Kis kedvenceinkkel boldogabb az élet, de szőrösebb is – hogyan óvhatjuk meg mégis lakásunk tisztaságát?

2022. június 03.
A házi kedvencekkel való csodás együttlét a takarítás frontján állandó kihívást jelent.

Felmérések szerint Magyarországon 2,5 millió kutya és megközelítőleg 2,3 millió cica él a háztartásokban, ami azt jelenti, hogy minden második családnak van háziállata. Ebben meghaladjuk az európai átlagot, ahol ez a szám 38 százalék. Az is ismeretes, hogy Magyarország benne van a világ 10 legnagyobb kutyapopulációval rendelkező országának listájában. Így aztán hazánkban a háztartások felét érinti a kutya és cicaszőrrel járó napi küzdelem.

Mert bizony miután elmúlik az új szőrös családtag érkezését kísérő első eufória sokan rádöbbenek, hogy a leglehetetlenebb helyeken is kiskedvencük szőrszálaival találkoznak. Az újdonsült gazdáknak, vagy a szülőknek bizony be kell látniuk, hogy eddigi takarítási rutinjuk már nem elég, új módszerekre és akár eszközökre van szükség. Azonban nemcsak a mindenhol felbukkanó állatszőr, hanem a sétáltatások, kinti tartózkodások után a mancsokon behordott por és piszok eltűntetése is új kihívásokat jelent. Hozzá kell szokni, hogy a tisztaság megőrzéséhez bizony mindennapi takarításra, leginkább porszívózásra lesz szükség. Ehhez pedig nem mindegy milyen porszívót választunk.

Milyen a „kisállatbarát” porszívó?

A Dyson szakemberei összeállították azokat a szempontokat, melyek alapján érdemes elindulni a porszívóválasztás rögös útján:

  • Könnyű hordozhatóság: nagy segítséget jelent a mindennapi takarítás során, ha nem kell állandóan magunk után „vonszolni” a porszívót, és ha a vezeték hossza nem korlátoz minket. Egy akkumulátoros típus választása esetén egyrészt könnyebben és alaposabban hozzáférhetünk a lakás minden részéhez, másrészt pedig csak le kell a vezeték nélküli készülékünket kapni a dokkolóról, például kutyasétáltatásból visszaérve, hogy gyorsan rendbe tegyük a bejárat körüli részt, mielőtt a koszt a lakás többi részébe is behordanánk.
  • Speciális szívófejek: léteznek már olyan porszívófejek, amiket kifejezetten arra alakítottak ki, hogy megbirkózzanak a kisállatszőrrel és a hajjal is. Ezek különleges kialakításuknak és technológiai megoldásaiknak köszönhetően sokkal hatékonyabban megküzdenek akár a szőnyegekbe vagy éppen a kanapé kárpitjába ragadt kisállatszőrrel is. Rendszeres használatukkal pedig elkerülhetjük, hogy a szőr „beegye” magát a különféle lakástextilekbe.
  • Zajszint: szinte közmondásos, hogy a kutyák és macskák is fejvesztve menekülnek, már csak akkor is, ha a porszívó előkerül a helyéről. Kisállatunk nagyra fogja értékelni és sokkal jobban fogja magát érezni otthonunkban, hogyha egy olyan porszívómodellt választunk, amely kevesebb zaj kibocsájtással működik. És mi is szívesebben használunk egy olyan készüléket, amely nem terrorizálja szőrös társainkat.Promóció