Tényleg kialakulhat hüvelyszárazság gyógyszerszedés miatt? (x)

2022. július 04.
A hüvelyszárazságot általában a változókor velejárójaként szoktuk emlegetni – nem véletlenül. A probléma leggyakrabban a menopauzához szokott társulni, ilyenkor a jelentkezése teljesen természetes. De nem árt tudni, hogy a hüvelyszárazság akár különféle gyógyszerek, kezelések mellékhatásaként is jelentkezhet.

Igaz ugyan, hogy a változókorú nőket érinti a leggyakrabban a probléma, a hüvelyszárazság okozta panaszok valójában kortól függetlenül megjelenhetnek. A hüvelyszárazság kialakulását a legtöbbször az ösztrogén szintjének csökkenése okozza: a hormonhiányos állapot hatására a hüvelyhám elvékonyodik, a vérellátottsága romlik, aminek következményeként a hüvely izgalmi állapotban sem lesz képes elérni a megfelelő nedvességet.

A változókor mellett a szülés utáni hormonális változások is gyakran vezetnek hüvelyszárazsághoz: a nem szoptató anyáknál általában fél évig, míg a szoptató anyáknál akár a szoptatás teljes ideje alatt fennállhat a probléma.

huvely-vagina-bugyi

Amikor gyógyszeres terápia okozza a hüvelyszárazságot

A fent említett hormonhiányos állapot nem csak természetes módon alakulhat ki: az ösztrogénszint csökkenését akár betegségek gyógyszeres kezelése, illetve egyes műtéti beavatkozások is kiválthatják.

Nem gyakran hallani róla, de az allergia tüneteit csökkentő antihisztaminok is okozhatnak kellemetlen intim problémákat. Ezek a szerek úgy veszik fel a harcot a tüsszögéssel és az orrfolyással, hogy dehidratálják az orr nyálkahártyáját. A probléma csak annyi, hogy mindeközben a hüvelyhámot is száríthatják, és kellemetlen tüneteket okozhatnak az érintetteknél.

Régóta tudvalevő, hogy a depresszió kezelésére használatos antidepresszánsok nincsenek jó hatással a szexuális életre: csökkenthetik a nemi vágyat, az orgazmuskészséget, illetve hüvelyszárazságot is előidézhetnek. Ugyanígy egy antibiotikum-kúra is negatív hatással lehet a hüvely hidratáltságára azáltal, hogy megakadályozza a hüvelyflórában élő, a fertőzések elleni védekezésért felelős tejsavbaktériumok szaporodását. A kórokozók így el tudnak burjánzani, és hüvelyszárazsággal együtt járó gyulladásos megbetegedéseket okozhatnak.

Azt sem árt tudni, hogy a hüvelyszárazság kialakulása gyakran a tartós fogamzásgátló-szedéssel függ össze. A hormonális fogamzásgátlók működési elve, hogy leállítják a petefészek hormontermelését, és helyette a tabletták adagolják a hormonokat a szervezetnek. Probléma azért jelentkezhet, mert az így bejuttatott napi hormonmennyiség kevesebb lehet, mint amennyit a szervezet maga termelne. Emiatt a méhben vékonyabb méhnyálkahártya épül fel, egyúttal vékonyabb és fejletlenebb lesz a hüvelyhám is. Ez ugyancsak hajlamosíthat a hüvelyszárazságra.

A rosszindulatú melldaganat esetén alkalmazott antihormon-terápia célja az ösztrogénszint csökkentése. Ezek a kezelések menopauzához hasonló állapotot idéznek elő a nők szervezetében – annak minden mellékhatásával, így a hüvelyszárazsággal együtt. Ugyanígy az endometriózis kezelésének is a női nemi hormonok szintjének csökkentése az egyik módja, így ez a terápia ugyancsak gyakran jár együtt hüvelyszárazsággal.

Hüvelyszárazság azoknál a nőknél is jelentkezhet, akik valamelyik női nemi szervet érintő daganat miatt kemo-, illetve sugárterápiát kapnak. A rákos sejtek elpusztítása mellett ezek a kezelések a hüvelyhám egészséges szövetét is károsíthatják.

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövény kivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket.  A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is.

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Getty Images
Promóció