Ezért fontos a pihentető alvás: tippek, hogy jól aludjunk télen is (x)

2023. január 20.
Ha nem alszunk eleget, másnap nemcsak fáradtak leszünk, de hosszú távon az egészségünk is bánni fogja a pihenés hiányát. Miért lehet veszélyes a tartós alvásmegvonás, és mit tehetünk ellene?
Tippek, hogy jól aludjunk télen is

Szervezetünk egészséges működése szempontjából rendkívül fontos, hogy megfelelő hosszúságú és minőségű alváshoz jussunk. Ha nem pihenjük ki magunkat, másnap fáradtak, ingerültek és figyelmetlenek leszünk, és ezeken kívül még egy sor kevésbé észrevehető változás is lezajlik a testünkben. Már egyetlen rossz éjszaka is komoly hatással van a szervezetünkre, a hosszú távú alvásmegvonás pedig súlyos panaszokat is eredményezhet.

Ha nem alszunk eleget

A hosszan fennálló alváshiány számos megbetegedéshez vezethet: megnő a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kockázata. Mivel az alváshiány kedvezőtlen irányba befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, a kevés alvás hosszú távon elhízáshoz is vezethet.

Miért nem alszunk jól?

Az alvásunk minőségét több külső és belső tényező befolyásolhatja. Az alvászavarok zömének hátterében általában a hosszan fennálló, kezeletlen stressz áll. Az állandó feszültség okozta álmatlanság miatt ördögi körbe kerülhetünk: a forgolódással töltött éjszakákat általában nyúzott reggelek és holtfáradt nappalok követik, a folytonos fáradtság és kialvatlanság pedig egy idő után a teljesítményünkre is rányomhatja a bélyegét. Ha a teljesítménycsökkenés miatt nem tudjuk az elvárt szintet hozni a munkahelyünkön, az csak még tovább fogja növelni a bennünk tomboló belső feszültséget, és az éjszakáink valódi rémálommá válhatnak.

Nem csak a stressz okozhat alvási nehézségeket. A helytelen étrend, a mozgásszegény életmód, az alkoholfogyasztás is megzavarhatja a pihenésünket. De több kutatás bizonyította már azt is, hogy a bennünket körülvevő digitális kütyük kék fénye megzavarhatja a belső ritmusunkat, ezáltal megnehezítheti az elalvást.

Tippek, hogy jól aludjunk

A nyugodt alvás érdekében mi magunk is sokat tehetünk azzal, ha elhagyunk néhány rossz szokást, és helyettük bevezetünk néhány hasznosat:

  • Késő délután már ne igyunk koffeines italokat (se teát, se kávét, se energiaitalt).
  • Alvás előtt 2 órával ne együnk nehéz ételt.
  • Zárjuk ki a kütyüket a hálószobánkból.
  • Mozogjunk rendszeresen, de alvás előtt 2-3 órával már ne végezzünk megerőltető edzést.
  • Minden este ugyanakkor menjünk aludni.
  • Minden reggel ugyanakkor keljünk fel.
  • Tévénézés és mobilnyomkodás helyett alvás előtt próbáljunk meg relaxáló tevékenységekkel kikapcsolódni, ilyen lehet az olvasás, a meditálás vagy egy jó meleg fürdő.
  • Figyeljünk rá, hogy a hálószobában télen se legyen túl meleg vagy túl hideg. Az alváshoz a 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet az optimális.

Segíthetnek a gyógynövények

A szintetikus altatók és nyugtatók használata átmenetileg jó szolgálatot tehet, ám ezek a szerek hosszú távon függőséget is okozhatnak. Segíthetnek viszont a gyógynövényes készítmények is, amelyek nem okoznak sem függőséget, sem hozzászokást. A három gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazó Sedacur forte nappal oldja a feszültséget, este pedig segíti az elalvást és pihentető alvást biztosít. Ezt a növényi gyógyszert napközben és este is alkalmazhatjuk, és mivel nincs negatív hatása a koncentrációra, szedése mellett nem kell attól tartanunk, hogy napközben tompulna a figyelmünk vagy nőne a reakcióidőnk. A Sedacur forte az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja negatívan. Recept nélkül kapható a patikában.

sedacur-doboz-60x-2020-jobb-png-1200x946

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció