5 ok, amiért kakit eszik a kutyád

2022. május 24.
Minden gazdi retteg attól, hogy a kutyája esetleg megeszi más kutyák székletét. Vannak kutyusok, akik hajlamosabbak rá, mint mások. De azoknak a kutyatulajdonosoknak sem kell kétségbe esni, akik kedvence az előbbiek közé tartozik, van megoldás a problémára, csak a kiváltó okot kell megtalálnunk.

Különösen a kiskutyáknál fordul elő gyakran, hogy sok olyan dolgot megesznek, amit nem kellene, például saját vagy más kutyák, esetleg más állatok székletét. Amennyire gusztustalan, annyira gyakori jelenség.

kutya-kaki-eves-allatorvos

Miért csinálják?

„A tudomány máig nem érti telejsen, miért esznek a kutyák, kölyökkutyák fekáliát. A jelenség tudományos neve egyébként koprofágia – mondta Dr. Gary Richter állatorvos. – Ha feltételezzük, hogy egy kutya megfelelően kiegyensúlyozott étrenden él, elég kicsi a valószínűsége, hogy tápanyaghiány álljon az ürülékevés hátterében. Az igazság az, hogy a koprofágia inkább egy viselkedési probléma, semmint egészségügyi” – folytatta Dr. Richter, akivel egyetért ebben Russel Hartstein kutyatréner is, hozzátéve, hogy ugyan arra nincsenek egyelőre egyértelmű bizonyítékok, mi okozhatja a kutyáknál az ürülékevést, ám a jelenség teljesen természetes. Vannak azonban bizonyos okok, melyek miatt lehetséges, hogy kutyánk hajlamosabb a gusztustalan szokásra.

1. Genetika

„Részben genetikai háttere is lehet. A kutyák húsevők, akik vadásznak, kutatnak, imádják a dög szagát, ízét, az erős, büdös szagokat. Szeretnek az ilyen dolgokkal játszani és megenni is. Rengeteg olyan dolgot megesznek a kutyák, amiknek semmi tápanyagértéke sincs, csupán azért mert jól esik nekik vagy mert érdekesnek találják” – magyarázta a kutyatréner.

Egy 2018-as vizsgálat eredményei szerint a koprofágia még a farkasok öröksége lehet a kutyáknál. A farkasok a territóriumokon kívül ürítenek, mivel a székletük bélférgek petéit tartalmazhatja. Ha egy farkas túl beteg vagy sérült ahhoz, hogy ezt megtegye, inkább megeszi a székletét, hogy megvédje a falkát.

A kutatók rámutattak, mivel a bélférgek petéje néhány nap elteltével válik fertőzővé, ez magyarázhatja, hogy a kutyák csak a legfeljebb egy-két napos kakit eszik meg, ami alapvetően megnyugtató hír lehet a gazdik számára.

2. Életkor

Az Amerikai Kennel Klub tájékoztatója szerint az ürülék elfogyasztása természetes viselkedés bizonyos életkorokban a kutyáknál. Például az anyakutya nyalogatja a kölykök hátsóját, ezzel késztetve őket arra, hogy végezzék el a dolgukat. Majd a sikeres ürítés után el is takarítanak kicsinyeik után, megeszik a kiskutyáik székletét a szülés utáni első három hétben. A kiskutyák természetes módon utánozzák ezt a viselkedést, ők is megeszik más kutyák ürülékét.

3. Tápanyaghiány

Ahogy az állatorvos rámutatott, ha megfelelő étrendet biztosít a gazdi a kutyájának, nem valószínű, hogy tápanyaghiány áll a székletevés hátterében. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a gazdik figyeljék a tápanyaghiány jeleit, mert ebben az esetben ki kell deríteni, mi gátolja a tápanyagok felszívódását, van-e valamilyen egészségügyi problémája a kutyának.

Ezek a utalhatnak tápanyaghiányra:

  • fakó szőrzet,
  • száraz, hámló bőr,
  • túlsúly vagy soványság,
  • bőrproblémák, viszketés, gyulladás, kiütések,
  • gyakori fertőzések.

4. Betegségek

A pajzsmirigyproblémák, diabétesz, Cushing-kór is növeli egy kutya étvágyát, és arra ösztökélheti, hogy megegye más kutyák vagy állatok ürülékét. Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet fokozott étvágy, szteroidok, antihisztaminok is okozhatnak ilyen problémát.

5. Stressz és viselkedési problémák

Bár tudományosan nem bizonyították, ám a szakértők szerint a koprofágiát a kutyáknál gyakran a krónikus stressz, szorongás és az unalom is kiválthatja. Az izoláltan élő kutyák, akik nagyon sok időt töltenek ketrecben vagy egy bizonyos élettérben, sokkal nagyobb valószínűséggel eszik meg a székletüket. De a túl kemény tréningmódszerek miatti szorongás vagy büntetés is kiválthatja ezt a viselkedést.

Lehet beteg a kutya tőle?

„Azon túl, hogy roppant undorító, a székletevéssel átkerülhetnek különböző paraziták a kutyánkba” – mutatott rá Richter. Ezek közül a leggyakoribbak a kampósféreg, orsóféreg, epeféreg, ostorféreg, kokcidia. Ha a kutyánk betegnek tűnik, hasmenése van, hányt, letargikus, mindenképp vigyük állatorvoshoz.

Hogyan szüntethető meg ez a szokás?

A kutyánk megeszi az ürüléket az utcán. A jó hír, hogy ha kölyökkutyáról van szó, nagy valószínűséggel magától felhagy vele nagyjából 9 hónapos korára. Ha nem, vagy ha felnőtt kutyáról van szó, az alábbi tippek segíthetnek megszüntetni a székletevés szokását:

  • Szobatisztaságra szoktatás „Tanítsuk meg a kutyánknak, hogy vezényszóra kakiljon és pisiljen. Ez a szobatisztaság egy magasabb szintje, és ha a kutyánknak sikerül elsajátítani, sokkal könnyebb dolga lesz a gazdinak” – javasolta a kutyatréner.
  • Kiegyensúlyozott étrend Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy jól etetjük a kutyánkat, kérjük ki az állatorvos tanácsát, mire van szüksége a kutyusunknak.
  • Következetes és alapos takarítás a kutyánk után „A koprofágia tipikusan az az eset, amikor az alkalom szüli a tolvajt” – mondta Richter. „Ha nincs kaki a környéken, nem is jut eszébe a kutyánknak megenni.”
  • Sétáltassunk pórázon „Egy pórázon vezetett kutya sokkal kisebb valószínűséggel eszik ürüléket” – mondta Hartstein. „Ha pórázon van a kutya, szemmel tudjuk tartani, hova megy és mit csinál.”
  • Szájkosár Ha a póráznál is nagyobb kontrollra van szükségünk eleinte, akár a szájkosarat is bevethetjük a kutyatréner szerint.
  • Tanítsuk a kutyánkat „Tanítsuk meg a kutyánknak a “hagyd!” vezényszót vagy egy erős behívást, amikor a helyesen végrehajtott feladat után alaposan megjutalmazzuk. Tartsuk szem előtt, hogy a jutalomnak mindig csábítóbbnak kell lennie, mint a kakinak. „Amikor sikerül, sose az legyen az első dolgunk, hogy csak sietünk tovább. Dicsérjünk és jutalmazzunk!” – mondta Hartstein.
  • Figyeljük a kutyánkat Ha tudjuk, hogy hajlamos a kutyánk az ürülékevésre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a kertben vagy olyan helyen, ahol tudjuk, kakira bukkanhat.
  • Rendszeres gyakorlás és környezetgazdagítás Ha rendszeresen gyakorlunk a kutyánkkal és folyamatosan új ingerekkel látjuk el, az segíthet elégetni a szabad energiáit és nem lesz ideje unatkozni. Változtassuk a séták útvonalát, játsszunk, ne csak fizikailag, hanem szellemileg is fárasszuk le.

„A legjobb módszer arra, hogy a kutyánk kedvét elvegyük a széklet evésétől, ha jól menedzseljük. Ebben segíthet a tréning, a játékok, de a tápanyagok és a feladatok is” – összegezte az állatorvos.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!