Minden, amire egy kisgyerekes utazáson szükséged lehet

2022. augusztus 01.
Otthon maradt a kedvenc plüssállat, hiányzik a lázcsillapító, nem hoztuk el a méregdrága bionaptejet. A kisgyerekes nyaralásra érdemes előre megírt listával készülni – hogy ne neked kelljen bajlódni vele, mi most megcsináltuk az összeállítást a katasztrófamentes utazáshoz.

Alapneszeszer a túlélésért

Popsitörlő, popsikrém, pelenka, fényvédő és néhány alapvető gyógyszer – a neszeszer összeállítása talán a legfontosabb teendő, ha gyerekkel utazunk. A fényvédőt semmiképpen se felejtsük otthon (még akkor sem, ha éppen nem tűz a nap, hiszen egy nyaraláson általában sokkal többet tartózkodunk a szabadban), de ha van bevált babafürdetőnk, testápoló olajunk, kedvenc fogrémünk, lehetőség szerint ezeket is inkább vigyük el magunkkal. A biztonság kedvéért legyen nálunk néhány nejlonzacskó is, ha esetleg út közben kell megszabadulni a koszos pelenkától. Bár a nyaraláson senki sem akar gyerekbetegségekre gondolni, érdemes lehet felkészülni egy egyszerű alapkészlettel: lázcsillapító, sósvizes orrcsepp, a család kedvenc hányáscsillapítója, és hasonlók. A legfontosabbakat tartalmazó neszeszert – de a nedves törlőkendőt legalábbis mindenképpen – jó ötlet a kézi táskába csomagolni, hogy mindig kéznél legyenek, ha szükség van rájuk.

Ruhából sosem elég

Mindegy, hogy tél van vagy nyár, a legjobb, ha van nálunk rövid- és hosszú ujjú body, vékonyabb és vastagabb pulcsi, kiskardigán, esőkabát, extra zokni és kényelmes cicanadrág is – méghozzá jó sok. Felnőttként általában abból indulunk ki, hogy annyi darabot pakolunk, ahány napra megyünk, egy gyereknél azonban simán előfordulhat, hogy egy nap alatt három szettet is elhasznál: leeszi, összesarazza, vagy a félrecsúszott pelus miatt üt be egy baleset. Azt se felejtsük el, hogy a meleg időben is jó, ha a kisgyerekeket lenge, de a testet jól fedő darabokba öltöztetjük – épp ezért semmiképpen ne maradjon otthon a sapka sem. Ha vízpart mellé megyünk, készüljünk többféle fürdőruhával, poncsóval vagy törölközővel is, és persze a karúszókat, vagy egyéb biztonsági kiegészítőket se hagyjuk otthon. A többgyerekes szülők azt is tudják már, hogy érdemes lehet nemcsak kényelmes, de kifejezetten sötétebb színű szettekkel készülni, amiken még elcsúszik egy-egy kisebb folt.

Kényelmes közlekedés

Ha nagy városnézést tervezünk, vagy csak tudjuk, hogy mindennap kiadósabb sétát kell megtennünk a szállástól a tengerpartig, mindenképpen gondoskodjunk a számunkra legkényelmesebb baba- és gyerekszállító eszközről. A hordozók kifejezetten jól jöhetnek egy nyaraláson: a babák általában jókat alszanak bennük, mi is szabadon mozoghatunk velük, és még egy macskaköves út, vagy erdei terep sem jelent majd gondot. De jó hír, hogy két éves korig a legtöbb légitársaság ingyen felengedi a babakocsinkat is – ebből egyébként szintén érdemesebb minél egyszerűbb, ideálisan könnyű és összecsukható változatot vinni. Válasszunk olyan eszközt, ami a gyereknek már bevált: ha sosem volt még hordozóban, nem biztos, hogy a családi nyaraláson szívesen megmarad majd benne, és az sem feltétlenül jó ötlet, ha egy teljesen új környezetben akarjuk bevezetni neki a futóbiciklit. Ha viszont úgy ítéljük, a babakocsink túl nehéz vagy nagy az utazáshoz, nyugodtan béreljünk egy praktikusabb eszközt – Magyarországon, de a legtöbb külföldi nagyvárosban is találhatunk ezzel foglalkozó szolgáltatót.

Szórakoztatás az útra

Mindegy, hogy repülővel, vonattal vagy autóval vágunk neki az útnak, mindenképp érdemes szórakoztató eszközökkel és ötletekkel készülni. Ha repülővel megyünk, (a gyerek életkorától függően) vihetünk kis állatkákat, amikkel bábozni lehet, vagy egy kifestőt és néhány színes ceruzát – jó ötlet lehet valami apró újdonsággal készülni, ugyanis az nagyobb eséllyel köti majd le a kicsiket az új, ingergazdag környezetben, mint egy-egy jól ismert játék. Ha autóval utazunk, készülhetünk hangoskönyvvel, vagy interaktív zenei albummal is – de akár mi magunk is előrukkolhatunk közösen játszható játékokkal. Szintén készüljünk könnyen kezelhető (vagyis nem maszatolódó, nem morzsálódó) ropogtatnivalóval, amit előzőleg akár a gyerekkel közösen is előkészíthetünk és elcsomagolhatunk. Vigyünk friss gyümölcsöt, olajos magvakat, házilag készített egészséges zabkekszet vagy bármit, amit a gyerekünk szívesen eszik majd. Csomagoljunk el egy puha plédet, kisebb takarót is, hogy a gyerekünk akkor is kényelmesen aludhasson, ha esetleg hűvös lenne a légkondi miatt.

Legyen szó külföldi vagy belföldi utazásról, a Suzuki Vitara bárhova elrepít titeket! Válassz a családodhoz illő hibridet, hogy kényelmes, biztonságos és szórakoztató legyen a gyerkőcökkel való kiruccanás. További információ: https://auto.suzuki.hu/vitara

Nélkülözhetetlen kedvencek

Kedvenc cumi, kedvenc plüssállat, kedvenc takaró – a legtöbb gyereknek megvannak azok a szeretett tárgyai, amikkel könnyen megnyugtathatjuk őket a nehezebb pillanatokban. Ezeket mindenképpen vigyük magunkkal, hiszen az ingerekkel teli új környezetben állandósságot és így megnyugvást adhatnak a kicsiknek. A gyerekek ráadásul sok szempontból nagyon merevek, ezért ragaszkodhatnak bizonyos megszokott dolgokhoz: ha nincs ott az a kispárna, vagy a kijelölt pohárka, akkor nem biztos, hogy a sarki boltból pótolni tudjuk ezeket a tárgyakat. Ha már nagyobb gyerekünk van, megkérdezhetjük őt is, hogy mit szeretne magával hozni: a 2-3 éveseknek már nagyon sokat jelent a kontroll érzése, amitől alapvetően is kiegyensúlyozottabbak lesznek – ráadásul később is jól jöhet, ha egy hiányzó tárgy feletti hiszti közben emlékeztetjük őt a saját választásaira.

Amire nem is gondolnál

Jó eséllyel még a legprofibb lista mellett is becsúszik valami, ami otthon maradt – erre érdemes már előre felkészülni lelkiekben. De segíthet kiküszöbölni a bakikat, ha részletesen végigvesszük, hogyan tölti a gyerekünk egy napját. Lehet, hogy a reggeli tejet mindig egy bizonyos bögréből issza? Fürdés közben van egy kedvenc kis öntözőkannája, ami nélkül be sem menne a kádba? Este csak éjszakai fény mellett tud elaludni? Készítsünk listát, lehetőleg nem csak fejben, a legfontosabb tárgyakról, és indulás előtt tételesen vegyük végig, hogy minden megvan-e. De akkor se essünk pánikba, ha valami esetleg otthon maradt, hiszen a gyereknek az a legfontosabb, és legmegnyugtatóbb, hogy ott legyenek vele az emberek, akik a biztonságot jelentik számára.

Promóció

Olvass tovább!