30 évesen intim szárazsággal küzdök… (x)

2022. március 01.
A 30 éves Juli korábban is hallott már a hüvelyszárazságról, de egészen mostanáig úgy hitte, hogy ez a probléma kizárólag az idősebb korosztályt érintheti. Álmában sem gondolta volna, hogy a kínzó tünetek ilyen fiatal korban is felüthetik a fejüket.

„Két hónapja töltöttem be a harmincat, és öt hónappal ezelőtt született meg a kisfiam. Egy nagyon izgalmas, de kicsit azért félelmetes időszakot tudhatok a hátam mögött, hiszen újdonsült anyukaként olyan kihívásokkal kellett szembenéznem, amilyenekkel előtte még soha. Én a szerencsésebbek közé tartozom, ugyanis a terhesség és a szülés nem viselte meg különösebben a testemet, és a gyermekágyi időszak is annak rendje és módja szerint zajlott le. Néhány plusz kiló ugyan még most is rajtam van, de a szülés után néhány hónappal már úgy éreztem, hogy visszakaptam azt a testet, amihez a terhesség előtt hozzászoktam. Talán ezért is volt annyira sokkoló, amikor először tapasztaltam a hüvelyszárazság tüneteit. A kínzó panaszok nem voltak teljesen ismeretlenek a számomra, egy idősebb barátnőm ugyanis néhány évvel ezelőtt már megküzdött velük: a szex fájdalmassá, szinte kibírhatatlanná vált a számára, és mint mesélte, a mindennapokban is folyamatos égő, viszkető, diszkomfortérzést tapasztalt odalent. Ezek a panaszok az ő esetében az életkorával, vagyis azzal függtek össze, hogy belépett a változókorba. Emlékszem, mennyire sajnáltam szegényt, miközben azzal nyugtattam magam, hogy nekem ilyesmivel még nem kell foglalkoznom… Túl fiatal vagyok még az ilyen problémákhoz. Nem is tévedhettem volna nagyobbat.”

Igaz ugyan, hogy a hüvelyszárazságot általában változókori problémának szoktuk tekinteni, azonban fontos tudni, hogy Juli esete egyáltalán nem egyedi. A kínzó panaszok meglehetősen gyakran ütik fel a fejüket szülés után, függetlenül az édesanya életkorától.

huvelyszarazsag

Hüvelyszárazság szülés után

A gyerekszülés után, illetve a szoptatás időszakában a nők hormonszintje megváltozik, ami a hüvely nedvesedési képességére is hatással lehet. A terhesség alatt a legfontosabb női hormonnak tartott ösztrogén szintje magasabb lesz a nők szervezetében, ám ez a szülés után lecsökken. Az ösztrogén a felelős a hüvelyi váladék termelődéséért, ezért ha kevesebb a hormon, a hüvelyváladék mennyisége is csökkenni kezd. A problémára ráadásul a szoptatás is rá tud tenni egy lapáttal, ugyanis a tejelválasztáshoz szükséges prolaktin magasabb szintje miatt is kevesebb ösztrogén termelődik a szervezetben.

Melyek a hüvelyszárazság tünetei?

Mivel nem termelődik elegendő váladék, a hüvelyt bélelő hám szárazabb lesz,  a hüvely érzékenyebbé válik, ami irritációs panaszokat és égő érzést okozhat. A szárazság a szexuális életet is megnehezítheti, fájdalmassá teheti, és akár apró hámsérülésekkel, vérzésekkel járhat. Bizonyos esetekben a hüvelyszárazsághoz bűzös, sárgás folyás is társulhat, illetve akár vizelési panaszok, véres vizelet is jelentkezhet.

Julihoz hasonlóan még ma is sokan élnek abban a tévhitben, hogy a hüvelyszárazság kizárólag az idősebb nők gondja. Ez azonban nem igaz: a problémát többféle tényező kiválthatja akár fiatalkorban is. Nemcsak a terhesség, hanem egyes esetekben a hormonális fogamzásgátlók is okozhatnak ösztrogénhiányos tüneteket a hüvelyhámon. Sőt, a különféle nőgyógyászati műtéten átesett nőknél, vagy hormonkezelést, kemoterápiát és sugárkezelést követően is kialakulhat a tünetegyüttes. Bizonyos betegségek – például az endometriózis, a cukorbetegség, az étkezési zavarok, így a bulimia vagy éppen az anorexia – szintén együtt járhatnak a hüvelyszárazság tüneteivel, melyeket mindezek mellett a stresszes életmód is kiválthatja.

Cikatridina hüvelykúp –  hormonmentes segítség, recept nélkül

A Cikatridina hüvelykúp fő összetevője a hialuronsav, amely támogatja az újrahámosodást, hidratálja a hüvelyt és segít megőrizni a rugalmasságát. A Cikatridina hormonmentes, természetes eredetű összetevőket tartalmazó készítmény, amelyben a hialuronsav jótékony hatásait négy gyógynövény, az aloe vera, a körömvirág, a teafa és a tigrisfű egészíti ki. 

Az aloe verának vírus-, baktérium- és gombaellenes tulajdonságai vannak, valamint javítja a szövetek hajszálereiben a véráramlást, elősegíti a sebgyógyulást. A körömvirág gyulladáscsökkentő hatású, továbbá segíti a bőr-, hám- és nyálkahártyasérülések gyógyulását. A fertőtlenítő hatású tigrisfű felgyorsítja a sebek gyógyulását, míg a teafa meggátolja a baktériumok, vírusok és gombák növekedését, továbbá gyulladáscsökkentő hatása van.

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A tartós hatás érdekében a tünetek függvényében a készítményt akár hosszú távon is érdemes használni. Ha pedig a hüvelybemenet környékén szárazságot tapasztalunk, a kúp a Cikatridina kenőccsel is kombinálható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Fotó: Getty Images