Apró lépésekkel a zöld világ felé

2022. április 22.
Megújuló energiával foglalkoznak, a munkájuk révén részesei lehetnek egy zöldebb jövő megteremtésének. De nem csak arról mesélnek otthon a gyerekeiknek, hogy a szélerőmű lapátjainak átmérője akkora, mint a budapesti Bazilika. A napi életüket próbálják úgy alakítani, hogy felelős, mégsem klímaszorongó fiatalokat neveljenek.

A környezettudatos életmód alapvető feltétele a minket körülvevő természet megismerése, szeretete és tisztelete. Megkönnyíti a dolgunkat, hogy Bálint (12) és Beni (9) iskolája is nagyon tudatos ezen a téren, de a családdal is sokat kirándulunk, természetjáró táborokba küldjük őket, a gyakorlatban próbáljuk megmutatni nekik a természet körforgását. Nálunk a fiúk maguk kérték, hogy otthon is ügyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre, és kezdjünk el komposztálni” – meséli Lehőcz Balázs.

megujulo-energia-greenfyouture-gyerekneveles-kornyezettudatossagLehőcz Balázs, Zempléni Balázs, Molnár Gábor

„A mi családunkban is a tudatosság a kulcs – kapcsolódik a beszélgetéshez Zempléni Balázs. – A mindennapi életünk része lett megmutatni Pankának (7) és Tominak (6), hogy a zöldség és a gyümölcs nem a szupermarketek polcán terem. Anyósoméknál mindkét gyereknek van egy kis kertrésze, ahol ők ültetik, majd gondozzák az általuk kiválasztott zöldséget, gyümölcsöt, hogy érezzék, mennyi munka van az ételek mögött, mielőtt az asztalra kerülnek.”

„Amikor Zea (1,5) megszületett – meséli Molnár Gábor –, nekünk abból a gondolatiságból kellett kimozdulnunk, hogy »mindent« megadunk neki. Pontosabban újra kellett definiálnunk, mi is a minden. A mennyiség semmiképp nem lehet mérvadó. Ez persze nekünk is nehéz, ehhez önmérsékletre van szükség. A hozadéka viszont, hogy ez az attitűd komolyabb szelektivitáshoz vezet. Kevesebbet, de jobb minőségűt, és megválasztott forrásból – ez a cél.”

„Nincs pénzünk? Azért nem vesszük meg? Nálunk ezt kérdezték a gyerekek – folytatja Zempléni Balázs. – Nem. Azért nem vesszük meg, mert nincs rá szükségünk. Ezt ugyan nehéz kimondani, mert mi is sokáig úgy éltünk, hogy megvettünk számtalan szép vagy éppen menő dolgot. Nekünk is tanulnunk kell, hogyan kell ezt elengedni. Így nagyjából saját magunkkal együtt arra neveljük a gyerekeket, hogy csak azt vásároljuk meg, amire tényleg szükségünk van, abból viszont a kiváló minőséget. Hiszen a természetes vagy lebomló anyagokból, tisztán zöldenergia felhasználásával készült terméknél környezettudatosabb, ha le sem gyártják. Igyekszünk például használt gyerekruhákat beszerezni, családi, baráti körön belül továbbadni.”

„Az öltözködés nálunk is fontos szemléletváltási terep – mondja Molnár Gábor. – A feleségem ebben maximálisan partner, olyannyira, hogy üzletet is alapított a fenntartható divat híveként. Az a mottó, hogy a kevesebb több, a továbbhasználat a legjobb, ha pedig mégis vásárolsz, akkor vegyél jó minőségűt, mert így csökken a használat ökolábnyoma. A jó minőségűt pedig érdemes akár javíttatni is.”

„Ahhoz, hogy a fenntartható életmódra nevelés és a tisztán megújuló energiatermelők felé fordulás tekintetében a célunkat elérjük, a fokozatosság a kulcs. A család működése és az energiaellátás rendszere is összeom- lana, ha egyik napról a másikra akarnánk mindent teljesen megváltoztatni. Tudatosan, lépésről lépésre kell átalakítanunk a fogyasztási szokásainkat, és ezzel együtt az életmódunkat” – összegzi Lehőcz Balázs.

megujulo-energia-greenfyouture-gyerekneveles-kornyezettudatossag

Promóció

Olvass tovább!