Japán magányügyi minisztert nevez ki a járvány miatt

2021. február 26.
Japánban 11 év után először ismét emelkedő tendenciát mutat az öngyilkosságok száma. A szigetországban ezért magányügyi minisztert neveznek ki, mivel a járvány miatti izolációt tartják a romló statisztikák fő okának.

Magányügyi miniszter segítségével próbálják meg csökkenteni Japánban a magányt és a társadalmi izolációt, amely ahhoz vezetett, hogy hosszú idő után ismét emelkedik az öngyilkosságok száma a szigetországban.

japan-magany-miniszter

Yoshihide Suga miniszterelnök Tetsushi Sakamotót nevezte ki a tisztségre, aki már eddig is minisztereként próbált küzdeni a csökkenő születési számokkal és az elnéptelenedő régiók problémájával. 

„A nők sokkal jobban szenvednek az izolációtól, mint a férfiak, emiatt emelkedik az öngyilkosságok száma az országban – mondta Suga miniszterelnök Sakamotónak kinevezésekor. – Remélem, új tisztségében sikerül megfejteni a probléma okát, és átfogó megoldásokat találni.”

A magány régóta probléma Japánban, gyakori téma a politikai vezetés felsőbb szintjein is az úgynevezett hikikomori, vagyis amikor emberek extrém módon el vannak zárva a társadalomtól. Többféle módon próbálták az utóbbi évtizedekben orvosolni a magány problémáját: mérnökök korábban olyan robotot terveztek, amely képes megfogni az emberek kezét, amikor magányosak, illetve olyan embereket is szolgálatba állítottak, akiknek nincs más feladata, csupán társaságot biztosítani az egyedül élőknek.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban tovább romlott a társadalmi izoláció Japánban, ennek következménye, hogy 11 év után ismét emelkedik az öngyilkosságok száma. 2020 októberéig több ember halt meg a saját keze által, mint a Covid–19 következtében a tavalyi évben. Ám a magány más módon is szedi áldozatait: növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a demencia és az étkezési zavarok kialakulásának kockázatát. 

Különösen a nőket sújtja az öngyilkossági hullám Japánban: 2020 októberében 70 százalékkal több nő vetett véget az életének, mint az előző év ugyanezen időszakában. Egyre több nő él ugyanis egyedül a szigetországban, ám a járvány az ő munkahelyüket bizonytalanította el legerősebben, így megszűnt a stabil egzisztenciájuk. 

Japán új magányügyi minisztere azt tervezi, hogy konferencián tárja fel, milyen módon lehet megküzdeni a magánnyal és izolációval. „Remélem, hogy sikerül olyan programokat indítanunk, amelyekkel megelőzhető a magány és izoláció, és amelyek megvédik az emberek közötti kötelékeket” – mondta a kinevezett miniszter. 

Nem Japán azonban az első ország, amely magányügyi minisztert nevez ki. Az Egyesült Királyságban már jóval a koronavírus-járvány előtt, 2018-ban felvettek erre a posztra egy szakembert, Ausztrália pedig most tervezi egy hasonló pozíció létrehozását.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvastad már?