Szezonális depresszió: milyen tünetei vannak és hogyan enyhíthetjük? (x)

2023. január 20.
A szezonális depresszió az őszi-téli hónapok tipikus betegsége, amelyet más hangulatzavarhoz hasonlóan kezelni kell. Jó hír, hogy enyhébb esetekben életmódbeli praktikákkal átvészelhetjük a szomorúbb téli napokat is.

Mi az a szezonális depresszió?

A szezonális depresszió vagy más néven szezonális affektív zavar a depresszió egyik megjelenési formája. Jellemzője, hogy minden évben azonos időszakban jelentkezik: az esetek többségében ősszel és a tél folyamán, míg ritkább esetben tavasszal és nyáron is kialakulhat. Az őszi-téli depressziónak általában az évszakra jellemző fényhiányhoz van köze. Ahogy egyre korábban sötétedik, a kevesebb napfény és hidegebb idő hatására az érintettek magányosnak, levertnek érezhetik magukat.

Mi áll a szezonális depresszió hátterében?

Ahogy említettük, a szezonális depressziót általában a fényhiánnyal szokták összefüggésbe hozni, de az is igaz, hogy a kialakulásának pontos okai máig nem tisztázottak. A szakemberek szerint biztosan szerepet játszanak benne a genetikai és életkori sajátosságok, illetve az idegrendszer szabályozásában részt vevő kémiai folyamatok zavara. Mindemellett a szervezet biológiai órája is befolyással lehet a szezonális depresszió megjelenésére. Ez a nagyjából 24 órás ciklus szabályozza a test élettani folyamatait, amit azonban könnyen felboríthat az őszi és téli hónapokban a napfény hiánya. Az évszakváltozás az alvási szokásokért felelős hormon, a melatonin termelését is kibillentheti egyensúlyából. Ezek a változások mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyesek ebben az időszakban búskomornak, lehangoltnak érezzék magukat.

A szezonális depresszió tünetei:

  • reményvesztettség érzése
  • ingerlékenység
  • csökkent energiaszint
  • társas kapcsolatok elhanyagolása
  • aluszékonyság, fokozott alvásigény
  • az érdeklődés elvesztése az addig kedvelt dolgok iránt
  • étkezési szokások megváltozása
  • súlygyarapodás vagy fogyás
  • koncentrálási és döntéshozatali nehézség

A szezonális depresszió kezelése

Enyhébb esetben az életmódváltás is sokat segíthet. Próbáljunk meg minél több időt a szabadban, a friss levegőn tölteni, még borongós időben is. A rendszeres testmozgás, a sport kedvezően befolyásolja a hangulatot, csökkenti a feszültséget. A fényterápia is hatásos eszköz lehet a szezonális depresszió kezelésében, mivel emeli az agy szerotoninszintjét. Ápoljuk társas kapcsolatainkat, keressük barátaink, szeretteink társaságát. Egy-egy jó beszélgetés, meghitt teázás vagy kellemes kirándulás is segíthet kibillenni a levertségből. Ha azonban a tünetek mindennapi tevékenységeinket is jelentősen megnehezítik, és úgy érezzük, nem tudunk megbirkózni a hangulatzavarral, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Nyerd vissza az életkedvedet!

Télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Remotiv extra

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció