Ismét egy nemzetként dobbanhat a szívünk olimpikonjainkért

2022. február 04.
Ha olimpia, akkor sokaknak a nyári olimpiai játékok jut először eszébe, a téli világverseny azonban ugyanolyan fontos és rangos esemény, amit 1924 óta négyévente rendeznek meg. Idén Pekingben 15 sportág 109 versenyszámában 90 ország több mint 200 versenyzője méretteti meg magát - a mi büszkeségeinkért, a magyar csapat 14 tagjáért 5 sportágban izgulhatunk majd együtt a képernyő előtt.

Történelmi pillanat volt, amikor a 2018-as téli olimpián a Burján Csabából, Knoch Viktorból, Liu Shaoangból és Liu Shaolin Sándorból álló csapat aranyérmet szerzett a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltóban – méghozzá Magyarország első téli olimpiai aranyát. A fantasztikus négyes tagjai közül a Liu fivérek ismét rajthoz állnak, most azonban 500, 1000, 1500 méteren és váltóban John-Henry Krueger csatlakozik hozzájuk, Nógrádi Bence és Varnyú Alex pedig életük első olimpiáján mutatkozhatnak majd be váltókban.

A magyar short track-válogatott női tagjaiként a szegedi duó, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia mérettetik meg magukat. Az idén induló lányoknak nem lesz ismeretlen az ötkarikás közeg: 2018-ban Dél-Koreában 3000 méteres női váltóban értek el negyedik helyezést Keszler Andreával, Bácskai Sárával és Heidum Bernadettel.

jaszapati-petra-konya-zsofia

Jászapáti Petra és Kónya Zsófia

 

Az alpesisí szakágban műlesiklás és óriás-műlesiklás versenyszámában Kékesi Márton és Tóth Zita csúsznak majd lefelé a lejtőn, ezzel párhuzamosan pedig felfelé a magyar sporttörténelemben. Zita mindössze 19 éves és a magyar sísport egyik nagy reménysége óriás-műlesiklásban. A sportrajongók tudhatják, hogy a fiatal lány a világ legjobbjai között mutatkozott be a söldeni szezonnyitó futamon, és a 2014. évi téli olimpiai játékokon hetedik helyet megszerző Miklós Edit után ő az volt első magyar, aki a világkupa mezőnyében versenyzett.

toth-zita

Tóth Zita

Pekingben sífutásban Kónya Ádámért izgulhatunk, aki szintén járt már olimpián. Vele együtt még egy magyar sífutóért izgulhatunk: Pónya Sára kiutazása ugyan nemrég kérdésessé vált koronavírus-fertőzés miatt, de a kellő számú negatív teszt ellenében még megvan az esélye, hogy csatlakozhat a többiekhez és kiutazhat Pekingbe. Drukkolunk neki!

A téli olimpiák történetében már számos kiváló női versenyzővel találkozhattunk ebben a szakágban. Szurkolhattunk például a harminchatszoros magyar bajnok és pályafutása során egyébként több mint 60 bajnoki címet szerző Balázs Évának, Gyenesei Leilának, Simon Ágnesnek, Botond Évának vagy Szőcs Emőkének is.

Csodálatos táncával Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk fog minket elkápráztatni Pekingben páros műkorcsolyában. Ez egyébként magyar szinten ritkaság, 66 év után indulhat újra magyar kettős. A versenyzők rutinosan dolgoznak együtt: ők ketten már háromszoros magyar bajnokok, de mindkettőjüknek ez lesz az első olimpiája. Olyan hatalmas sportolók után képviselik a nemzeti trikolórt, mint az 1932-es és 1936-os téli olimpián bronzérmet nyerő, illetve egyben az első magyar világbajnokok, a világ élvonalába tartozó Rotter Emília és Szollás László, akik hazahozták az első két magyar érmet a téli olimpiák történetében.

1932-ben negyedik helyen végzett Orgonista Olga és Szalay Sándor, akik a páros műkorcsolyázás első Európa-bajnokai voltak, négy évvel később pedig szintén negyedik lett a négyszeres magyar bajnok Szekrényesy testvérpár, Piroska és Attila. 1948-ban Kékessy Andrea és Király Ede szerzett ezüstérmet, Nagy Marianna és Nagy László pedig ’52-ben és ’56-ban két olimpiai bronzzal fejezték be a világversenyt.

A pekingi ötkarikás játékok legfiatalabb versenyzője, Kozuback Kamilla igazi kuriózum, ugyanis ő az első magyar hódeszkás a téli olimpiai játékok történetében. A mindössze 17 éves versenyző 9 éves volt, amikor először állt snowboardra. Családjával Kanadában él, kanadai apa és magyar anya gyermekeként. Kamilla tehát a tengerentúli ország színeiben is indulhatna, nagypapája és Magyarországon élő családtagjai iránti tiszteletből mégis úgy döntött, hogy nemzeti trikolórba öltözteti szívét, miközben hasít majd a pályán. A fiatal tehetség a mi hatalmas reménységünk: tavaly sporttörténelmet írt, amikor Laaxban félcsőben kvalifikációt szerzett az olimpiára, és első magyar snowboardosként megugrott egy cab double underflip 900-at. Kamilla abban bízik, hogy a világversenyen való indulásával inspirálni tudja a fiatal lányokat, pont, ahogy elődei is tették.

Kozuback-Kamilla-Laax

Kozuback Kamilla Laaxban

Egy női versenyző például már jóval a férfi rövidpályás gyorskorcsolya négyesünk előtt, 1994-ben a dobogó legmagasabb fokán állhatott: Hunyady Emese magyarként, de osztrák színekben olimpiai bajnok lett 1500 méteres gyorskorcsolyában, ezzel azonban nyugati szomszédunknak szerzett aranyérmet.

Műkorcsolyázónk ugyan egyéni versenyszámban idén nem indul, de számos nagy tehetség teljesítményére lehetünk büszkék: 1968-ban Almássy Zsuzsa a hatodik helyet szerezte meg a téli olimpiai játékokon, ’72-ben pedig az ötödiket is. Almássy 1966-tól a hetvenes évek elejéig a világ élvonalába tartozó műkorcsolyázóként a sportág elsőszámú magyar képviselője lett – ebben az időszakban minden évben őt választották meg az év műkorcsolyázójává. Jégtáncban 1976-ban ötödik, négy évvel később pedig második helyezett, azaz olimpiai ezüstérmes lett a Regőczy Krisztina-Sallay András páros. De volt nekünk egy háromszoros magyar bajnok olimpikon Jurek Eszterünk és egy Czakó Krisztinánk, aki bár az olimpián 23. lett, ő az egyetlen magyar műkorcsolyázónő, aki megnyerte a Skate Canada Grand Prix-t és aki tripla-tripla kombinációt mutatott be egy versenyen.

Ugyan a lista itt nem ér véget, de most Pekingben induló sporttehetségeinkre kell koncentrálnunk, akik ismét emlékeztetnek minket arra, hogy semmi sem lehetetlen. Szurkoljunk hát közösen a Magyarock csapatának, dobbanjon egy nemzetként a szívünk – ahogy a rajtvonalnál, úgy a lelátón és a képernyő előtt is.

Fotó: Getty

Promóció

Olvass tovább!