Egy anyuka tippjei: így kerüld el az intim fertőzéseket a nyaralás alatt (x)

2022. június 01.
Sok kisgyermekes barátnőm nyaralós úti patikáját ismerem. Mindenkinél máshol vannak a hangsúlyok, egy dolog viszont közös bennük: elsősorban a gyermekeikre leselkedő veszélyekre igyekeznek felkészülni. Ez helyes is. Én mindössze arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy nekünk, édesanyáknak is érdemes néhány minket érintő dologra jobban odafigyelnünk.

Kisgyermekkel útra kelni nem egyszerű mutatvány. Kezdő édesanyaként ráadásul sokat bonyolítottam rajta: leginkább egy mozgó drogériához hasonlítottam, amikor elindultunk valahová a kisfiammal. A délutáni babakocsis sétáinkra is mindenféle kemikáliát vittem magammal, és az első nyaralásunkon is az úti patika volt az egyik legnagyobb csomagunk. Eleinte kínos pontossággal, mostanában már rutinból pakolok: naptej, szúnyogriasztó, csípést és leégést kezelő gél, lázmérő, lázcsillapító, fájdalomcsillapító, széntabletta, orrspray, géz, sebfertőtlenítő, ragtapasz, cukorka torokfájásra, kullancscsipesz, nedves törlőkendő, meg még ez-az, ami eszembe jut. Amit régebben rendre elfelejtettem, az például a görcsoldó vagy az intim fertőzésekre való, vény nélkül kapható patikaszerek. Most már ezeket is gondolkodás nélkül elcsomagolom.

nyaralas-gyerekek

Több barátnőmmel is beszélgettünk már arról, ki hogyan készül a nyaralásra, mit tesz be a bőröndbe. Kiderült, hogy mindannyian arra fókuszálunk, hogy a gyerekünk összes gondját el tudjuk látni, a magunk panaszaira viszont hajlamosak vagyunk nem figyelni. Pedig nyaraláskor is fontos, hogy kéznél legyen valami, ami enyhíti a hüvelygomba vagy a bakteriális vaginózis tüneteit, és kicsit rendbe teszi a dolgokat odalent – én sajnos mindkét fertőzésre hajlamos vagyok. Na, nem olyan nagy gondok ezek, mint egy leégett pofi vagy egy lehorzsolt térdecske, de amikor észreveszem, hogy baj van, néha én is szívem szerint sírnék, hogy jaj ne, már megint. Mert nyaraláskor nincs mese, vízbe fogunk menni, összevissza fogunk enni és aludni, és utána nem akarom fogat összeszorítva tűrni a viszketést vagy combokat összeszorítva a kellemetlen, bőséges, halszagú folyást (rosszabb esetben a kettőt egyszerre), és a férjemtől sem szeretnék három lépés távolságot tartani.

Sok mindenre odafigyelek. A fiam már tudja, hogy csak a törülközőre üljön, ha kijön a medencéből, pancsolás után száraz fürdőnacit kell felvenni, és így tovább. Azt is megtanulta, hogy a szállodai szobában nem focizunk, mert könnyen a lapostévé bánhatja – szerencsére volt biztosításunk, de azóta azért óvatosabbak vagyunk. Az intim fertőzések megelőzésére is vannak profi tippjeim: igyekszem odafigyelni arra, mit eszem (a gyerek maradék kajáját, sült csirkét hasábburgonyával, „már nem kell” fagyival desszertként), mit iszom (a gyerek üdítőjét), mit hordok (a fürdőruhák sajnos még mindig műszálas anyagból készülnek), hol jutok el mosdóba (ez eléggé lutri, ahogy a mosdó tisztasága is), mennyire stresszelek rá a dolgokra (sajnos eléggé). Be kellett látnom, hogy a legprofibb trükköm, ha elrakom a két vény nélkül kapható varázsszeremet is az úti csomagba.

Ha észreveszem magamon, hogy a bacik többen vannak, mint kellene, jöhet a Vitagyn C hüvelykrém, amelyet bakteriális vaginózis és visszatérő húgyúti fertőzések kezelésének és megelőzésének kiegészítésére ajánlanak. Különösen hasznos notórius visszaesőknek, mint én, antibiotikum-kúra után és megelőzésként is alkalmazható, mert tejsavtartalmával helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, amely nem kedvez a bacik elszaporodásának. Ezt az orvosom beleegyezésével várandósság alatt is használtam, amikor meg pláne sérülékenyebb az intim egyensúly.

vitagyn

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz bakteriális vaginózis kiegészítő kezelésére és megelőzésére

Ha a halszagú folyás helyett az intenzív viszketést és a túrós, darabos hüvelyfolyást tapasztalom, akkor a Micovag Plus hüvelykúpot veszem elő az úti csomagból. Utóbbi ugyanis a hüvely gombás megbetegedéseinek kiegészítő kezelésére javasolt. Helyreállítja és normalizálja a hüvelyi pH-értéket, amely hasznos a kórokozó mikroorganizmusok megtelepedése ellen, és nyugtató hatásának köszönhetően enyhíti a kellemetlen viszketést és égő érzést. Szóval nem baj, ha a többi mestertippem betartása itt-ott megbicsaklik. Különben meg: tulajdonképpen nagyon is szeretem a „már nem kell” fagyit sült csirkével és hasábburgonyával.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz hüvelygomba kiegészítő kezelésére

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Fotó: Shutterstock