Pályán, lelátón is egyek

2021. július 09.
Vannak az életben olyan események, amikről mindenki tudja, hol volt és mit csinált éppen akkor. Nincs ez másként a sportban sem. Ha azt mondom, 2012. augusztus 8., nem biztos, hogy hirtelen el tudjuk helyezni, de ha úgy fogalmazok: a londoni olimpia magyar-izland férfi kézilabda meccse, akkor az ország fele egy emberként kezdi mondani, miként reagált, mikor Fazekas Nándi kivédte a büntetőt, vagy Lékai Máté kiegyenlített. Azóta is emlegetik ezt a „csatát”.

Nem olyan rég a foci Eb-n is láthattuk, mennyire össze tud kovácsolni egy nemzetet a sport, a siker, hogy van kinek és miért szurkolnunk. Nem kell ehhez feltétlenül felülkerekedni a másikon, elég, ha önmagunk korlátait lépjük át, győzzük le, ahogy a való életben is. A tisztes helytállás nem mindig jelent aranyat a nyakban, de tiszteletet akkor is kivív magának. Gondoljunk csak Cseh Lacira, aki minden idők legsikeresebb nem olimpiai bajnok úszója, ám ettől a mi szemünkben hős, és egy ország Lacikája még mindig.

De a teljesítmény nem nemhez kötött, sőt, az elmúlt időszakban mintha igazi „girl power” lenne, riói aranyaink többségét is nők szerezték, élükön Hosszú Katinkával és Kozák Danutával. A #genderequality az olimpizmus zászlaja alatt is kardinális kérdés már évek óta. A tokiói játékok lesz az első, ahol nemcsak a sportolói létszám tekintetében lesz kiegyenlített a nemek aránya, hanem a versenyszámokéban is. Ráadásul a magyar csapatban is többségében lesznek női sportolóink.

Ám nem mindig volt ez így. Az újkori olimpiák hőskorában az izzadsággal, küzdelemmel járó versengést nem tartották nőknek való tevékenységnek. Először az 1900-as párizsi játékokon állhattak rajthoz a hölgyek, akkor se minden számban. A szebbik nem első magyar képviselőjére az 1924-es, szintén a fények városában rendezett olimpiáig kellett várni, ahol a „civilben” színésznő, Tary Gizella tőrvívásban indult, és rögtön a pontszerző hatodik helyen végzett. Legelső érmesünk is a pástot koptatta, Bogen-Bogáthy Ernának Los Angeles-ben akasztottak bronzérmet a nyakába, és nem mellesleg ő volt legeredményesebb olimpiai bajnokunk, Gerevich Aladár felesége is. A hölgyek első aranyát is vívásban szereztük, Elek Ilona révén.

De sorolhatnánk az elmúlt több mint 125 évből még a kivételes asszonyokat, lányokat, akikből Tokióban sem lesz hiány. Márton Anita súlylökőnk és Csipes Tamara kajakosunk például kisgyerekes anyukák; ahogy Sastin Marianna birkózónk is, aki egy interjúban elmondta, életében akkor volt a legbátrabb, amikor kisfia születése után úgy döntött, visszamegy a szőnyegre és kivívja az olimpiai részvételt; Karakas Hédi judokánk pedig igazi badass woman, hiszen a sportszázad tagja.

Megannyi nő és férfi, megannyi sors, ahogy a való élet sportpályáin. Sportolóink is egyek közülünk, mi ti vagyunk, együtt pedig #mivagyunk a #Magyarock!

A shop oldalát ITT találod!

Promóció