Újra a mozikban a 80-as évek kultfilmje, a Szerelem első vérig

2022. január 15.
Digitálisan felújított formában tér vissza a mozikba a nyolcvanas éves egyik legsikeresebb kultfilmje, a Szerelem első vérig. Dobray György és Horváth Péter 1986-ban bemutatott alkotását Dés László nagyszerű filmzenéjével, Berencsi Attila, azaz Beri Ary és Szilágyi Mariann emlékezetes alakításával kiegészülve az egyik legnagyobb hazai filmsiker lett, amit most ismét szélesvásznon élvezhetünk.

A történet főhősei Fügedi Ferenc, azaz Füge és Ágota, a szegedi iparművészeti középiskola érettségire készülő diákjai. Füge elvált szülők gyereke, festőnek készül és szaxofonozik a kollégium zenekarában. Ágota egyszer talán majd régész lesz, addig is szigorú nagymamája és habókos rendőr nagybátyja rendezi az életét. Füge látszólag mindenütt otthon van, valójában azonban ugyanolyan felületes kapcsolat fűzi a szüleihez, mint a haverjaihoz vagy a szaxofonjához.

A fiú egy nap beleszeret Ágotába, ami megváltoztatja az életét. Ám amikor feltűnik a lány régi udvarlója, Füge úgy érzi, vége a világnak. Kétségbeesésében öngyilkosságot kísérel meg, majd elutazik apjához, hogy a tanácsát kérje. Végül a szerelmesek egymásra találnak, a lány várandós lesz, ám el akarja vetetni a gyermeket. Füge, aki általában csak sodródik az eseményekkel, előbb-utóbb kénytelen felnőttekhez méltó döntéseket hozni és felelősséget vállalni.

A „magyar Házibuli szélsőséges érzelmeket és tabutémákat megörökítő tini-melodráma a vagány, durcásképű szaxofonos fiú és egy ártatlan szőke lány első, esetlen és megható szerelmi kapcsolatáról. Dobray György és Horváth Péter amatőr főszereplőkkel forgatott kultfilmjét több mint egymillió néző látta a nyolcvanas évek közepén – a film sikere még az alkotókat is meglepte. A Szerelem első vérig egy olyan alkotás volt, ami meg tudta szólítani a fiatalokat: a tinik úgy érezték, végre valaki nekik, róluk beszél.


A film szintén kultikus dallamait Dés László szerezte, és egy egész generáció dúdolta őket. Főcímdalát Demjén Ferenc énekelte: a dal heteken keresztül vezette a toplistát, az év slágere lett. A filmnek később két további folytatása is készült, ám egyik sem lett olyan sikeres, mint a kultikussá vált első rész. Az alkotás már országszerte látható a mozikban.

Fotó: Pannonia Entertainment

Olvass tovább!