Ez az ideális napi rutin a kutyád számára

2022. május 07.
Annak, hogy erős kötődés alakuljon ki a kutyánkkal, fontos része a megfelelő napi rutin. Ebben benne kell lennie nemcsak az evésnek, alvásnak és testmozgásnak, de a gazdival töltött minőségi időnek is.

Ha egy kutyának nincs következetes napi rutinja, vagy nincs elég mozgás és tanulás a mindennapjaiban, a négylábú kedvencünk könnyen unatkozni kezd. Az unalom pedig az első számú oka a különböző viselkedési problémáknak, a túlzott ugatásnak és a bútorok rágcsálásának. Ha tehát meg szeretnénk menteni a kedvenc kanapénkat vagy sportcipőnket, gondoskodnunk kell a kutyánk számára a kellő szórakozásról. De milyen az ideális napi rutin az állatorvos szerint, ami garantáltan leköti és testileg-szellemileg lefárasztja kedvencünket?

kutya-napirend

Reggeli és esti étkezés

A legtöbb kutyának kétszer kell ennie egy nap, a két étkezés között 12 órának kell eltelnie. A legpraktikusabb, ha az első étkezés reggel, a második este van. Célszerű nem mindig pontosan ugyanakkor adni az ennivalót, egy egyórás ablakot jó, ha hagyunk magunknak és a kutyánknak, mert így megelőzhető a hányás, ha mégis megcsúszunk valamiért az etetéssel. 

Az esti etetés ideje a reggelitől függ tehát, 12 óra teljen el a kettő között. Arra is ügyeljünk, hogy az esti lefekvés előtt jó pár órával etessük meg, hogy hagyjunk elegendő időt az emésztésre és az esti vécézésre, mivel a kutyák sokszor az étkezés után nem sokkal ürítenek is.

Mivel napközben jó eséllyel kapnak majd jutifalatokat a tanuláshoz is a kutyák, ne adjuk oda a reggelivel és vacsorával a teljes napi kalóriaszükségletüket, mert ez könnyen elhízáshoz vezethet. A másik fontos dolog, amire az étkezéseknél ügyelni kell, hogy a testmozgást ne időzítsük rögtön az evés utánra, mert megfájdulhat a kutyánk hasa.

Napi testmozgás

Mind fizikai, mind szellemi fárasztásra szüksége van a kutyáknak. A legjobb időpont a sétára az, amikor a gazdi minden nap le tudja vinni. Minden kutyának más a mozgásigénye, ezt a gazdik érzékelik, mennyire van szüksége az ő saját kedvencüknek, de átlagosan 30-45 percnyi mozgásra van szükségük többször is egy nap. A cél az, hogy megtaláljuk azt a fajta mozgást a kutyánk számára, ami mentálisan is kihívás és minőségi együtt töltött időt jelent a gazdival.

Elegendő alvás

Több pihenésre van szüksége a kutyánknak, mint gondolnánk. Persze befolyásolja a kor, a méret és az egészségi állapot, de átlagosan 12-14 óra alvás kell egy kutyának. Az idősebb kutyák akár a nap felét is átalusszák. A különböző fajták alvásigénye is eltérő lehet.

Egyedül töltött idő

Szüksége van a kutyánknak arra, hogy egyedül legyen. Ezt fontos begyakorolni egy olyan időszak után, amikor a gazdik szinte mindig otthon tartózkodtak. Legyünk fokozatosak és kíméletesek, de a felnőtt kutyák képesek egyedül tölteni annyi időt, míg a gazdik dolgozni mennek. Ha hat óránál tovább kellene egyedül hagynunk a kutyánkat, akkor azért gondoskodjunk valakiről, aki benéz hozzá és megsétáltatja napközben, hogy elvégezhesse a szükségét és biztosít némi ingert a nap folyamán. 

Ha szeparációs szorongást tapasztalunk, a kutyánk attól is pánikba esik, ha a fürdőszobába kell kimennünk, érdemes szakember, állatorvos és kutyaoktató segítségét kérni. 

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!