Az üres palack is érték, nem szemét!

2021. december 08.
A szelektív hulladékgyűjtésről nem lehet eleget beszélni. Mivel az egyszer használatos műanyagok ideje lejárt, még fontosabbá vált, hogy odafigyeljünk, és visszajuttassuk a körforgásba a műanyagot, amelyet megvásárolunk.

A műanyagok nem egyértelműen ördögtől való anyagok, gondoljunk csak bele, mennyire fontos szolgálatot tettek a koronavírus alatt az orvosi maszkok, face shieldek és védőruhák, illetve a biztonsági csomagolások. Azonban a jelenlegi műanyagtúlkapás egyértelműen fenntarthatatlan. A cél, hogy minél magasabb újrafeldolgozási aránnyal és biztonságos visszagyűjtési rendszerrel, újra és újra tudjuk használni azt a mennyiségű műanyagot, amit már eddig legyártottunk, illetve hogy a legveszélyesebb fajtákat minél inkább visszaszorítsuk. A cél nem az, hogy ne legyen műanyag a világon, „csak” hogy a lehető legoptimálisabban, más anyagok mellett használhassunk műanyagokat – és csak akkor, amikor az elkerülhetetlen.

muanyag-szelektiv

Fontos lépés az ökoharcban, hogy már rendeletek szintjén is szabályozzák az egyszer használatos műanyagokat, hiszen a mindennapi életünk során egyértelműen nincs szükségünk annyi műanyagra, mint amennyit használunk. Remek, más tárolási, hordozási eszközök és módszerek állnak a rendelkezésünkre, melyek minimális változtatási hajlandóság mellett is már nagy eredményeket hoznak.

Milyen is a műanyag?

Általános tévhit, hogy a műanyagok mindegyike újrahasznosítható, ezért mindet gond nélkül bele is dobhatjuk a műanyaghulladékos szelektív szemetesbe. A műanyagokból készült termékeken, csomagolóanyagokon 1-től 7-ig vannak számok – ezeket főleg az aljukon találjuk, egy háromszögbe foglalva. Ezekre a számokra fontos lenne figyelnünk, mivel a 3-as, 6-os és 7-es típust valójában nem lehet szelektívben gyűjteni, az újrahasznosításuk ugyanis jelenleg nem megoldott. Ráadásul a 3-as típusú, PVC-tartalmú műanyag különösen veszélyes: ha forró, zsíros ételeket tárolunk bennük, káros anyagok válhatnak ki a tárolóból, melyek az élelmiszerbe is belekerülhetnek. Ha semmiképpen nem tudjuk megúszni a műanyagba csomagolt termék megvásárlását, mindenképpen az újrahasznosítható fajták közül válasszunk. A legtöbb folyadékos, üdítős palack, pohár, elviteles doboz vagy tisztítószeres flakon például 01-es, vagy PET-palack, azaz polietikén-tereftalát, amely szelektíven gyűjthető és újrafeldolgozható anyag. A körforgásos gazdaságban palackot készíthetünk belőle, újra és újra, de csak ha szelektíven gyűjtjük.

szelektiv-szemely

A szelektív hulladékgyűjtés országonként változik – ma Magyarországon a papírt, a műanyagot és fémet gyűjthetjük külön az otthonunkban. Léteznek még szelektív gyűjtőpontok, ahol a színes és fehér üvegeinktől szabadulhatunk meg az újrahasznosítás reményében. Magánnemberként is fontos, hogy erre odafigyeljünk, de üdvözítő, hogy egyre több gyártó törekszik arra, hogy megtalálja a környezetet legkevésbé terhelő megoldásokat, és támogassa a szelektív hulladékgyűjtést minden fronton.

Fenntartható csomagolási stratégia

Összegyűjteni, újrafeldolgozni és újrahasznosítani… A Coca-Cola egyik legfőbb törekvése a hulladékmentesség elérésére, hiszen tisztában vannak vele, hogy a csomagolási hulladékkal kapcsolatos problémának ők is részesei, ezért a megoldásnak is részesei kívánnak lenni. Hulladékmentes Világ globális programjuk célkitűzései, hogy 2030-ra minden csomagolóanyaguk legalább 50%-ban újrahasznosított alapanyagból készüljön, a felhasznált csomagolóanyagaik 100 százalékának megfelelő mennyiséget gyűjtsék vissza, mindemellett folyamatos innovációval új csomagolási megoldásokat tesztelnek, mint például a nemrég bemutatott papírpalack prototípus.

coca-cola-icon

Szelektív hulladékgyűjtési pályázatot indítanak

A Coca-Cola Magyarország pályázatot hirdetett szelektív hulladékgyűjtő edények kihelyezésére, szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen szelektíven tudjuk gyűjteni a hulladékokat – nem csak az újrahasznosítható PET palackokat, de az alumíniumot, a papírt és a kommunális hulladékot is. Bármely Magyarországon működő vállalkozás, intézmény, szervezet, közösség pályázhat, amelynek székhelyén, telephelyén elérhető a szelektív hulladékgyűjtési köz- vagy magánszolgáltatás – kivétel, ha az adott helyszínen átlagosan megfordulók 30 százalékánál több a 13 éven aluli gyermek. A vállalat a pályázat első, december 31-ig tartó szakaszában kiválasztott pályázók telephelyén 2022 első negyedévében 66 szelektív hulladékgyűjtő edényszettet helyez ki. Minden szett egy-egy műanyag- és fém-, papír- illetve kommunális hulladékgyűjtőből áll.

A pályázatról bővebben ITT olvashatsz!

Fotó: Getty Images

Promóció

Olvass tovább!