Napvédelmi 1×1

2022. május 23.
UVA és UVB sugárzás, széles spektrumú védelem, SPF. Ki ne hallotta volna már ezeket a kifejezéseket?! Mégis úgy gondoljuk, ideje egy kicsit átismételni a fogalmakat, hogy kellően felkészülten vághassunk neki a közelgő hőségnek és a nyaralásnak.
  • A Nap különböző hullámhosszú sugarak széles spektrumát bocsájtja ki. Többségüket a Föld atmoszférája elnyeli. Vannak azonban olyan ultraibolya sugarak, amik bejutnak a légkörbe és jelentős hatást gyakorolhatnak ránk.
  • Az UVA sugarak (320-400nm hullámhossz) mélyebbre jutnak a bőrben és elősegítik a ráncok, foltok megjelenését és a bőröregedést. Az üvegen is áthatolnak és erősítik az UVB sugarak hatását.
  • Az UVB sugarakat (290-320nm hullámhossz) a bőr külső rétege nyeli el, ezek a sugarak felelősek a napégésért illetve jobb esetben a barnulásért.
  • Elmondható, hogy az ultraibolya sugarak serkentik a bőrünk melanin termelését a sejtek védelme érdekében. A barnulás – vagyis a melanin termelés – tulajdonképpen egy védelmi rekació.
  • AZ UVB sugarak sejtkárosodást okoznak, a bőr kivörösödik a megnövekedett véráram miatt, ezt nevezzük napégésnek.

Nu Skin

A fényvédőknek két csoportját különböztetjük meg hatásmechanizmus alapján:

A fizikai fényvédők azok a finomra őrölt ásványi összetevők, amelyek a nap sugarait egyrészt visszaverik a bőrünkről, valamint el is nyelik az UV-sugarakat. Nem szívódnak be a bőrbe, hanem annak felszínén maradva szórják szét, verik vissza vagy nyelik el az UVA és UVB sugarakat. Leggyakoribb ilyen összetevők a titanium-dioxid és a cink oxid. Hátrányuk, hogy fehér réteget alkotnak a bőrön és így az alkalmazott napvédő termék felvitele körülményesebb.

A kémiai fényvédők olyan szerves vegyületek, amelyek elnyelik az UV sugarakat. Bőrünkbe beszívódva fejtik ki hatásukat. Előnyük, hogy nem képeznek fehér réteget a bőrön és hatékonyabban védenek az UV-A sugarak ellen. Mivel az UV fény hatására lebomlanak, ezért két óránként vigyük fel újra.

A termékeken megtalálható SPF jelölés (Sun Protection Factor) az UVB sugarak elleni hatékonyságot méri, vagyis azt hogy a termék alkalmazása mellett hányszoros UVB sugárzást bír el a bőrünk ahhoz képest, mint fényvédő alkalmazása nélkül.

Élvezd ki a napfény minden percét a Nu Skin Sunright termékeivel! Vízálló, zsírmentes formulájuk magas faktorszámú UVA és UVB védelmet biztosít. A Sunright 35 és Sunright 50 termékekben is megtalálható Aloe vera, biszabolol és panthenol hidratálják és nyugtatják a bőrt.

„Ha fényvédelemről beszélünk, akkor általában a nyaralás, vízpart és verőfényes napsütés jut eszünkbe. Ez normális dolog, hiszen a magas UV-sugárzást és azzal járó kellemetlen következményeket hajlamosak vagyunk összekötni a meleg, nyári időjárással. Viszont aki jár síelni vagy túrázni a hegyekbe, az tudja, hogy akár ilyen körülmények között is leéghet a bőrünk. Ez pedig azért van, mert egyrészt minél magasabban vagyunk, annál erősebb az UV-sugárzás (1000 méterenként megközelítőleg 10%-kal nő az UV-szint), illetve a különböző felületek is másként verik vissza a sugarakat. Érdekesség, hogy míg a fű vagy talaj a beeső sugarak kevesebb, mint 10%-át tükrözi, addig a homok 15%-ot, míg a hó akár 80%-ot is képes. Emellett nyáron ne tévesszen meg az enyhén felhős időjárás! A vékony felhőréteg alig szűri ki az UV-sugarakat, sőt a szóródás miatt akár fokozhatják is hatásukat. Emiatt javasolt, hogy mindig a körülményekhez megfelelően védjük bőrünket, illetve tájékozódjunk az UV-indexről. A WHO ajánlása szerint ha az érték magasabb, mint 2, akkor gondoskodjunk a fényvédelemről. Fontos kiemelni, hogy gyerekek bőre vékonyabb és érzékenyebb a napra, ezért magas faktorszámú terméket válasszunk nekik. A Sunright termékeket a 6 hónaposnál idősebb gyerekek már nyugodtan használhatják.“ – magyarázza Juhász Bianka, a Nu Skin kelet-európai termékszakértője.

Nu Skin

Érdemes nem elfeledezni ajkaink védelméről sem, hiszen itt a legvékonyabb a bőr mégis szinte folyamatosan ki van téve a nem kívánatos ultraibolya sugárzásnak. A Sunright Lip Balm SPF15 egyszerre véd a kicserepedéstől, a napsugárzás káros hatásaitól, továbbá láthatóan simábbá varázsolja az ajkakat. Az egész évben csíkmentes, egységes barnaságra vágyóknak pedig a Sunright Insta Glow önbarnító krém kínál megoldást olyan bőrkárosító alternatívák helyett mint a szolárium. Ez a könnyed hidratáló gél arcon és testen is egyaránt alkalmazható, fokozatosan kiépülő barnaságot biztosít.

Válasszd tehát a hozzád illő megoldást és ragyogj gyönyörű barna bőrrel, ahogy te szeretnéd.

Promóció

Olvasd el ezt is!