Úgy néz ki, a vegán kutyáké a jövő

2022. április 28.
A vegán étrend a kutyáknak is egészségesebb és biztonságosabb, mint a hagyományos, húsalapú étkezés, derült ki egy átfogó kutatásból. A fontos az, hogy az alapvető tápanyagokat tartalmazza.

Több mint 2500 kutya étrendjét és egészségi állapotát vizsgálták meg, és követték éveken át az átfogó kutatásban a gazdik segítségével. A tudósok a négylábú házi kedvencek egészségének hét fő szempontja mentén elemezte a kutyák állapotát, ezek között a rendszeres állatorvosi vizit éppúgy szerepelt, mint a 22 leggyakoribb betegség.

vegan-kutya

A kutatásból kiderült, hogy a húsalapú étrenden tartott kutyák közel felének volt szüksége időnként vagy rendszeresen gyógyszeres kezelésre, míg a vegán kutyáknál csak a harmaduk esetében fordult ilyen elő. Egy teljesen különálló, 2021-es tanulmány egyébként már kimutatta, hogy a kutyák számára a növényi alapú étrend pont olyan ízletes, mint a hagyományos kutyaeledel.

Voltak olyan kutyák is a vizsgálatban, melyek nyers húsalapú étrendet folytattak, ők valamelyest egészségesebbek voltak még a vegán kutyáknál is. Ám ennek hátterében állhat az is, hogy átlagéletkoruk fiatalabb volt, mint a többi csoportnak.

A nyugati társadalmak túlfogyasztásának egészségkárosító hatásai már a kutyákat is fenyegetik, egyre több az elhízott, krónikus betegségektől szenvedő kutya a fejlett világ országaiban. „Az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a kutyáknál a túlsúlyosság, ami sokkal könnyebben kialakul a hagyományos kutyaeledelekkel” – magyarázta a kutatás vezetője, aki szerint a vegán étrend egyik nagy előnye az lehet a kutyáknál is, hogy könnyebb mellette az egészséges testsúly megtartása.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Kattints IDE!