7 testi tünet, amelyet a magány okozhat

2020. szeptember 24.
Tudományosan bizonyított tény, hogy a magány olyan káros az egészségre, mintha minden nap elszívnánk tizenöt szál cigarettát. A mentális egészséggel foglalkozó szakemberek szerint a koronavírus-járvány nyomán még rosszabb lett a helyzet, még többen maradtak egyedül. A magány pedig nemcsak a lelkünket, de a testünket is megbetegítheti, igen változatos tüneteket okozva.

A szakemberek számára sem könnyű mindig meghatározni, mi a magány. Ez nem egyenlő azzal, hogy valaki egyedül van. Az egyedüllét mellé a magány esetében szégyenérzet társul. „Az emberek félnek bevallani, hogy magányosak, mivel ez egyfajta stigmát jelent. Félnek, hogy elítélik őket mások, vagy még inkább kiközösítik – magyarázta Babita Spinelli pszichológus. – Emiatt gyakran nem mernek segítséget kérni, vagy közeledni másokhoz, így a magány még inkább a hatalmába keríti őket.”

A szakemberek szerint a magány legalább akkora veszélyt jelent a társadalomra, mint a koronavírus-járvány, amelynek nyomán még súlyosabbá vált a helyzet. A magány pedig nem csak a lelkünkre jelent veszély. A testi tünetek önmagukban is kezelésre szorulhatnak, ugyanakkor segíthetnek felismerni, ha valakinek segítségre van szüksége a magány oldásában, feldolgozásában. 

1. Nátha, orrfolyás, megfázásos tünetek

„Amikor egyedül érezzük magunkat, amikor nem tudunk a családtagjainkkal, barátainkkal találkozni, sérülékenyebbnek érezzük magunkat, úgy érezhetjük, valami fenyeget minket” – mondta Kory Floyd, az Arizona Egyetem kommunikációprofesszora, aki a stressz testre gyakorolt hatását tanulmányozza. A magánnyal járó folyamatos stressz miatt a testünk olyan hormonokat termel, amelyek hosszú távon gyengítik az immunrendszert, emiatt fogékonyabbak leszünk a légúti fertőzésekre.

2. Nehezen múló betegség

Az egészséges test és lélek gyorsan felépül egy náthából. Ha viszont a magány is sújtja a testünket, újra és újra betegek leszünk. „Ha valaki betegeskedik vagy folyamatos stresszt érez, nem feltétlenül kapcsolja össze a magánnyal. Nagy valószínűséggel egyszerű fizikai betegségnek tekinti akkor is, ha az elhúzódó tünetek hátterében érzelmi okok állnak” – mondta Spinelli. 

3. Alvási problémák

A kisebb-nagyobb légúti fertőzésekkel ellentétben az alvási zavarokat már gyakrabban hozzák összefüggésbe a mentális panaszokkal. Ám a szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak az tartozik ide, amikor valaki nehezen alszik el, gyakran megébred, az is intő jel, ha túl sokat alszunk. 

4. Folyamatos boldogtalan állapot

Amikor hiányoznak a társas kapcsolatok, a testünk folyamatosan azt próbálja jelezni, hogy szükségünk van rá – hosszú távon az életben maradásunkhoz is. „A magányra úgy kell gondolnunk, mint egyfajta jelzésre, mint az éhségre vagy szomjúságra. Ez a hiányérzet mozgatja az embert abba az irányba, hogy elégítse ki a társas kapcsolatok iránti éhségét. Mint amikor ételt veszünk magunkhoz” – tette szemléletessé Julianne Holt-Lunstad, a Brigham Young Egyetem pszichológia- és idegtudomány-professzora.

5. Fejfájás

Nem minden fejfájás jelenti azt, hogy magányosak vagy depressziósak vagyunk, ám mindkét mentális problémának lehet tünete a gyakran jelentkező fejfájás. 

6. Hízás

Ugyanaz a hormon felelős a magány miatti hízásért, amely a stressz miatt termelődve az immunrendszerünket is gyengíti. 

7. Folyamatosan a közösségi oldalakat nézzük

Bár nem kifejezetten testi tünet, ám bizonyos viselkedési mintázatok is gyakoribbak azoknál, akik krónikus magánytól szenvednek. A közösségi oldalak folyamatos nézegetésével az emberek a valódi kapcsolatokat próbálják pótolni, így ez is intő jel lehet a környezet számára. 

Hogyan enyhíthetjük a magányt?

Az online eszközök segíthetnek a járványhelyzetben a magány oldásán. A videohívás segítségével tarthatjuk a kapcsolatot a szeretteinkkel, így személyesebbé téve a beszélgetést, mint egy egyszerű telefonhívás, ugyanakkor megvédhetjük a fertőzés esélyétől a hozzánk közel állókat. „Ha vannak olyan hozzánk közel állók, akik akár ilyen úton-módon is kimutathatják felénk a szeretetüket, elviselhetőbb lesz ez az időszak is” – mondta Holt-Lunstad.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash