„A hüvelyszárazság tette tönkre a nászutunkat” (x)

2022. július 04.
A hónapokig tartó előkészületek után végre eljött a nagy nap: Kriszti és Laci az oltár elé álltak, majd a násznépet hátrahagyva a Maldív-szigetekre utaztak, hogy egzotikus környezetben tölthessék el a mézesheteket. A romantikus vakációt végül egy kellemetlen intim probléma csúfította el.

„Régi nagy vágyunk volt a párommal, hogy elutazzunk valamelyik egzotikus szigetre, ezért döntöttünk úgy, hogy a nászutunkon a Maldív-szigetek felé vesszük majd az irányt. Mindketten alig vártuk, hogy végre repülőre ülhessünk, ám a nyaralásig rengeteg teendő várt ránk. Mindig is nagy, elegáns esküvőre vágytam, de azt álmomban sem gondoltam, hogy ennyire melós és stresszes lesz a nagy nap megszervezése. Lacival hónapokon keresztül terveztünk, szerveztünk, egyeztettünk. Meg kellett találnunk a tökéletes ruhát, a helyszínt, ki kellett választanunk a virágokat… Felsorolni sem tudom, mennyi dolgunk volt. A szervezéssel járó stresszt tetézte, hogy fél évvel az esküvőnk előtt drasztikus fogyókúrába fogtam. Tudom, nem volt sem okos, sem egészséges ötlet, de a lehető legjobb formámban szerettem volna az oltár elé állni.

Így jutottunk el – mondhatni a végkimerülés szélén – a várva várt naphoz. Nem túlzok, ha azt mondom, az esküvőnk csodálatos volt – még úgy is, hogy az éjszaka végére a férjemmel már alig álltunk a lábunkon. A hajnalig tartó buli után egy kora reggeli géppel indultunk a Maldív-szigetekre, ami miatt a nászéjszakánkat értelemszerűen egy nappal el kellett tolnunk. Nem is nagyon bántam, hiszen tudtam, hogy így sokkal kipihentebben, káprázatos környezetben tölthetjük majd el az első romantikus éjszakánkat férjként és feleségként.

Kár, hogy a romantikus éjszakából végül fájdalmas kínlódás lett.

szex-huvelyszarazsag

Ne értsetek félre, Laci csodálatos volt, nálam viszont valamiért nem mentek olajozottan a dolgok. Fájt, szúrt, feszített odalent. A férjem látta, hogy nem érzem jól magam, és semmit sem erőltetett. Szenvedélyes szex helyett inkább összebújtunk, és végigbeszélgettük az éjszakát. Ám a helyzet sajnos a következő napokban sem lett jobb, sőt, napközben is egyre furcsábban kezdtem érezni magam odalent. Nehezen tudom megfogalmazni, de különös diszkomfortérzetem volt az intim területen. A hazautazásunk előtti napon fel is hívtam a nőgyógyászomat, és bejelentkeztem hozzá egy vizsgálatra.

Öt nap múlva már az orvosom rendelőjében ültem, és nem akartam hinni a fülemnek: mindössze 28 évesen hüvelyszárazságot diagnosztizált nálam. Én persze rögtön tiltakozni kezdtem, mondván, hogy túl fiatal vagyok még hozzá… Egy alapos beszélgetés után azonban szépen lassan összeállt a kép: a szakember elmondta, ha csak átmenetileg is, de bármely életkorban kibillenhet a nők érzékeny hormonális rendszere, amitől bekövetkezhet a hüvelyszárazság. Nálam nagy valószínűséggel az esküvőszervezés okozta stressz, valamint a drasztikus fogyókúra váltotta ki a panaszokat.

A lesújtó diagnózis után hazamentem, majd rögtön ráírtam a legjobb barátnőmre, és elpanaszoltam neki a történteket. Neki sem kellett több, egy óra múlva már az ajtónkban állt a kezében egy doboz vény nélkül kapható hüvelyhidratáló készítménnyel. Mint kiderült, néhány hónappal ezelőtt ő is megtapasztalta a hüvelyszárazság kellemetlen tüneteit egy stresszesebb időszak után. Zsófi azonnal megnyugtatott, mint mondta, még véletlenül sem szabad kétségbeesnem – inkább használjam napi rendszerességgel a kapott készítményt, és hamarosan meg fog oldódni a problémám. Bevallom, eleinte kicsit szkeptikus voltam, talán éppen ezért is örültem annyira, amikor pár nap után a panaszaim tényleg enyhülni kezdtek. A kezelés végére a hüvelykúp teljes mértékben megszüntette minden panaszomat, én pedig nem is lehettem volna boldogabb! A következő hétvégén Lacival mindent bepótoltunk, amiről a nászutunk alatt a hüvelyszárazság miatt le kellett mondanunk… Én pedig ezek után sokkal jobban oda fogok figyelni mind a fizikai, mind a mentális egészségemre. Ja, és persze a kínzó fogyókúráknak is örökre búcsút intettem!”

A hüvelyszárazság bármely életkorban jelentkezhet

Bár sokan azt gondolják, a hüvelyszárazság csak a változókorú vagy annál idősebb nőket érinti, Kriszti példája is jól mutatja, hogy ez a tünet korántsem csak a menopauza velejárója lehet. A hüvelyszárazság kialakulása mögött az esetek többségében a női hormonok szintjének csökkenése áll – ilyesmi pedig, még ha csak átmenetileg is, de bármely életkorban bekövetkezhet. Nem véletlen, hogy a hüvelyszárazság gyakran érinti a várandós vagy szoptató kismamákat, illetve akár a fogamzásgátlót szedő nőknek is okozhat gondot. Sőt, bizonyos gyógyszerek (például az antidepresszánsok) mellékhatásaként is kialakulhat, valamint kellemetlen kísérője lehet egyes betegségeknek (például diabétesz, endometriózis). Ugyanígy hüvelyszárazság jelentkezhet daganatellenes kemo-, illetve sugárterápia kapcsán, hiszen ezek a kezelések a gyorsan osztódó rákos sejtek elpusztítását célozzák, aminek a hüvelyhám ugyancsak gyorsan osztódó sejtjei is áldozatul eshetnek.

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövény kivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket.  A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is.

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Getty Images
Promóció