Ezért alakulhat ki hüvelyszárazság a sport miatt (x)

2022. november 01.
A rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges életmód elengedhetetlen része, ezt nem vitatja senki. Arról azonban még manapság is keveset beszélünk, hogy a túlzásba vitt aktivitásnak vagy éppen a szigorú diétázásnak akár kellemetlen következményei is lehetnek az intim egészségünkre nézve.

Bár tipikus klimaxos panasznak tekintjük, a hüvelyszárazság fiatalabb korban is könnyen kialakulhat – a kellemetlen állapot ugyanis nem életkorhoz kötött, a panaszok megjelenése mögött elsődlegesen hormonális problémák húzódnak. Ha valamilyen okból kifolyólag lecsökken a szervezetünk ösztrogénszintje, akkor a hüvelyhám elvékonyodhat, szárazabbá, érzékenyebbé válhat, veszíthet rugalmasságából és az ellenálló képességéből, így sérülékenyebb, illetve a fertőzésekre is hajlamosabb lehet.

A szárazság a szexuális életet is megnehezítheti, fájdalmassá teheti, és akár apró hámsérülésekkel, vérzésekkel járhat. Bizonyos esetekben a hüvelyszárazsághoz bakteriális hüvelyfertőzés társulhat, illetve vizelési panaszok, véres vizelet is jelentkezhet.

Hüvelyszárazság fiatalkorban

A hormonális egyensúly a változókor előtt is számos ok miatt kibillenhet, hüvelyszárazságot okozva. A panasz kialakulhat a szülés után, a szoptatás idején, akár hormonális fogamzásgátló szedése mellett, illetve cukorbetegség és stresszes életmód következményeként, továbbá nőgyógyászati daganatos megbetegedésekre alkalmazott hormonkezelés, kemoterápia vagy sugárkezelés mellékhatásaként is.

sport-edzés

Hüvelyszárazság sport miatt?

A női hormonháztartás rendkívül érzékeny az életmódbeli változásokra, valamint a környezeti hatásokra – kényes egyensúlyát számos tényező fel tudja borítani. Nem is gondolnánk, de például a túl intenzív fizikai aktivitás vagy a túl kevés kalória is képes csökkenteni a szervezetünk ösztrogénszintjén. Ez tehát azt jelenti, hogy bizony számolhatunk a hüvelyszárazság kialakulásának kockázatával, ha túlzásba visszük a sportolást és/vagy a diétázást. (Sőt, az intenzív edzés vagy diéta hatására bekövetkezett hormoncsökkenés miatt akár a menstruációnk is kimaradhat.)

Megijedni természetesen nem kell, és még véletlenül sem szabad a félelem miatt száműzni a sportot az életünkből. Egy átlagember egyébként sem szokott olyan intenzitással sportolni, hogy az problémát jelenthessen. Ha viszont versenyszerűen űzünk valamilyen sportot, érdemes lehet jobban odafigyelni a testünk jelzéseire, és amennyiben a hüvelyszárazság kellemetlen tüneteit észleljük, minél előbb keressünk segítséget a problémára.

Nem múlik el magától

A hüvelyszárazság sok esetben csak átmenetileg okoz gondot: például, ha szülés után, a szoptatási időszak leteltével helyreáll a hormonszint, a probléma is meg fog oldódni. Ám, ha a nagyon intenzív sport hosszabb ideig is jelen van az életünkben, akkor a hüvelyszárazság is hosszú ideig megkeserítheti a mindennapjainkat. Arról nem is beszélve, hogy a tartós hüvelyszárazság miatt a hüvelyhám könnyebben meg tud fertőződni, és gyakoribbá válhatnak a különféle hüvelyfertőzések vagy a felfázás. Ne halogassuk hát a dolgot, minél előbb keressünk megoldást a problémára.

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövény kivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is.

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció