Briliáns trükkel előzhető meg, hogy elszíneződjön a műanyag tárolódoboz

2021. szeptember 12.
Akár az ételek előkészítésénél, főzésnél vagy a maradék tárolásánál, mindig jól jön egy praktikus műanyag doboz a konyhában. A tökéletes műanyag tárolódoboz pedig megfelelő méretű, jól záródik a fedele, és ideális esetben nem vette át az előzőleg benne tárolt étel szagát és színét. Hogy minél biztosabban így legyen, egy egyszerű trükköt is bevethetünk.

Ha valaha használtunk műanyag tárolódobozt, valószínűleg megtapasztaltuk, hogy milyen könnyen maradnak foltok és szagok vissza, különösen bizonyos ételek után. Például a paradicsomos ételek nagy ellenségei a műanyag doboznak, de bármi, ami zsíros vagy savas kémhatású, tönkre teszi a doboz tökéletes, újszerű állagát. Ha ez bekövetkezik, bevethetünk minden praktikát és fortélyt, papírtörlőtől a szappanon át a súrolásig, semmi sem segít. 

etel-muanyag-doboz-elszinezodes

Lehetetlen vagy sem?

Felmerül a kérdés: ha eltávolítani a paradocsomszósz nyomait a műanyagról lehetetlen, van-e valamilyen módszer, amivel megelőzhetjük a makulátlan dobozaink beszennyezését? Jó, hír, hogy ez nagy eséllyel egyetlen apró hozzávalóval kiküszöbölhető. Az internetes háztartási guruk módszere, hogy a főzésnél használt olajspray-vel befújják az edényt, mielőtt beletöltenék a savas vagy szószos ételt, amit tárolni szeretnének. A magyarázat az, hogy a spray védőréteget hoz létre a tároló falán, így meggátolja, hogy a műanyagba felszívódjanak a szín- és szaganyagok az ételből. Ráadásul az olajnak köszönhetően könnyebb lesz kiönteni is az edényből a melegítéshez az ennivalót. 

Műanyag nélkül is

Persze legegyszerűbb nem műanyag edényben tárolni az ételt. Ám még ha nem is vásárolunk többé új műanyag dobozokat, még mindig jobb minél hosszabb ideig használni a meglévőket, mint csak azért kidobni azokat, hogy vásároljunk helyette üveg- vagy kerámiatárolókat.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!