Fekete, fehér vagy színes? Milyen színek passzolnak a cipődhöz?

2021. november 24.
Stílustippek cipőválasztáshoz. Nem kell megijedni, nem minden a fekete. Lehet fehér, színes vagy más alapszínek árnyalata, eláruljuk, mit mivel érdemes párosítani.

Megszámlálhatatlan árnyalatban készülnek cipők, az őszi-téli szezonban épp úgy divatos a hófehér chelsea csizma, mint a decens fekete, és akkor még nem volt szó a bézsekről, bordókról, netán rózsaszínekről. Amint azonban távolodni kezdünk a bombabiztos feketétől, egyre inkább felmerül a kérdés: milyen színű ruhákat vegyük fel hozzá?

Fotó: Instagram/eccoshoes

Klasszikus fekete

Ha csak egyetlen csizmát választunk, a legjobban egy fekete darabbal járunk; ennél univerzálisabb, a legtöbb téli ruhához bevethető szín nem létezik. Mivel ebben az időszakban ösztönösen vonzódunk a sötétebb színekhez az öltözködésben, jó eséllyel passzolni fog a farmertől a virágos bársonyruhán át mindenhez – már persze akkor, ha a lábbeli fazona ezt megengedi.

Körömcipők és csizma: ECCO

Világosabb ruhákhoz is választhatjuk, egy camel szín, középszürke, khaki szett tökéletesen passzol a feketéhez, kérdések inkább a náluk világosabb árnyalatok esetén merülhetnek fel. Fehéret, ekrüt vagy világos pasztell színeket fekete cipő esetén inkább a felsőrészhez válasszuk (blúzok, pólók, pulóverek), egyrészes ruháknál, kosztümöknél pedig olyanokat, melyeken ezek a világos tónusok csak a mintázatban jutnak érvényre.

Más a helyzet a kiegészítőkkel, főként a táskákkal: rég nem él a kötöttség, hogy a cipő és táska színe egyforma legyen. Sokkal inkább figyeljünk az outfit egészére, és ha épp a pinket követeli meg, hát nosza, válasszuk azt.

Fehér cipők

Amennyire a tisztasághoz, könnyedséghez kötjük a fehér színt, annyira számít karakteresnek a lábbelik esetén. Érdemes jól megválasztani a fazont, hogy megérje felhívni a figyelmet rá. Nem véletlen, hogy az őszi-téli szezonban a bakancsok és chelsea csizmák esetén vált divatossá a fehér, a markáns téli cipők még látványosabbak, ráadásul a divattrendek szerint akár teljesen fekete szettekhez is nyugodt szívvel viselhetjük őket. Hasonló a helyzet a hófehér sneakerekkel is, ezek mondhati a jó idős megfelelői ezeknek a bakancsoknak, társíthatjuk őket nyugodtan sötét tónusú ruhákkal, egy karakteres fehér sportcipő jól fog mutatni velük.

Csizmák és loafer: ECCO

Körömcipők, nőies félcipők, szandálok esetén már más a helyzet. Fehér cipőhöz jó, ha szettünk valamely darabja szintén egészen világos árnyalatot hordoz, és a szoknya vagy nadrág színe sem túl kontrasztos vele: a púderszínek ez esetben például jól működhetnek.

Bézsek és barnák

Az átmeneti cipők, félcipők, bokacsizmák esetén a barna különféle árnyalatai szintén jól kihasználható darabokat jelölnek, hozzájuk jószerével csak a fekete és szürkés árnyalatok nem passzolnak. Ellenben ha kedveled a földszíneket, a naturális árnyalatokat, mint a terrakotta, mohazöld, narancssárga, okker, no meg persze a bézs és barna, ezek a színek lesznek a legszuperebbek cipőválasztás esetén.

Magas sarkú cipők és bokacsizmák: ECCO

Egészen világos változataik, a nude-ok remek (és jobban is kihasználható) alternatívát jelentenek a fehér körömcipőkre, amik élénk színű ruhákkal is remekül mutatnak. Téli lábbelik esetén a hasítottbőr, nyersbőr hatású anyagok kifejezetten jól mutatnak velük, akár bokacsizmát, akár térdcsizmát keresünk.

Minél sötétebb barna a cipő, annál inkább érdemes az outfitet is sötétebb árnyalatúra hangolni, és elsősorban a színek meleg tónusaiból válogatni hozzá.

Élénk színű cipők

Ha már kipipálhatjuk a mindig jó fekete és barna cipőket, érdemes elkalandoznunk a színek tengerére is. Élénk színű ruhák gyönyörű kiegészítője lehet egy hasonlóan vidám színben pompázó cipő, aminek kiválasztásánál csupán azt figyeljük, mely ruhánkhoz keresünk komplementer árnyalatot.

Színes félcipők és bokacsizma: ECCO

Az egymást kiegészítő, erősítő színpárok játékosságát ugyanis kár kihagyni, egy sárga-lila, narancs-türkiz vagy épp piros-zöld páros üdítő lehet. Finomhangolásként persze nem baj, ha a cipőnk színe ruhánk valamely apró részletén, mintázatában visszaköszön, a cipő-ékszer-táska trió összehangolásáig azonban ne menjünk el, ez ma már erőltetettnek hat.

Dönthetünk persze úgy is, hogy a színeket csupán visszafogott pasztellként értelmezzük a cipők esetén, ilyenkor alapvetően a bézs cipőkhöz hasonlóan járjunk el: ökölszabályként érvényes lehet, hogy minél világosabb a szín, annál inkább passzol világos szettekhez, és minél sötétebb, annál jobban illik a sötét tónusokhoz. A színpárokat természetesen ilyenkor is érdemes észben tartani, azok a pasztell változatok esetén is épp olyan jól működnek.

Bármilyen színű cipőt és ruhát válogatsz is össze, ne feledd: a legfontosabb, hogy te jól érezd magad a választásodban, megjelenésed legyen önazonos, fejezze ki személyiséged, ízlésvilágod. És ha az éppenséggel szöges ellentéte tippjeinknek, akkor se aggódj. Fő, hogy neked bejön!

A lehető legkényelmesebb lábbelit keresed? Látogass el az ECCO webshopjába, hogy megtaláld az igazit!

Promóció

Ezt olvastad már?