Hajápolási kisokos: mesterfogások otthonra

2021. június 26.
Az otthoni hajápolást profi szintre emelni sosem volt ilyen könnyű: a személyre szabott samponokon és kondicionálókon túl eljött az egzotikus alapanyagok és az okos textúrák kora.

Nyáron balzsamos a levegő, melengető a napfény, tincseink azonban, ha nem óvjuk őket a külső hatásoktól, nincsenek teljesen biztonságban. Míg a tenger- és a medencevíz kellemesen lehűti a testünket, a hajunkra már messze nincsenek ilyen jó hatással, ahogyan az izzadás, a szél, a fokozott hő is mind-mind lassú hajszerkezetgyilkosnak számítanak.

A „nyár mellékhatásai” nemcsak a haj egészségét, hanem annak színét is roncsolhatják, ezért érdemes nagyon céltudatosan megválasztanunk kedvenceinket. Összpontosítsunk a hajunk alapvető adottságaira és az éppen aktuális állapotára is.

Szóláth Norbert fodrász arra figyelmeztet, hogy igyekezzünk személyre szabottan kiválasztani a hajápolási terméksorunkat, ne ragaszkodjunk feltétlenül komplett termékcsaládokhoz. Lehet, hogy az érzékeny fejbőrünk vagy a zsírosodásra hajlamos hajtöveink alapos, kímélő és speciális tisztítást igényelnek, de a hajszálaink és a hajvégeinknek a töredezésre, színmegóvásra kifejlesztett balzsamért lesznek majd hálásak.

hajápolás

Habra fel!

A termékskála zavarba ejtő: a száraz, a sérült, a ritkuló, a festett, a vékonyszálú, sőt még az extrém hosszú hajra, ahogyan a korpás vagy érzékeny fejbőr ápolására is más-más sampont kínálnak a gyártók. A vásárlásnál tartsuk szem előtt a személyes preferenciákat, ezzel alaposan szűkíthetjük az alternatívák körét. Fókuszálhatunk egy-egy közismert hajápolási slágerrel operáló termékcsaládra (kókuszolaj, shea vaj vagy levendula), választhatunk egzotikus összetevőkkel előrukkoló közül (lilarizs-kivonat, kaviár vagy épp quinoa proteinek), kipróbálhatjuk a nagy vegán favoritokat (a tápláló csipkebogyóra vagy a hidratáló moringaolajra), ahogy az ájurvédikus alapanyagokat is.

Fontos kritérium az idei szezontól a nátrium-lauril-szulfát, azaz SLS-mentesség: ez a hajunkon lévő zsíros szennyeződések eltávolítását segítő felületaktív, habképző anyag, melynek sokan rákkeltő hatásától tartanak. De előszeretettel kereshetjük a cruelty free vagy a pucér csomagolású szilárd samponokat is. Utóbbiak a fejbőrirritációtól szenvedők kedvencei lehetnek, mert míg folyékony társaiknál a terméket egyenesen a fejbőrre visszük fel, ezzel a hajszálak hosszát dolgozzuk át, így csak a termékből képzett hab kerül a fejbőrre – és az sem közvetlenül. Egy biztos, bőven van miből választanunk, ha pedig megtaláltuk az igazit, már csak a hajroncsoló hatású forró víztől kell óvakodni.

Virágzó és feltörekvő trendek

A balzsamhasználat hosszú évek óta a női hajápolási rutin elengedhetetlen részét képezi, amelyhez nyáron kismillió ok miatt érdemes ragaszkodnunk. Szakértők szerint a rendszeres utóápolást ilyenkor különösen meghálálják a hajszálak, főként a hajvégek. Ennek ugyanakkor fontos eleme, hogy a lemosás se forró vízzel történjen. A balzsam eltávolításához kifejezetten a hideg vizes öblítés ajánlott, hiszen így zárjuk le a hajszálak külső rétegét, a kutikulát – extra fényt adva ezzel a hajunknak, egyúttal élénkítve a fejbőr vérkeringését is.

A balzsamok óriási népszerűsége a hidratáló és regeneráló hatásukban rejlik, illetve abban, hogy a sérült és igénybe vett hajat a mélyen táplálják. Az igazán puha és fényes hatás érdekében legtöbbjüket akár napi használatra is bevethetjük.

Érdekes, hogy bár a kondicionálók népszerűsége nőtt, az igények egyre inkább változnak. A balzsamok piacát elemző cégek szerint magas fokú fogyasztói tudatosság figyelhető meg, méghozzá a globális trendekkel összhangban: a kondicionálók tekintetében is főként a természetes, aktív összetevőket keressük. Az egyik húzónév ezen a területen is a „botanical trend”, amely úgy látszik, leszámol az akár káros, de ígéretes hatású termékek idejével. A természet jótékony (és szintén hatásos) kincsei a kis és nagy márkáknál is előtérbe kerültek, bár a jövő trendjének az anti-aging hajbalzsamok (kímélő samponokkal párosítva) ígérkeznek, amelyek Japánban már hódítanak.

hajápolás

Rinse-off és leave-on

Ahogyan sok más, önelfogadáshoz kapcsolódó területen is egyre nyíltabb a kommunikáció, a különböző hajgondok is egyre kevésbé számítanak tabutémának. Már nem ciki a hajhullás, ahogyan a különböző fejbőrproblémákat sem érdemes titkolni. Nem csak, hogy beszélni lehet róluk, zseniális termékek, forradalmi összetevők után nyúlhatunk. A kimosható vagy fennhagyható hajápolók másik jellegzetessége a fogyasztói igények tűpontos kielégítése. Hibrid, azaz kettős hatású termékek, okos formulák és Instagramon terjedő sztártermékek (agyagos hajpakolások, iszap hajmaszkok vagy otthon kikevert mixek) sokasága nehezíti meg a választást.

A klasszikus kimosást igénylő, rinse-off hajtermékek felhasználásukat tekintve hasonlóak a balzsamokhoz, csak a mélytáplálás terén alkotnak nagyot. Ebben a versenyben indulnak az egyre népszerűbb hajmaszkok, nyomukban az érzékeny fejbőrre szánt, 10-15 perces hatóidejű fejbőrmaszkokkal. Öblítést nem igénylő társaikhoz hasonlóan, ezeket is nedves hajra kell felvinni, egészen a hajvégekig. Érdemes minimum havonta, de ideális esetben hetente egyszer bevetni kedvenceinket a csillogóbb, selymesebb, élettelibb hatásért – ha extrém száraz a hajunk, akár minden mosáskor. Könnyebb kifésülhetőséget, jobb textúrát és kócmentes nyári frizurát ígérnek.

Az öblítést nem igénylő, leave-on hajápolók között ott sorakoznak már az ápoló hajtejek, hajkrémek, sós vizek, pre-styling spray-k, hővédő permetek és hajvégápoló olajok is. A kimosást nem igénylő kondicionálók többsége határozottan könnyű és olajmentes formulával bír (leszámítva a csillogást és táplálást egyszerre biztosító olajokat). Hidratálják a hajat anélkül, hogy elnehezítenék, lelapítanák (különösen a spray-s megoldások). Természetesen a specifikus igényekre szabott (színkímélő, göndörítő, tőemelő, tartást adó, stb.) indulókat itt is megtaláljuk, nyáron érdemes az UV-sugarak ellen SPF-védelmet biztosító termékeket bevetnünk.

A cikk a Marie Claire korábbi lapszámában jelent meg!

Olvasd el ezt is!