Amikor az intim szárazság egy mellékhatás (x)

2022. március 08.
A legtöbb nő a változókorban tapasztalja meg a hüvelyszárazság kellemetlen tüneteit, de sokan találkoznak vele szülés után, esetleg az életük egy stresszesebb időszakában - sőt akár bizonyos gyógyszerek szedése kapcsán is.

A hüvelyszárazságot általában a változókor velejárójaként szoktuk emlegetni, amikor is az ösztrogénszint csökkenésének hatására a hüvelyhám elvékonyodik, szárazabbá, érzékenyebbé válik. De fontos tudni, hogy az ösztrogénszint csökkenését a menopauzán kívül számos egyéb ok is kiválthatja – ez pedig azt jelenti, hogy a hüvelyszárazsággal együtt járó kínzó tünetek a fiatalabb nőknél is ugyanúgy előfordulhatnak.

Mitől alakulthat ki a hüvelyszárazság?

A hüvelyszárazság a menopauza természetes velejárója. A változókor során a nők szervezete teljesen átalakul: a petefészkekben a női hormonok termelése fokozatosan hanyatlani kezd, majd végleg megszűnik, az ösztrogénszint csökkenésének hatására pedig a hüvelyhám is fokozatosan elvékonyodik és romlik a vérellátottsága. Mindennek következményeként a hüvely izgalmi állapotban sem lesz képes elérni a megfelelő nedvességet. Ugyanígy a szülés utáni hormonális változások is gyakran vezetnek hüvelyszárazsághoz: a nem szoptató anyáknál általában fél évig, míg a szoptató anyáknál akár a szoptatás teljes ideje alatt fennállhat a probléma.

Mellékhatás: hüvelyszárazság

Nem sok szó esik róla, pedig a hüvelyszárazság akár gyógyszeres kezelés mellékhatásaként is megjelenhet. A következőkben végigvesszük azokat a gyógyszeres terápiákat, amelyek gyakran járnak együtt hüvelyszárazsággal.

A depresszió kezelésére szolgáló antidepresszánsok többféle zavart is okozhatnak a szex terén: csökkenthetik a nemi vágyat, az orgazmuskészséget, illetve akár hüvelyszárazságot is előidézhetnek. Hasonló problémát okozhatnak az antibiotikumok is azáltal, hogy megakadályozzák a hüvelyflórában élő, a fertőzések elleni védekezésért felelős tejsavbaktériumok szaporodását. Ennek eredményeként olyan kórokozók szaporodhatnak el, amelyek hüvelyszárazsággal együtt járó gyulladásos megbetegedésekhez vezethetnek. Az allergia és nátha tüneteit csökkentő antihisztaminok úgy tudják felvenni a harcot az orrfolyással és a tüsszögéssel, hogy dehidratálják az orr nyálkahártyáját. Probléma lehet azonban, hogy ezek a gyógyszerek a hüvelyhámot is száríthatják, kellemetlen tüneteket okozva ezzel az érintetteknél.

huvelyszarazsag

A hüvelyszárazság jelentkezése gyakran függhet öszze a tartós fogamzásgátló-szedéssel. A hormonális fogamzásgátlók leállítják a petefészek ciklikus hormontermelését, ám a tablettákkal bejuttatott napi hormonmennyiség  kevesebb lehet, mint amennyit a szervezet maga termelne. Ennek hatására a méhben csak vékonyabb méhnyálkahártya épül fel, ám egyúttal vékonyabb és fejletlenebb lesz a hüvelyhám is. Ez pedig ismét csak hüvelyszárazságra hajlamosíthat.

Az emlő rosszindulatú daganata esetén alkalmazott antihormon-terápia célja az ösztrogénszint csökkentése. Az ilyen kezelés gyakorlatilag a menopauzához hasonló állapotot idéz elő – annak minden velejárójával, így a hüvelyszárazsággal együtt.

Az endometriózis kezelésének is a női nemi hormonok csökkentése az egyik módja, mivel a peteérés megszűnésével párhuzamosan az endometriózisos terület is visszafejlődik. A kezelés mellékhatásai között azonban sokaknál előfordul hüvelyszárazság.

A hüvelyszárazság azoknál a nőknél is gyakran jelentkezik, akik valamelyik női nemi szervet érintő daganat miatt kemo-, illetve sugárterápiát kapnak. A kismedence területén lévő rákos sejtek elpusztítása mellett ezek a kezelések a hüvelyhám egészséges szövetét is károsíthatják.

Cikatridina hüvelykúp: a hüvelyszárazság a múlté

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A Cikatridina hüvelykúp sokkal több, mint egy egyszerű síkosító kúp, hiszen fő összetevője a hialuronsav, amely támogatja az újrahámosodást, hidratálja a hüvelyt, valamint segít megőrizni a rugalmasságát. A Cikatridina hormonmentes, természetes eredetű összetevőket tartalmazó készítmény, amelyben a hialuronsav jótékony hatásait négy gyógynövény, az aloe vera, a körömvirág, a teafa és a tigrisfű egészíti ki. Az aloe verának vírus-, baktérium- és gombaellenes tulajdonságai vannak, valamint javítja a szövetek hajszálereiben a véráramlást, elősegíti a sebgyógyulást. A körömvirág gyulladáscsökkentő hatású, továbbá segíti a bőr-, hám- és nyálkahártyasérülések gyógyulását. A fertőtlenítő hatású tigrisfű felgyorsítja a sebek gyógyulását, míg a teafa meggátolja a baktériumok, vírusok és gombák növekedését, továbbá gyulladáscsökkentő hatása van.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Fotó: Getty Images


Kapcsolódó