Ezért tilos tartogatni a vizeletet (x)

2023. január 09.
A vizelési inger nem véletlenül jön – ha visszatartjuk, és nem megyünk el időben vécére, számolnunk kell a kellemetlen következményekkel.

A normál anyagcsere során salakanyagok képződnek a testünkben, amelyek a vérbe kerülnek. Mivel a szervezetünk számára ezek az anyagcseretermékek nagy mennyiségben mérgezők, ki kell ürülniük, nehogy életveszélyes állapotot idézzenek elő. A káros anyagokat a vizeletkiválasztó rendszer vízoldékonnyá alakítja, és így tudnak a vizeletünkkel együtt távozni a szervezetünkből. Ezért rendkívül fontos, hogy naponta több alkalommal is fogyasszunk folyadékot, és ne tartogassuk a vizeletünket, hanem keressük fel a mellékhelyiséget, ha szükséges.

Nem egészséges visszatartani

Egy felnőtt ember nagyjából fél liter folyadékot tud eltárolni a húgyhólyagjában azelőtt, hogy az jelzést küldene az agynak, hogy idézzen elő vizelési ingert. Egy felnőtt ember – egészséges anyagcsere-működés esetén – naponta átlagosan hét-nyolc alkalommal látogatja meg a vécét, és ilyenkor alkalmanként 150-500 ml folyadék távozik. Ez természetesen csak egy átlag, ha több folyadékot fogyasztunk, többször kell majd vécére mennünk. A probléma ott kezdődik, ha valamilyen okból kifolyólag nem engedünk a vizelési ingernek, nem megyünk el vécére, hanem visszatartjuk a vizeletünket, és esetleg még a folyadékfogyasztással is szűkösen bánunk. Ilyenkor a pangó vizeletben elszaporodhatnak a vizelettel egyébként gyorsan kiürülő kórokozók.

pisilés

A hólyagunknak is van mikrobiomja

A húgyhólyag mikrobiomjában csak igen kis számban vannak jelen mikroorganizmusok, amelyek között kórokozók is előfordulhatnak. A hólyag mikrobiomja azért kevésbé népes, mert a rendszeres vizeletürítéssel a mikroorganizmusok jó része is folyamatosan távozik. Ám ahogy az imént is említettük, a vizelet visszatartásával a pangó vizeletben könnyedén szaporodásnak indulhat bármelyik kórokozó, és ezzel felborulhat a mikrobiom egyensúlya. Ilyenkor szokott kialakulni a rendkívül kellemetlen tünetekkel járó hólyaghurut.

Milyen tüneteket okoz a hólyaghurut?

A hólyaghurut legjellemzőbb tünete a szokásosnál jóval gyakrabban és hirtelen ránk törő vizelési inger. Emellett előfordul, hogy csak kis mennyiségű vizelet ürül, és megkönnyebbülést sem okoz, hiszen olyan, mintha nem tudnánk kiüríteni a hólyagunkat. A vizelet lehet zavaros, vagy véres, és kísérheti égő, csípő érzés, vagy alhasi görcsök, illetve konkrét fájdalom is a szeméremcsont fölött. Súlyos esetben láz, hidegrázás, hátfájdalom és hőemelkedés is jelentkezhet, ebben az esetben már valamiféle szövődményre is gyanakodnunk kell.

Felfázás? Cselekedj időben!

urzinol

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció