Puskás-Dallos Peti: „A zöld a helyes út”

2022. május 04.
Az énekes, színész és vegán aktivista fenntartható mindennapjaiba engedett bepillantást, a Ford nagyköveteként pedig a tudatos közlekedésről is beszélgettünk vele.

Nincs két egyforma nap az életedben, ám az közös bennük, hogy sosincs megállás. Tavasztól pedig egyre csak sűrűsödik a program, ugye?

Sűrűek a napjaim, pedig nagyon szeretek otthon lenni, töltekezni. De a következő hetek abszolút nem a pihenésről szólnak: nemcsak a koncert-, hanem az ültetési szezon is kezdődik, szóval a várva várt fellépéseken túl a tavaly alapított Woodapest Egyesülettel is belecsapunk a főváros fásításába, hogy növeljük a biodiverzitást, lakhelyeket teremtsünk minél több élőlénynek, és ezáltal egészségesebb lakókörnyezetet saját magunknak is.

Felsorolni is nehéz, hány környezetvédelmi törekvésben veszel részt. Most is éppen a Fridays for Future mozgalom szervezte VII. Globális Klímasztrájkról jössz. Nemcsak résztvevője voltál a felvonulásnak, hanem felszólalója is, arról beszéltél, miért fontos a környezetvédelem.

Arra hegyeztem ki a beszédemet, hogy bár úgy tűnik, van még időnk megmenteni a bolygót, mert a tetteink eredménye úgyis csak évtizedek múlva lesz látható, érzékelhető, ahhoz, hogy a végkimenetel pozitív legyen, igenis ma kell cselekednünk. Közösen kell gondolkodni, dolgozni, az ígérgetés már nem elég. Meg kell előznünk a bajt.

Mit tapasztalsz, egyre többen realizálják a klímakatasztrófa súlyosságát, és egyre többen hajlandóak tenni ellene?

Az biztos, hogy mind érzékenyebbé és kíváncsibbá válnak az emberek a témával kapcsolatban, azt látom, hogy szeretnek a környezetvédelem mellé állni. És azok, akik évtizedek óta próbálják hallatni a hangjukat, gondolok itt a környezetvédőkre, klímaaktivistákra, végre reflektorfénybe tudnak kerülni – ezáltal pedig el tud jutni az üzenetük szélesebb közönséghez is. Tíz évvel ezelőtt nem voltak benne a szókincsünkben az olyan szavak, hogy fenntarthatóság, környezettudatosság, manapság pedig a legnagyobb természetességgel használjuk őket. Ha sokat beszélünk róluk, akkor a zöld megoldások is pont ilyen szépen be tudnak kúszni a mindennapjainkba.

A közösségi felületeiden te is rengeteg szuper példát mutatsz arra, milyen apróbb-nagyobb lépésekkel lehet tenni a zöldebb jövőért. Az egyik például a fenntartható közlekedés – neked milyen bevett gyakorlataid vannak, amelyekkel csökkentheted a környezeti terhelést?

Nagyon régóta biciklizem, és azt talán nem is kell ecsetelnem, hogy a saját egészségemnek és a környezetnek is milyen jót tesz ez a közlekedési eszköz. Az utóbbi években pedig az elektromos, pontosabban mondva a plug-in hibrid autózás is az életem része lett. Mivel rengeteget járom a várost, sokszor az egyik végéből rohanok a másikba, egy olyan autó, amely károsanyag-kibocsátás nélkül is tud működni, számomra maga a főnyeremény – elvégre a városi légszennyezettség főleg a kipufogógázokhoz köthető. És ott van még a zajszennyezettség is, amiről valamiért kevesebb szó esik, pedig egyáltalán nem elhanyagolható szempont: az elektromos autók gyakorlatilag hangtalanok.

Sok hibrid és sok elektromos autó van, miért pont a Ford mellett döntöttél?

A tavalyi X-Faktornak támogatója volt a Ford, akkor kezdtem el utánanézni a termékpalettájának. Szimpatikus volt, hogy mennyiféle plug-in hibrid és elektromos modellje létezik, például a Ford dobott piacra először elektromos pick-upot! Azóta megtudtam, hogy a Ford a leginkább elkötelezett és a legprogresszívebb autómárka.

Jelenleg a Ford Kuga Plug-in Hybrid változatába gyűjtöd a kilométereket, mit kedvelsz benne különösen?

A tágasságát imádom, és ki is használom, hiszen sokszor dugig pakolom – amikor például a Füri ZeneTérrel nehéz helyzetben lévő iskolának viszünk sport- és hangszereket, de a termelői piacozás után is szépen tele lesz a csomagtartó. Rendkívül kényelmes ez az autó – ezt a kiskutyám, Mimó is alá tudja támasztani –, illetve ami még nagy erénye, hogy elektromosan negyven-ötven kilométert lehet vele menni egyetlen töltéssel.

Egy hibrid esetében a vezetési stílusunk lehet zöld és kevésbé zöld is…

Szerencsére a Ford Kuga Plug-in Hybrid nagyon precíz számításokat végez azt illetően, hogy mennyit mehetek még vele elektromosan. És egyébként én egy eléggé tudatos autóhasználó vagyok: beszállás után rögtön elektromos üzemmódra kapcsolok, benyomom az Eco funkciót, és aztán rendkívül figyelmesen közlekedem, hogy jól sáfárkodjak a töltöttségi szinttel. Lényegében nem is járok benzinnel, és hirtelen meg se tudom mondani, mikor kellett utoljára tankolnom.

Promóció

Olvasd el ezt is!