Csodás tengerpartok Szlovéniában – gyerekkel is érdemes célba venni!

2021. június 05.
Szlovénia 47 km hosszú tengerparttal rendelkezik, ezen a szakaszon találhattok homokos, kavicsos és sziklás strandokat is. Kisgyerekkel leginkább az első kettő lehet jó választás, a harmadik viszont szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Hoztunk pár ötletet, merre vegyétek az irányt, ha kedvet kaptok a szlovén tengerparthoz!

Budapestről körülbelül 5 és fél óra alatt lehet eljutni Szlovéniába, amit Kelet-Európa Svájcának is neveznek. Ezt tisztaságával és rendezettségével érdemelte ki, ami mindenki számára örömhír, de a gyerekekkel utazó családok számára talán az átlagosnál is fontosabb. A szomszédos országot bármely évszakban érdemes felkeresni, bár kétségtelen, hogy a legtöbb programot itt is a napsütötte nyári hónapokban kínálják. Szinte mindegy is, hogy melyik tengerpartot választjátok, kristálytiszta vizet, jól felszerelt és rendezett strandokat, csodás természeti értékeket és pénztárcabarát megoldásokat találhattok.

Szlovénia tengerpart gyerekkel

Beutazás Szlovéniába

Ha a fentiek alapján kedvet kaptál a számtalan látnivalót rejtő Szlovénia felkereséséhez, indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a beutazással kapcsolatos legújabb hírekről. 2021. 05. 01-től Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány).

Karanténkötelezettség és negatív teszt bemutatása nélkül léphetnek be Szlovéniába azok, akik igazolni tudják, hogy megkapták:

  • a BioNTech/Pfizer oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább hét naptári nap
  • a Moderna oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a Szputnyik V oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a Sinopharm oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a Janssen (Johnson&Johnson) oltóanyagot, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a Vaxzevria (AstraZeneca) és Covishield oltóanyagok első adagját és azóta eltelt legalább huszonegy naptári nap – olvasható a Konzuli és Állampolgársági Főosztály honlapján.

A beutazással kapcsolatos legfrissebb és leginkább megbízható információkat a Konzuli Szolgálat honlapján találod, célszerű itt tájékozódni, mielőtt felkerekedtek.

portoroz szlovénia gyerekbarát tengerpart

Portoroz

Az igazi üdülőparadicsomként ismert Portoroz nemcsak csodás, gyerekek számára is maximálisan kiélvezhető tengerparttal rendelkezik, hanem remek földrajzi fekvéssel is: mindössze 40 km választja el Trieszttől, így akár Olaszországba is átruccanhattok – szem előtt tartva a beutazásra vonatkozó aktuális szabályozásokat. A tengerpartja mellett gyógyvize is híres, így kedvetekre váltogathatjátok a vizes örömforrásokat. Portoroz jól felszerelt, gyerekes családok számára is kényelmes szabadstranddal büszkélkedhet, legnagyobb attrakciója mégis a Meduza nevet viselő fizetős strand, ami úgy lett kialakítva, mintha egy vízen lebegő kert lenne. Talán mondanunk sem kell, hogy a gyerekek számára ez igazi kánaán, a szuper játékok és a tiszta víz mellett animátorok is szórakoztatják a kisebb vendégeket.

piran szlovénia gyerekbarát tengerpart

Piran

Portoroztól mindössze 5 perces autóútra található Szlovénia egyik legszebb tengerparti városa, Piran. Ha nem itt szálltok meg, de a közelében jártok, mindenképp érdemes útba ejteni, mert festői szépségű látnivalókat rejt. Szűk és kanyargós, macskaköves utcácskák, valamint színes házak dobják fel a látványt, ezeket megcsodálva pedig érdemes a magasba törnötök: a Szent György templom harangtornyából szép idő esetén az egész trieszti öblöt be lehet látni. Ha jobban szemügyre veszitek az épületet, számos hasonlóságot fedezhettek fel a velencei Szent Márk templommal, emiatt Pirant Szlovénia Velencéjének is nevezik.

Szlovénia tengerpart gyerekkel

Strunjan

Ez a kevésbé ismert városka azoknak tökéletes célpont, akik jobban szeretik az érintetlen, nyugalmas helyeket. Strunjan nem egy felkapott turistaparadicsom, ezért is kínál meghittebb, családiasabb hangulatú kikapcsolódást. A fürdőzéshez több kis öböl közül választhattok, amelyekben szinte biztos, hogy nem lesz zsúfoltság. A víz kristálytiszta, a part pedig apró kavicsos, ami kifejezetten jó hír azoknak, akik nem szeretik, ha a strandolás után minden tele lesz homokkal. Strunjan legszebb strandja, Mesecev Zaliv különlegessége, hogy csak gyalogosan érhető el, de megéri a fáradságot! Strunjanban termálvíz is található, így ha komplexebb testi-lelki kényeztetésre vágytok, több olyan hotelt is találtok, ahol a tengerparti kikapcsolódás mellett wellness-szolgáltatások is elérhetők.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?