Nyaralás cicával? Nem feltétlenül jó ötlet. De akkor mégis mi legyen a négylábúval?

2022. június 10.
Nyaralást tervezel, de nem tudod mi legyen a kedvenc négylábúddal? Nincs aki vigyázzon rá, de kisállatpanzióba sem szeretnéd beadni? Az alábbiakban végigveszünk minden lehetőséget, ami egy ilyen helyzetben szóba jöhet.

Két imádnivaló macska gazdájaként (vagy inkább szolgájaként) nagyon is jól tudom, mekkora dilemmát tud okozni a nyári vakáció megszervezése. Akár egy hétre, akár hosszabb időre szándékozunk lelépni otthonról, négylábú családtagjainkról a nyaralás alatt is gondoskodnunk kell valahogy… De mégis hogy? Egy átlagos macskagazdinak alapvetően három lehetősége van ilyen esetben: megbízhat valakit, hogy gondoskodjon a cicájáról a saját otthonában; a vakáció időtartamára átköltöztetheti a macskát valaki máshoz, aki majd vigyázni fog rá; esetleg magával viheti a négylábút a nyaralásra. Hogy kinek melyik opció lesz az ideális, általában az alábbi tényezőktől szokott függeni: mennyi időre utazunk el? Mennyi pénzt vagyunk hajlandóak költeni? Van-e olyan ismerősünk, akire rá mernénk bízni a cicánkat?

A következőkben az előbb említett három opciónak az előnyeit és hátrányait fogom körbejárni, hogy ezáltal te is könnyebben el tudd dönteni, számodra és kedvenced számára melyik lenne a legjobb választás.

kifli_golyo

Hókifli és Hógolyó

Amikor a cica otthon marad

Nálunk ez az opció vált be leginkább. Minden utazás alkalmával nehéz szívvel szoktam itthon hagyni a két cicámat, de azért sokat segít, hogy tudom, a távollétemben is jó soruk lesz. Az utazásunkat mindig előre egyeztetni szoktam a barátom öccsével – ő a mi jól bevált cicaszitterünk –, hogy még véletlenül se szervezzen arra az időre más programot. A vakációink alatt vagy hozzánk szokott költözni, vagy ha ez nem megoldható, naponta el szokott jönni ellátni őket, és velük tölteni egy kis időt. A macskák már jól ismerik őt, nem félnek tőle, barátságosak vele, ami számomra egy fontos szempont. Sokkal megnyugtatóbb a tudat, hogy a távollétünkben olyan társaságuk van, akivel igazán jól érzik magukat. Az már csak extra, hogy naponta vagy kétnaponta helyzetjelentést is szokott róluk küldeni, cuki fotókkal megspékelve. Véleményem szerint ez a felállás a legideálisabb: a cicákat nem kell kiszakítani a megszokott környezetükből, és egy idegen cicaszitter sem hozza rájuk a frászt.

Persze tudom jól, hogy ez a lehetőség nem mindenki számára adott. Ha nincs olyan megbízható ismerősöd, akire rá mernéd bízni a cicákat, érdemes lehet elgondolkoznod egy professzionális cicaszitter bérlésén. (Igen, már ilyen is van!) Egy profi cicaszitter felbérlésének legnagyobb hátránya, hogy ez a megoldás kicsit költséges lehet. Napi egy látogatásnak 1500 és 5000 Ft között van az ára, de arra is van lehetőség, hogy a szitter a gazdihoz beköltözve napi 24 órában felügyelje az állatot, ami egy fokkal persze drágább, áltagosan 5000 Ft-tól kezdődik. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy egy hosszabb út esetén jobban a pénztárcádba kell nyúlnod. A profi szitterek általában nagyon megbízhatóak (de azért érdemes alaposan ellenőrizni a referenciáikat), és tudják, hogyan kell megfelelően gondoskodni az állatokról. A napi látogatása alkalmával egy igazán jó szitter nem csak megeteti a macskát és kitisztítja a vécéjét, hanem foglalkozik, játszik is az állattal, megpróbálja enyhíteni a gazdi hiányát.

A cica otthonhagyásának előnyei:

  • kedvenced a megszokott környezetében maradhat,
  • nem áll fenn annak a veszélye, hogy mások dolgait megrongálja,
  • nincs másik állat, akivel összebalhézhatna,
  • az állat a megszokott ételeit eheti és folytathatja a napi rutinját.

A cica otthonhagyásának hátrányai:

  • az állat magányos és stresszes lehet, ha egyedül van hagyva, és csak napi egyszer néz rá a szitter,
  • egy ismeretlen szittertől megijedhet, akár meg is támadhatja.

Amikor a cica ideiglenesen elköltözik

Ha nem szeretnéd otthon hagyni a cicádat, következő opcióként megpróbálhatod a nyaralás idejére másnál elhelyezni. Ennek a megoldásnak is lehetnek különféle módozatai.

Vannak cicaszitterek, akik inkább a saját otthonukban szeretnek gondoskodni a felügyelt állatokról. Ennél a lehetőségnél érdemes mindig előre tisztázni, hogy az adott szitternek vannak-e saját állatai, vagy hogy ugyanabban az időben szokott-e több, szittelésre szoruló állatnak is otthont adni. Amennyiben a te cicád nem szeret más négylábúval osztozkodni, keress olyan felvigyázót, akinél egyedüli állatként töltheti a vakációját.

Amikor még csak egy macskám volt, én is kipróbáltam ezt a megoldást, csak én nem egy cicaszitternél adtam le Kiflit, hanem a szüleimhez vittem haza. Ha ismerősnél tudod hagyni az állatot, annak megint csak az a nagy előnye, hogy jó esetben nem fog pénzbe kerülni az elszállásolása. Az én cicám kifejezetten élvezte ezeket a nyaralásokat, mivel a szüleimnek is volt egy macskája, akivel meglepően jól ki tudott jönni.

hokifli-szotyi

Hókifli vakáción a szüleimnél

Harmadik lehetőségként a cicádat akár egy kisállatpanzióba is beadhatod. Bevallom, nekem ez az opció sosem fordult meg a fejemben. Kicsit ijesztőnek tűnik a gondolat, hogy a macskámat egy idegen helyen, idegen emberek között hagyjam. A kisállatpanziók elméletileg professzionális szolgáltatásokat nyújtanak, és minden olyan felszereléssel rendelkeznek, amire csak szüksége lehet a kedvencednek. De persze még így is előfordulhat, hogy egy olyan helyet fogsz ki, ahol nem bánnak éppen a legszívélyesebben a cicáddal – például az akarata ellenére ketrecben tartják. Éppen ezért egy állatpanzió esetén szerintem nagyon fontos leellenőrizni a referenciákat. Ha mégis ezt a megoldást választod, érdemes a cica saját játékait és pokrócát magatokkal vinni a leadáskor, hogy az idegen környezetben is legyen néhány holmija, amira az otthonára emlékezteti.

A cica ideiglenes elköltöztetésének előnyei:

  • kedvenced valószínűleg gyakrabban lesz emberek és más állatok közelében,
  • kisebb eséllyel lesz magányos.

A cicád ideiglenes elköltöztetésének hátrányai:

  • az ismeretlen környezet stresszessé teheti,
  • problémák lehetnek a többi állattal,
  • a cicádat hosszabb időn keresztül ketrecben tarthatják.

Amikor a cicádat magaddal viszed

Régi motoros gazdiként ebben is van már egy kis tapasztalatom. Azt tudni kell, hogy a sziámi cicám, Kifli elég jól bírja az utazást, köszönhetően annak, hogy kiskorában hetente ingáztam Budapest és Szeged között, őt pedig minden alkalommal magammal vittem. Vonatozni, buszozni és autózni is szeret.

kifli_utazik

Kifli vonatozik

Ezért is döntöttünk úgy néhány évvel ezelőtt, amikor még csak egyedüli macskánk volt, hogy ahelyett, hogy otthon hagynánk, inkább magunkkal visszük a néhány napos vakációnkra. A Mátrába utaztunk, és egy kifejezetten állatbarát szállodában szálltunk meg. Bár Kifli egy nagyon rugalmas macska, ez a kiruccanás azért nem volt túlságosan az ínyére. Esténként a szállodai szobánkban jól elvolt, örült, hogy velünk lehetett, napközben viszont már nehezen viselte az idegen környezetet. Minden alkalommal, amikor visszaérkezve a túránkról beléptünk a szobába, az ágy alól, vagy valamilyen bútor mögül merészkedett elő. Ez a kirándulás leginkább tanulópénznek volt jó, el is döntöttük utána, hogy számunkra inkább egy megbízható cicaszitter jelenti majd a megoldást.

De az is igaz, hogy a szüleimnek ez a módszer éveken át tökéletesen bevált – ők ugyanis minden nyáron magukkal vitték a belföldi nyaralásukra az ekkor már igencsak nyugdíjas korú macskájukat, Szotyit. Mindig macskabarát apartmant béreltek ki, általában valamilyen vízpart mellett, ahol Szotyinak – bizonyos keretek között – lehetősége volt felfedezni, megismerni a környezetet. Bár az autózást nem annyira szerette, a nyaralásokat nagyon élvezte.

szotyi-nyaral

Szotyi 17 évesen élvezi a nyaralást

Ahhoz tehát, hogy egy macskával el lehessen menni nyaralni, és azt az állat is élvezze – vagy legalábbis ne gyűlölje –, leginkább az kell, hogy a cica nagyon-nagyon rugalmas legyen, valamint, hogy megpróbáljuk a vakációt is minél macskabarátabbra szervezni. Sok állatot már maga az utazás is meg tud viselni, az idegen környezet pedig – főleg, ha ott magukra vannak hagyva – csak tovább tudja növelni a szorongásukat.

Olvass tovább!