkat. Ezzel megelőzhetjük az esetleges hajkárosodást.

Kísérletezzünk parókákkal
Ma már óriási a választék belőlük, és nem is kell feltétlenül megvásárolnunk őket, hiszen bérelni is lehet. Így akár teljesen biztosra is mehetünk egy egészen más frizura bevállalásával kapcsolatban.