Szívószál? Kösz, nem! – 5 lehetőség, amivel pótolhatod

2021. augusztus 11.
A műanyag szívószálak használatával rengeteg felesleges hulladékot termelünk, ezért nagyon fontos lenne elbúcsúzni tőlük. Ha végképp nem tudsz lemondani róluk, keresd meg a neked valót a környezetbarát alternatívák között!

A plastic free júliusnak már vége, az odafigyelésnek és a jó szokásnak viszont egész évben óriási a létjogosultsága. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos, hogy egyénileg is megtegyük a bolygónkért, ami rajtunk múlik. Ha nem legyintünk a környezettudatosság hallatán, hanem megpróbálunk változtatni a rossz szokásainkon, a sok kicsi tényleg sokra megy! Az egyik nagy jelentőséggel bíró apró lépés például az, ha a műanyag szívószálakat végre környezetbarát helyettesítőkre cseréljük – már csak azért is, mert július 1-jétől tilos forgalomba hozni olyan egyszer használatos műanyag terméket, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült terméket, mint a például a szívószál.

Szívószál? Kösz, nem! Környezetbarát alternatívákat hoztunk!

Gondoltad volna, hogy egy műanyag szívószál lebomlása körülbelül 500 évig tart? Ennek fényében talán könnyebben megy majd a le- vagy átszokás! 

1) Papírból készült szívószál

Az egyik legígéretesebb környezetbarát megoldás a műanyag szívószálak helyett a papír szívószálak használata, ezek ugyanis gazdaságosak és szelektív hulladékgyűjtés mellett könnyen újrahasznosíthatók. Az egyetlen hátrányuk, hogy nem álldogálhatnak hosszan az innivalóban, mert túlzottan eláznak. 

2) Üvegből készült szívószál

Az üveg szívószálak ökológiai lábnyoma a nullához közelít, hiszen amellett, hogy egymás után többször használhatók, később újra is hasznosíthatók (vagyis újabb üvegtárgyak készülhetnek belőlük). A poharakban jól is mutatnak, akár átlátszó, akár színes szívószálakat választunk. 

3) Bambuszból készült szívószál

A bambusz szívószálak 100 százalékban környezetbarát megoldásnak tekinthetők, mivel teljes mértékben lebomlanak. Igazán újszerű alternatívát kínálnak a műanyag szívószálak helyett, kizárólag organikus eredetű alapanyagok felhasználásával, akárcsak a (most még) kevésbé elterjedt algából készült szívószálak. 

4) Fémből készült szívószál

A rozsdamentes acélból életre hívott szívószálak is többször újrahasználhatók, kiemelten fontos azonban a rendszeres és gondos tisztítás, amit egy üvegmosó keféhez hasonló, vékonyabb eszközzel játszi könnyedséggel meg is valósíthatunk. A környezetbarát szívószálak közül valószínűleg ezeknek a leghosszabb az élettartama. Használatuk során nem kell fémes utóíztől tartani!

Szívószál? Kösz, nem! Környezetbarát alternatívákat hoztunk!

5) Tésztából készült szívószál

A tésztát eddig leginkább a tányérunkban tudtuk elképzelni, ám mostantól akkor sem kell meglepődni, ha a poharunkban látjuk viszont! Ki más találhatta volna fel ezt az alternatívát, mint az olaszok? A zito névre hallgató, hosszú és viszonylag nagy lyukú makaróniféle tényleg pont úgy fest, mint egy szívószál! 

+1: A legkézenfekvőbb zöld megoldás természetesen az, ha mostantól szívószál nélkül isszuk az italokat.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?