13 tipp a tökéletes cipőért, avagy mi alapján válasszunk kényelmes lábbelit?

2021. november 04.
Legyen bármennyire is nagy a csábítás, fontos, hogy cipőválasztáskor ne csak a dizájn alapján döntsük, hiszen a lábbeli, pont ahogy a fekhelyünk, az egész testünk egészséges működésére hatással van. Összegyűjtöttük, mi mindent kell(ene) mérlegelni, mielőtt a kiszemelt lábbelit berakjuk a kosárba.

1.

Aki cipőt próbál, illessze a talpát a kiválasztott cipő talpához, és nézze meg, hogy a lábfej nem lóg-e túl valahol. Amennyiben a cipő keskenyebb, rövidebb, mondjunk le a cipőről!

2.

A cipővásárlást délutáni órákra időzítsük, a láb ugyanis a nap folyamán mindig kicsit megduzzad!

3.

Olyan típusú zokniban próbáljunk cipőt, amivel a cipőt a jövőben viselni fogjuk!

4.

Ahogy idősödünk, úgy alakul át a lábunk formája és mérete, cipőválasztáskor nem kell a megszokott mérethez ragaszkodni!

5.

Miután belebújtunk a cipőbe, álljunk fel benne, mozgassuk meg a lábujjainkat, és nyomjuk be az elejét: fontos, hogy olyan cipőt válasszunk, amiben van 1-1,5 cm hely a leghosszabb lábujj és a cipő eleje között. Így járás közben biztosan lesz elegendő mozgástere a lábaknak.

6.

Miután felpróbáltuk a cipőt, járjunk benne fel-alá, és figyeljük meg, hogyan illeszkedik a lábfej a cipőbe? Van-e elég helye a talppárnáknak? A sarok kényelmesen és stabilan illeszkedik, vagy csúszkál, dörzsöl, szorít? Fontos, hogy a lábbeli az első pillanattól fogva kényelmes legyen, a Majd betörik! elvet érdemes mindörökre elvetni.

7.

Mindegy, hogy mi szerepel a címkén, annak higgyünk, amit érzünk, a cipők méretei ugyanis gyártónként eltérhetnek.

8.

Fontos szem előtt tartani a cipő megfelelő szélességét, és észben tartani, hogy a fél-egy számmal nagyobb méretű cipő nem feltétlenül oldja meg a problémát.

9.

Próba során ügyeljünk a cipő varrására, a címkékre, amik irritálhatják a lábat!

10.

A kemény talp egy további fontos tényező, ez ugyanis nemcsak a sérülésektől védi meg a talpat, de minél szilárdabb a talp, annál stabilabb a cipő.

11.

Mindig vizsgáljuk meg a cipő párnázatát! Ha felpróbáltuk, gyalogoljunk benne kemény és szőnyeggel borított felületen egyaránt! Ideális esetben a cipő párnázottsága elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a lábak dörzsölését anélkül, hogy korlátozná a mozgásukat. Különösen a sarok körül és a lábujjaknál fontos a jól felépített párnázat.

12.

Ha van rá lehetőségünk, válasszunk memóriahabos talpbetéttel gyártott cipőt, ez ugyanis felveszi a láb formáját és gondoskodik az egész napos komfortról.

12+1

A különböző cipőtípusoknál az alábbi szempontokra kell figyelni:

  • sportcipő esetén mindig a célnak megfelelő típust válasszuk, más típusú cipő kell például a gyalogláshoz, és más a futáshoz.
  • papucsot csak otthon, vagy maximum rövid távolságok mellett hordjunk, helyette hordjunk olyan szandált, ami több ponton is stabilizálja a lábfejet és nem utolsó sorban tartja a bokát.
  • a csizmák, bakancsok nem mindig illeszkednek ideálisan a lábfejhez, éppen ezért talpbetét használata javasolt.
  • magas sarkú cipő esetén válasszunk alacsonyabb sarokmagasságot, éktalpat, szélesebb sarkú cipőt – illetve olyan sarkot, ami nem görbül meg a súly alatt. A rosszul megválasztott magas sarkú nemcsak a lábnak, de a térdnek és a gerincnek is árt. Magassarkú cipő mellett a váltócipőt szinte receptre kellene felírni.

A lehető legkényelmesebb lábbelit keresed? Látogass el az ECCO webshopjába, hogy megtaláld az igazit!

Fotó: ECCO
Promóció

Olvasd el ezt is!