Hüvelyfertőzések: döntsük le végre a tabukat! (x)

2022. október 03.
Ha bármikor kertelés nélkül tudsz a barátnőiddel beszélgetni az olyan problémákról, mint egy fogfájás, megfázás vagy éppen a pattanásos bőröd, akkor az intim egészséged is megérdemli ugyanezt a nyitottságot.

Ne legyen többé tabu!

Mikor és kivel beszélgettél utoljára a hüvelyed egészségéről? Csak és kizárólag a nőgyógyászodnál kerülnek terítékre az intim témák? Bár az utóbbi néhány évtizedben sokat változott a világ, és egyre inkább oldódni kezdtek az intim betegségeket övező tabuk, a nők egy része a mai napig elszégyelli magát már annak a gondolatától is, hogy az orvosán kívül bárkivel diskuráljon a hüvelye állapotáról. Pedig a szégyennek és a tabusításnak komoly következményei is lehetnek.

A pubertástól a várandósságon át a menopauzáig a reproduktív és szexuális egészségünk az életünk minden szakaszára hatással van. Mégis, a női egészséggel kapcsolatos tabuk a mai napig megakadályozzák, hogy a nők többsége beszélni merjen ezekről a kérdésekről. Egy néhány évvel ezelőtti amerikai felmérés szerint a megkérdezett nők 65 százalékának még a vagina szó kimondása is nehézséget okoz. Honnan ered a női test tabusítása? A probléma nem újkeletű. A nőket évszázadokon át arra tanították, hogy hallgassanak a szexuális egészségükről. Bár a társadalom az elmúlt néhány száz évben keményen dolgozott a nők felszabadításán, a női nemi szerveket a mai napig rengeteg olyan tévhit és tabu lengi körül, amelyek nemzedékről nemzedékre, anyáról lányra szállva ivódnak bele a gondolkodásunkba.

vagina

Miért is kellene nyíltan és őszintén beszélni az intim egészségünkről? A többi között azért, mert ez a tabusítás akár komoly egészségi kockázatokkal is járhat. Még mindig túl sok nő veszti életét a különböző daganatos nőgyógyászati megbetegedésekben részben amiatt, mert csak kevesen járnak el rendszeres nőgyógyászati kivizsgálásra. A korábban említett felmérésben arra is rávilágítottak, hogy a 16 és 35 év közötti nők csaknem egyharmada még az orvosa előtt sem mer a nőgyógyászati problémáival előhozakodni, mert túl „kínosnak” találja a témát. Ha felvállalnánk az intim problémáinkat, azt az egészségünk is meghálálná.

A két leggyakoribb intim fertőzés

De nem is kell egyből a legrosszabbra, a rákos megbetegedésekre gondolni. Már azzal is sokat tudnánk tenni a saját egészségünkért, ha mernénk beszélni az olyan – egyébként meglehetősen gyakran előforduló – intim fertőzésekről, mint például a hüvelygomba és a bakteriális vaginózis. A legtöbb nő szinte biztosan találkozik e két fertőzés valamelyikével élete során legalább egyszer, ám még mindig sokan vannak, akik a szégyen miatt segítséget sem mernek kérni.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mind a hüvelygomba, mind a bakteriális vaginózis rendkívül gyorsan és könnyen kezelhető – abban az esetben, ha időben foglalkozni kezdünk a problémával. A lényeg, hogy ne dugjuk homokba a fejünket, és igenis merjünk szembenézni az intim problémáinkkal. A következőkben ebben segítünk.

Ismerd fel a tüneteket, és kérj segítséget!

A bakteriális vaginózis legjellemzőbb tünete a bőséges, híg, szürkésfehér színű és jellegzetes halszagú hüvelyfolyás, amelyhez esetenként csípő, viszkető érzés társul. A hüvelyfolyás szaga szex után még intenzívebbé szokott válni. Ezzel szemben a hüvelygombára a fehér vagy sárgás színű, túrószerű folyás a jellemző, amihez viszkető, égő érzés társul az intim területen, valamint a szexuális aktus gyakran fájdalmas és csípő, égő érzéssel jár.

Mindkét betegség esetén fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor minél előbb nőgyógyászhoz forduljunk. Még véletlenül se szégyelljük magunkat a problémánk miatt, és ne várjunk arra, hogy a panaszaink maguktól elmúljanak. Kezelés nélkül mindkét fertőzésnek lehetnek szövődményei – felfelé terjedve például méhnyálkahártya-gyulladást, illetve kismedencei gyulladást okozhatnak. Azt is jó tudni, hogy az orvos által felírt gyógyszerek mellett léteznek olyan vény nélkül kapható, patikai készítmények, amelyek enyhíteni tudják a fertőzés tüneteit, illetve gondoskodnak a hüvelyflóra helyreállításáról.

vitagyn

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Egyedülálló összetétel, kettős védelem – bakteriális hüvelyfertőzés esetén

Az egyedülálló összetételű Vitagyn C hüvelykrém tejsav, prebiotikum és C-vitamint tartalmával, kettős védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén. Helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, mely gátolja a kórokozók szaporodását. Prebiotikum tartalmával elősegíti a hüvely saját Lactobacillus-flórájának növekedését. Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis, és húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikum-kúrát követően. A hüvelykrém pontosan és higiénikusan adagolható. Kezelőorvossal történt egyeztetés után terhesség és szoptatás idején is alkalmazható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció