Pierre Hermé: „A kávé egy hozzávaló, ami rászolgál a figyelmünkre”

2022. december 12.
A világhírű cukrász- és csokoládémester, Pierre Hermé és a Nespresso szakértelméből született közös Limited Edition kávékollekciójával indul a karácsonyi időszak. Az ihletről és persze a karácsonyról beszélgettünk Pierre Hermével.

Ön forradalmasította a cukrászat világát – csakúgy, mint a Nespresso a kávéipart. Mi volt a legvonzóbb az együttműködésben?

A legjobban az tetszett, ahogyan a két márka összefogott, hiszen ugyanolyan kiemelt figyelmet fordítunk a minőségre és a részletekre, hogy kifejezetten magas szintű, különleges élményt hozzunk létre. Ezúttal közösen.

Mesélne nekünk a folyamatról? Hogyan született meg az eredmény?

A kávé megalkotásának kreatív folyamatában az íz a legfontosabb. Egy igazán egyedülálló single origin feketekávét készítettünk, amely a kolumbiai Tolima régióban termett. Emellett két ízesített kávét is összeállítottunk, amelyekhez a cukrászat világából merítettünk ihletet: egy mogyorós és egy málnás ízű kávét. Bevallom, én mogyorófüggő vagyok! A másik kedvencem a málna, ami számomra szimbolikus gyümölcs, hiszen a Pierre Hermé Paris kedvenc alkotásai közt is megtalálható, az Ispahan tortában. Így mindenképpen ezzel a két ízzel akartam dolgozni, hogy valami extrém precíz, extrém ízletes dolog szülessen, és hogy pompás ízvilággal gazdagítsuk a kávékat.

Az együttműködés részeként lehetősége volt elutazni Kolumbiába, hogy ellátogasson a kávéültetvényekre, és találkozzon a Nespressóval közösen dolgozó farmerekkel. Milyen emlékekkel tért haza, és mi tette önre a legmélyebb benyomást?

Fontos volt számomra, hogy elmenjek oda, és lássam, honnan származik a kávé. A Nespresso meghívott Kolumbiába, hogy találkozzak a velük dolgozó termelőkkel, így láthattam, milyen sokféleképpen támogatja őket a cég. Egy teljes Nespresso-szervezet dolgozik a kistermelők támogatásán, segítve őket mindenben, amire szükségük lehet a hatékonyabb munkavégzéshez. Ezt hihetetlenül etikus dolognak tartom. Több farmert is megismertem: Alexandrót, Gloriát, Wilsont és Olgát. Séfként egyszerűen lenyűgözött az a jellegzetes kolumbiai étel, amit Olga otthon főzött nekem, igazán finom volt. A kolumbiai kávétermelő közösség néhány tagjával találkozva megismerhettem a hétköznapjaikat, időt tölthettem velük, és láthattam, hogyan művelik az ültetvényeiket. Így azt is megérthettem, hogyan működik Kolumbiában a mezőgazdaság és a kávétermesztés.

Milyen a kapcsolata a kávéval, és hogyan változott ez az idők során?

A szüleim révén már nagyon fiatalon felfedeztem a kávét; persze akkoriban ez filteres kávé volt cukorral. Manapság főleg espressót iszom, mert szerintem ez adja vissza legjobban a kávé lényegét: az édességével, a keserűségével és azzal a rengeteg ízárnyalattal, amelyek együtt alkotják a kávét, az ízek univerzumát! A Pierre Hermé Paris cégnél rendkívüli szigorúan és nagy precizitással kezeljük a kávét, amit a termék jellegétől függően különböző módokon készítünk el. Például egy Infiniment Café croissanthoz másféle kávé kell, mint egy Infiniment Café tarthoz vagy egy mochához. A Pierre Hermé Paris-nál a kávé mindig tökéletesen van feldolgozva, és nagyon odafigyelünk az ízére. A cukrászsütemények karakteres ízeiben, például egy kávés ekler fánkban vagy egy opera szeletben a kávé nagyon fontos szerepet játszik, ezért erre extrém módon ügyelünk, mert egy olyan hozzávalóról van szó, ami rászolgál a kiemelt figyelmünkre.

Van saját kávé-rituáléja?

Amikor kávét készítek, megmérem az őrlemény súlyát, ellenőrzöm a víz hőmérsékletét és minőségét. Mindenre nagyon odafigyelek, ami befolyásolhatja a kávé ízét. Rájöttem egy érdekességre: a barista és a cukrászséf munkája hihetetlenül hasonló, hiszen ugyanolyan odafigyelést és precizitást kíván – mindent pontosan megmérünk, akár kávéval, akár csokoládéval dolgozunk.

Mitől különleges az Infiniment Espresso?

Az Infiniment Espresso kávé kifejezetten egyedi, mert a Nespresso által nemrégiben felfedezett új régióból, a kolumbiai Tolimából származik. Ez egy rendkívül aromatikus kávé, amely pirosbogyós gyümölcsök ízjegyeivel rendelkezik. Ez a kávé feltűnően édeskés, és az aromák meglehetősen hosszan csengnek le – miközben ez egy könnyed, nem kiugróan kesernyés ital. Ha egy olyan kávét kellene választanom, ami közel ideális számomra, ez lenne az. Már csak azért is, mert ezt a kávét rendkívüli körülmények között, nehezen megközelíthető hegyvidéken termesztik olyan farmerek, akik elkötelezték magukat a fenntartható gazdálkodás és a természet megóvása mellett.

A kollekció része a mogyorós és málnás ízesítésű Infiniment Gourmand és az Infiniment Fruité kávé, a timur borssal fűszerezett Infiniment Exquis étcsokoládé is és az Infiniment Savoureux omlós keksz.

Az Infiniment Gourmand esetében arra törekedtem, hogy kihangsúlyozzam a mogyoró kényeztető, cizellált ízét. A mogyoró egy igazán különleges gyümölcs. Mogyorófüggő vagyok, és majdnem minden nap csemegézek belőle, mert nagyon szeretem az édeskés ízeit. Kifinomult aromái kellemesen bontakoznak ki a szánkban – és ugyanez történik a mogyorós ízesítésű kávénál is. Az Infiniment Fruité kávéhoz pedig azért választottam a málnát, mert ez a Pierre Hermé Paris emblematikus gyümölcse, amit az Ispahan nevű tortakompozícióban is használunk. Szeretek málnával dolgozni, kiemelve gyümölcsös, fanyar, illatos jegyeit. Az Infiniment Exquis csokoládéhoz egy Dominikai Köztársaságból származó organikus kakaót használtunk, amit különleges fermentálással dolgoznak fel. Ez a szokásos öt helyett csak egy napnyi fermentálást jelent, és a csokoládé a 70 százalékos kakaótartalom ellenére is kivételes aromajegyeket és édeskés-kesernyés ízeket hordoz. És ha már kávé, akkor az omlós, de roppanós keksz sem maradhat el: az Infiniment Savoureux az ideális aprósütemény a kávé mellé, a fahéj és a málna párosításához egy bécsi desszert-specialitás, a Linzer torta adta az ihletet.

A különleges ünnepi kollekcióhoz a francia parfümőr, Olivia Giacobetti megalkotta a Café Noble illatgyertyát, amely tökéletes kiegészítője az ünnepi kollekciónak. Hogyan készült?

Amikor Olivia Giacobettivel megálmodtuk ezt a gyertyát a Nespresso számára, kifejezetten egy kolumbiai eredetű termékkel akartunk dolgozni: ez a finomítatlan cukornádból készített panela cukor, ami igen mély aromákat rejt. Szerettem volna szárított kávévirág-szirmokkal is kombinálni, hogy igazán összetett legyen az aromavilága. Azért tetszik igazán ez a gyertya, mert harmonikus, egységes környezetet teremt: az ember kényelmesen leül és elkortyolgat egy kávét, ami mellé megeszik egy kekszet vagy egy csokoládét, miközben élvezi a kellemes illatot. Ráadásul ez egy gyönyörű, letisztult és elegáns tárgy is egyben. Számomra ilyen egy tökéletes ajándék.

Milyen Párizs az ünnepek idején? Mit szeret ilyenkor a leginkább a városban?

A karácsonyi Párizsban azt szeretem leginkább, ahogy kivilágítják az utcákat. Ilyenkor az a legszebb élmény, ha az ember éjszaka végighajózik a Szajnán, és megcsodálja, amint elúsznak mellette a kivilágított épületek.

Az ünnepek egyet jelentenek a vendégségekkel és azzal, hogy minőségi időt töltünk együtt a családunkkal és a barátainkkal. Milyen a karácsony Pierre Hermé otthonában? Mikor mondja azt, hogy jól sikerült az ünnep?

A karácsony számomra mindenestül a családról szól, és persze a jó ételekről, jó borokról és ajándékokról. Tucatnyian gyűlünk össze, és nálunk hagyomány, hogy karácsonykor mind együtt vagyunk.

A Nespresso ünnepi kávé- és édességkollekciója limitált ideig elérhető a Nespresso Boutique-okban és a nespresso.com oldalon.

Fotó: Nespresso