Az én Sisim – avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében

2022. szeptember 05.
Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói

A magyarországi Erzsébet királyné-kultusz központjaként működő Gödöllői Királyi Kastélyban idén különleges meglepetéssel készültek a Sisi-rajongók számára. A számos muzeális kincset felvonultató állandó és időszaki kiállítások sora után a főszerepet most a gyűjtőknek szánták. Pályázat keretében találták meg azokat a jelentkezőket, akik szívesen megmutatnák a nagyközönségnek gyűjtőszenvedélyük legszebb, legérdekesebb darabjait.

A válogatásnál nem elsősorban a tárgyak piaci értéke, hanem inkább azok különlegessége volt fontos számukra a gyűjtő személyével és a tárgyakhoz kapcsolódó történetekkel együtt.

Abban bíznak, hogy a kiállítással több korosztályt is meg tudnak szólítani, hiszen a legfiatalabb gyűjtő mindössze 20 éves, a legidősebb pedig 78. Az ország egész területéről érkeztek pályázatok, Szombathelytől Nyíregyházáig; többségében hölgyektől, de három úr is akadt a jelentkezők között. A pályázók elkötelezettségét jól mutatja, hogy jellemzően régóta: tizen-, huszonéve gyarapítják a gyűjteményüket, de van, aki már 63 éve! A gyűjtemények mérete is különböző: volt, aki egyetlen, számára igen kedves tárggyal pályázott, és vannak százas nagyságrendű gyűjtemények, de ezret meghaladóak is!

A kastély munkatársai őszinte kíváncsisággal olvasták a gyűjtők sorait arról, hogy mi indította őket el ezen az úton. Sejtették, hogy a Sissi-trilógia meghatározó lehet, ezt öten említették. De ezen kívül meglepően sokféle motivációs körülményről számoltak be: meghatározó könyvekről, kiállításról, cikkről, utazásokról, musicalről, nagyszülőktől ajándékba kapott képről – és a gödöllői kastélyban tett látogatásról. A gyűjtőkkel való beszélgetéseik során pedig kiderült, hogy sokuk élete a gyűjtésen túl több szállal kapcsolódik Erzsébethez. Van, akinek a pályaválasztását határozta meg, van, akinek új barátságokat vagy új munkasikereket hozott. Szeretnék, ha ezekkel a történetekkel másokat is inspirálnának, ezért indították el új weboldalukat: www.azensisim.hu címen.

És hogy mit is gyűjtenek pályázóik? Mindent. Bármit, amin Erzsébet portréja megtalálható, ami róla szól, ami a személyéhez valamiképp kapcsolódik. A tárgyakat nem csak vásárolják, hanem néha maguk is készítik. De a gyűjtőszenvedély nem mindenkinél tárgyakra irányul: van, akinél utazásokra, élményekre… A kiállításon megdöbbentően mély, személyes kötődést tükröző mai tárgyakkal és eddig sosem látott, valódi műkincsekkel is találkozhatnak a látogatók, így például Erzsébet eddig ismeretlen portréival, vagy eredetiben ritkán kiállított, privát levelével. A most bemutatkozó gyűjtői kör nem lenne teljes Dr. Tolnay Pálné Kiss Mária (1930–2017) nélkül, aki Erzsébet királyné felolvasónője, Ferenczy Ida leszármazottjaként páratlan kincsekkel gazdagította a Gödöllői Királyi Kastélymúzeumot. Új kiállításukon a magángyűjtemények tárgyai, történetei mellett áttekinthetjük a hazai Erzsébet-kultusz kialakulásának állomásait is. A gyerekeket pedig a Mit gyűjtött Erzsébet királyné? című játékkal várják.

Kiállítók: Baloghné Szentirmay Judit, FreylerArt Galéria, Gergelyné Iszlai Gyöngyvér, Dr. Héjjas Magdaléna, Janza Kata, Kénerné Bodroghalmi Fruzsina, Kiss M. Jenő Béla, Kovács Beáta, Melis Sándorné, Müller Eszter, Németh Andrásné Farkas Gabriella, Rákay Philip és Wieber Orsolya, Sarokné Varga Anna, Surányi Linda, Szabados Mónika, Szabó Margit, Takács Ágnes Eszter, Tolnayné Kiss Mária (1930–2017), Tóth Andrásné, Tóth Péter, Tóth Zsuzsanna, Tömörné Bilonka Zsófia, Varga Andrea, Veres Kinga

Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. (2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély, Telefon: +36 28 410 124 informacio@kiralyikastely.hu)

Infó: www.kiralyikastely.hu, www.azensisim.hu

Promóció

Olvasd el ezt is!