A karácsonyfa alatt még súlyosabbnak tűnik a magány

2021. december 24.
A karácsonyi időszak kötelező elemének számító boldogság és családi szeretet egyáltalán nem adatik meg mindenkinek, az ideális ünnep mindenhonnan áradó képe pedig csak tovább fokozhatja a magánytól szenvedők fájdalmát. Az ünnepek idején épp ezért érdemes fokozottan odafigyelni magányos ismerőseinkre, akiknek figyelemmel és törődéssel adhatjuk a legszebb ajándékot.

Egy 2018-as, 65 év felettieket vizsgáló brit felmérésben több mint 230.000 személy nyilatkozta, hogy egyedül fogja tölteni a teljes karácsonyi időszakot, és több mint 530.000 ember nyilatkozta, hogy egyáltalán nem várja a karácsonyt, ami csak „egy ugyanolyan nap” számukra. Több mint fél millió idősebb személy kifejezetten rosszul érzi magát az ünnepek idején, ugyanis a karácsony csak arra emlékezteti őket, hogy mennyivel boldogabbak voltak régen, amikor még szeretteik körében tölthették az ünnepet. De egyáltalán nem csak az idősek érezhetik magukat egyedül az ünnepek alatt: a magány – különösen a bizonytalan, és a közös ünneplést gyakran ellehetetlenítő járványhelyzetben – bárkit érinthet. Arról nem is beszélve, hogy nem csak akkor érezhetjük magunkat magányosnak, ha nincs körülöttünk társaság, a magányt a szeretetlen, valódi mélységet és kapcsolódást nélkülöző viszonyainkban is megélhetjük.

karacsony-magany-segisegnyujtas-maltai-szeretetszolgalat

A karácsonyi időszakban tapasztalt melankólia annyira sokakat érintő jelenség, hogy külön nevet is kapott, ez a „christmas depression”, vagyis a karácsonyi depresszió. A pszichológusok szerint az ünnepek alatt jelentkező negatív érzéseket egyrészt okozhatja a magány, a családunkkal való problémás viszony, a friss gyászélmény, de az ünnepi időszakban rengeteg szorongást, fájdalmat kiváltó inger (úgynevezett trigger) is jelen lehet – lehetséges például, hogy az ünnep arra emlékeztet minket, ami hiányzik az életünkből, ilyen lehet egy szerető partner, gyerekek vagy a boldog családi élet. Ilyenkor a mindenhonnan ránk ömlő ünnepi hangulat, a karácsonyi fények, filmek és reklámok folyamatosan arra emlékeztetnek minket, hogy milyennek is „kellene” lennie a karácsonynak, amihez képest a saját ünnepünk kevésbé tűnhet meghittnek és boldognak. A karácsonyi időszakban a fogyasztói társadalom kíméletlenül az arcunkba tolja azt az ideált, aminek meg kéne felelnünk, – ragyogóan díszített otthon, a csillogó karácsonyfa alatt ölelkező család, közös süteménykészítés és boldog ajándékbontás – de ez nem adatik meg mindenkinek.

A magány sokféle módon manifesztálódhat, az adott egyén habitusától, személyiségétől függően. Néhányan egyszerűen passzívvá, fáradttá válnak, mások szorongást vagy melankóliát élnek meg, míg egyesek kifejezetten frusztráltnak, türelmetlennek érezhetik magukat. A magány emellett fizikai tüneteket is okozhat, ilyen lehet például a fejfájás, a felsőtesti izommerevség, vagy a különböző emésztőrendszeri panaszok.

Figyelmet adni

Épp ezért ebben az időszakban érdemes fokozottan odafigyelni azokra az ismerősökre, – legyenek idősek vagy fiatalabbak – akik magányosak lehetnek az ünnepek alatt. Egy-egy figyelmes, apró kedvességgel is sokat segíthetünk: szánjuk rá az időt, hogy elbeszélgessünk egyedül élő szomszédunkkal, vagy lepjük meg házi készítésű karácsonyi süteménnyel. Bár a jószándékú gesztusokkal nem igazán nyúlhatunk mellé, a legjobb segítségnyújtás mégis az lehet, ha egyszerűen megkérdezzük az illetőt, hogy mire lenne szüksége – segíthetünk mondjuk a ház körüli feladatokban, a karácsonyfavásárlásban, vagy elintézhetjük a nagybevásárlást. De akár egy telefonhívással, videóchattel is sokat tehetünk a másikért, hiszen ezek ugyanúgy a törődés, gondoskodás gesztusai.

Megtörni a csendet

„A magány több mint egymillió embert érint az országban. A Vodafone idén karácsonykor a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve Samsung okoseszközöket és korlátlan internetet és hívást visz el az ország számos idősek otthonába, hogy – ha virtuálisan is, de senki se töltse a szerettei nélkül az ünnepeket. Nézd meg a filmet és segíts Te is megtörni a csendet, hogy senki se legyen magányos!”

Apró figyelmességekkel, kis jócselekedetekkel tehát rengeteget adhatunk másoknak, erre pedig a falakat emelő járványhelyzetben kiemelten szükség van. A segítségnyújtást kezdhetjük „kicsiben”, a közvetlen környezetünkben, de akár nagyobb léptékben is folytathatjuk: ha szeretnénk segítő beszélgetőtársai lenni egy magányos embernek, érdemes elolvasni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ajánlásait, hogy igazán „jól” beszélgethessünk, és ha kérdésünk merülne fel a magany@maltai.hu címen választ is kaphatunk. De jelentkezhetünk önkéntesnek is számos segítő szervezethez (így a Máltai Szeretetszolgálathoz is), kiválasztva azt az ügyet, ami mellé szeretnénk odaállni idén karácsonykor, legyen szó állatok, gyerekek, fogyatékossággal élők vagy idősek megsegítéséről. 

Bár a globálisan aggasztó egészségügyi problémának számító magány nyilvánvalóan túlmutat a karácsony időszakán, ezekben a napokban még súlyosabb terhet mérhet azokra, akik egyedül érzik magukat. Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy családunk és barátaink körében, szeretetben tölthetjük a karácsonyt, gondoljunk kicsit azokra is, akiknek nem ilyen meghitt az ünnep.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!