Gyógynövények a szomjazó szövetekre (x)

2022. november 01.
Évezredes tudás rejlik a gyógynövényekben: szépségápoló-egészségőrző hatásukért nők milliói szeretik őket. Nemcsak az arcbőrt üdítik fel, hüvelyszárazság ellen is használhatók. Mutatjuk, melyek lehetnek a segítségünkre abban, hogy felfrissüljenek a rejtett szöveteink.

Megfigyelhető trend, hogy egyre többen emelik fel a szavukat olyan témákban, amelyek eddig tabunak számítottak. A női változókor is ilyen: hírességek vallanak nehézségeikről és hangsúlyozzák, hogy az élet nem áll meg a termékeny korszak lezárultával.

A szégyellt panasz: hüvelyszárazság

A klimaxban hanyatlik, majd leáll a petefészkek nőihormon-termelése, az ösztrogénszint csökkenése pedig változatos lelki és testi panaszokhoz vezet. Utóbbiak között az egyik legkellemetlenebb a hüvelyszárazság, amely ráadásul fiataloknál is kialakulhat. A hüvelyszárazság örömtelenné teheti a szerelmi életet, és a mindennapokban is viszkető, húzódó-feszítő érzéssel járhat. Gondoljunk bele, milyen kellemetlen a hidegben kiszáradt, berepedezett ajak – nos, a hüvelyszárazság sem sokkal kellemesebb érzés, ráadásul sokan szégyellnek róla beszélni és segítséget sem kérnek, így a tüneteiket sem tudják hatásosan és hosszú távon enyhíteni. Pedig a hüvelyszárazságnak szövődményei is lehetnek: a kiszáradt, elvékonyodott hüvelyhám fogékonyabb a fertőzésekre, amelyek más szervekre is átterjedhetnek, így például sorozatos felfázáshoz vezethetnek.

Segíthetnek a gyógynövények

A természet patikájában számos olyan gyógynövényt találunk, amelyekről ismert, hogy segítik ápolni és helyreállítani a hámszövetet. Közülük jó néhány megtalálható a hialuronsavat is tartalmazó Cikatridina hüvelykúp összetevői között. Lássuk, melyek ezek!

Aloe vera: a liliomfélék családjába tartozó növény kivonatát már az ókori egyiptomiak, kínaiak, görögök és rómaiak is használták sebgyógyításra. Őshazája Afrika száraz éghajlatú vidéke, valamint Madagaszkár és Dél-Arábia. Volt időszak, hogy még a férfiak is szó szerint ölni tudtak volna érte: Nagy Sándor állítólag azért foglalta el a ma Jemenhez tartozó Socotra szigetét, hogy katonáinak elegendő aloéjuk legyen. Bizonyított, hogy az aloé olyan nagyobb sebeknél is gyorsítja a sebgyógyulást, mint a császármetszés utáni műtéti heg. Széles, kard alakú levelei a nedvességet áttetsző zselé formájában tárolják, ezt az anyagot használja fel a kozmetika és a gyógyszeripar. Gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, sebösszehúzó és véralvadást elősegítő hatása miatt külsőleg kiválóan alkalmas különféle felületi sérülések, csípések, zúzódások, gyulladt pattanások, lábgombásodás, ekcéma és napégés kezelésére. Mivel a korai bőröregedés egyik legjobb ellenszere, számos kozmetikai termék fő összetevője: jól hidratálja a bőrt, finommá és fényessé teszi azt.

Tigrisfű, más néven ázsiai gázló vagy gotu kola: hidratáló, gyulladáscsökkentő, ránctalanító hatásáról ismert növény, a kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga. Serkenti a bőr kollagéntermelését, így lassítja az öregedés folyamatát.

Teafa: Ausztrália őslakosai úgy vélték, egyes tavak vize kifejezetten hatásos némely bőrbetegségek kezelésében. Ezekben a tavakban az volt a közös, hogy teafák nőttek a partjukon, és a vízbe hulló levelekből kioldódott antimikrobiális hatóanyagok valóban megkönnyítették a gyógyulást. A teafa kivonata kiváló fertőtlenítőszer, amelynek gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Körömvirág: a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsák családjába tartozó virág napjaink egyik legnépszerűbb hámosító, sebgyógyító gyógynövénye, amelynek gyulladáscsökkentő, antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatásai is közismertek.

Így segít a Cikatridina hüvelykúp

A kor előrehaladtával a nők szervezetében csökken az ösztrogén szintje, ami egy teljesen természetes folyamat. Ez a hormon egyebek mellett a feszes bőrért felel, így csökkenésével testszerte megjelennek a ráncok, barázdák. Ez a folyamat nem kizárólag az arcra igaz, a hüvely rugalmassága is csökken ösztrogén hiányában. Azzal párhuzamosan, hogy elvékonyodik a hüvelyt bélelő hámréteg, a váladékképzése is csökken, ami hüvelyszárazsághoz vezet. Az elvékonyodott, nem megfelelően hidratált, meggyengült hüvelyhámon könnyebben megtapadnak a kórokozók, ahol aztán gyulladást okoznak.

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A hialuronsavat és a fent felsorolt, jótékony ápoló hatásukról ismert gyógynövények kivonatát is tartalmazó Cikatridina hüvelykúp igazoltan hatásosan enyhíti bármilyen eredetű hüvelyszárazság tüneteit. A hialuronsav a szövetek szerkezetét erősíti, így javítja a szövet tónusát, tápanyagellátását és rugalmasságát. Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a hialuronsav képes felgyorsítani a hámképződés és a szövetregeneráció folyamatát. A Cikatridina hüvelykúp serkenti a szövetgyógyulást szülés után, nőgyógyászati műtétet követően, kemo- vagy sugárterápia által okozott szövetkárosodás és az ösztrogénhiány következtében kialakuló hüvelyszárazság esetén egyaránt. Kúraszerűen naponta, vagy igény szerint pár naponta alkalmazott fenntartó kezeléssel hosszú távon enyhíthetjük a kellemetlen panaszokat.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Fotó: Shutterstock

Promóció